Slydregt.NU in amendement: ‘Geen voorrang statushouders op woningmarkt’

SLIEDRECHT –  De lokale politieke partij Slydregt.NU komt dinsdagavond 27 juni 2023 tijdens een besluitvormende vergadering van de gemeenteraad met het amendement ‘Geen voorrang statushouders op woningmarkt’. 

“Het is eerlijk als statushouders gelijkwaardig worden behandeld aan de gewone Nederlander. Statushouders moeten gewoon net als alle andere woningzoekenden achteraan sluiten voor het toegewezen krijgen van een woning”, stelt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)

Slydregt.NU wil het schrappen van sub f onder lid 2 van artikel 2.1.1 (voorrangsverklaring): “f. vergunninghouders die een verblijfsvergunning hebben ontvangen als bedoeld in artikel 8, onder a, b, c of d van de Vreemdelingenwet 2000;”, de overige artikelen in de verordening aanpassen als gevolg van de voorgestelde wijziging onder 1 én het schrappen van artikel 2.1.14 (voorrangsgrond: vergunninghouders).

Achteraan sluiten
Het is volgens Slydregt.NU niet eerlijk voor mensen die soms meer dan 6,2 jaar op een woning moeten wachten, dat statushouders meteen zo’n woning toegewezen krijgen. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Daar komt bij dat deze mensen al voordelen krijgen waar de gewone Nederlander jarenlang hard voor moet werken, zoals geld krijgen voor het inrichten van een huis, maar ook snellere toewijzing van toeslagen uitkering van toeslagen en extra inzet om werk te vinden. Het is eerlijk als statushouders gelijkwaardig worden behandeld aan de gewone Nederlander. Statushouders moeten gewoon net als alle andere woningzoekenden achteraan sluiten voor het toegewezen krijgen van een woning.”

Nu urgentieverklaring
Nederland heeft de afgelopen jaren veel asielzoekers opgevangen. Een aantal van deze mensen krijgen een vergunning om zich te vestigen in Nederland (statushouders). Voor deze mensen worden geen noodwoningen gebouwd, maar ook zij zijn aangewezen op een woning uit de sociale woningvoorraad. Deze mensen kunnen volgens de voorgelegde huisvestingsverordening een urgentieverklaring krijgen bij het aanwijzen van een woning. In 2016 is echter door de Tweede Kamer de automatische urgentie van statushouders bij het toewijzen van woningen geschrapt.

Tekst gaat verder onder foto.

Volgens wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, hier dinsdagavond 27 juni 2023 aan het woord, is de afgelopen jaren acht procent van de woningen in Sliedrecht toegewezen aan statushouders. 

Niet terecht
De urgentieregeling helpt volgens wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen de mensen snel te plaatsen en de mensen rust te geven. “U begrijpt dat ik dit amendement stevig ontraad”, aldus Spek. Jongeneel mist de politieke wil. “Zeg dan maar tegen de Sliedrechter sluit maar aan achteraan de rij”, reageerde Jongeneel, die opvang liever op een schip of in tiny houses ziet. Spek: “Het punt wat gemaakt wordt is niet terecht. Het gaat niet over het massaal toekennen van woningen aan statushouders. Het gaat ‘maar’ om acht procent. Wij zeggen niet tegen de Sliedrechter sluit maar aan. Dit is wat ons dorp aan kan!” Het amendement werd niet aangenomen.

3 gedachten over “Slydregt.NU in amendement: ‘Geen voorrang statushouders op woningmarkt’”

  1. Ik ben het helemaal eens met Bernadette Brus.

    Aansluitend mijn reactie op de woorden van dhr. Spek :”Wij zeggen niet tegen de Sliedrechter sluit maar aan, dit is wat ons dorp aan kan!” Hoe dan?
    Dat zijn juist van die ontmoedigende woorden.
    Urgentieverklaringen uit de Drechtsteden gaan ook nog eens voor op de Sliedrechter.
    Bij problemen zijn de gemeente, wijkagenten en Tablis Wonen niet thuis. Dus dat het dorp alles maar aan kan, dat is echt een illusie.
    Wat hebben we dan aan zulke woorden? Op leefbaarheid, draagkracht en een bemoediging in realiteit moet eens ingezet worden.
    Ik vind het punt van Jongeneel echt niet onredelijk hoor!

  2. Waarom ontkent dhr. Spek dat er woningnood is voor starters en ook ouderen? Waarom draait hij het zo dat Jongeneel nu weer in een kwaad hoekje wordt gezet omdat hij vindt dat de
    Sliedrechter achteraan moet sluiten? Is toch zo? Er is niets te vinden voor jongeren en starters. Al jaren een probleem.
    Natuurlijk mogen de asielzoekers rust. Maar Spek mag gerust toegeven dat zij daardoor eerder een huis hebben. Is beleid. Is in opdracht van de overheid en hoeft niet ontkracht.
    Dus zorg ook voor uw eigen inwoners.
    Wat Jongeneel betoogd is niet zo slecht hoor.

  3. Al een idee wat dan? Populair roeptoeteren is makkelijk.

    (link niet toegestaan!)

    Ik ken mensen die in Brabant ergens werden opgevangen na de hongerwinter.

    Zwart wit en teveel grijs

Plaats een reactie

*=Verplicht veld