Slydrecht.NU verzet zich tegen van gas af: ‘Inwoners is totaal niets gevraagd!’

SLIEDRECHT – Geen goed woord heeft de lokale partij Slydregt.NU over de manier waarop de energietransitie wordt gepresenteerd. “De ambities van de Drechtsteden zijn hoger, dan die van het rijk. Dit vinden wij schandalig om de inwoners van deze regio als proefkonijnen te gebruiken voor dit grote maakbaarheidsexperiment. Deze zin vinden wij stuitend: ‘Door het snel oppakken van de regierol kunnen we onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners een grote dienst bewijzen.’ Waarom? Omdat de inwoners totaal niets is gevraagd!”, sprak dinsdagavond 16 april 2019 fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) tijdens een oordeelsvormende vergadering. 

Mark Jongeneel (Slydregt.NU) dinsdagavond aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het van het gas halen van woningen en kantoren wordt volgens Jongeneel de grootste en duurste overheidsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. Jongeneel: “Dertig jaar lang moeten iedere werkdag duizend huizen van het gas af, geïsoleerd worden en van nieuwe warmte- en kookapparatuur worden voorzien. Ook moet het elektriciteitsnet worden verzwaard en andere leidingnetten worden aangelegd. Verbazingwekkend genoeg hebben het kabinet en de Tweede Kamer nooit uitgezocht of het gasverbod voor huizen en andere gebouwen wel werkt, wat het kost en wie het moet betalen, wat de gevolgen voor de economie zijn en waarom andere landen juist aan het gas gaan? Het gasverbod is dus een schot in het duister.”

Niet ‘doorgerekend’
Ook de planbureaus die de opdracht hadden om het klimaatbeleid door te rekenen gaven volgens Jongeneel niet thuis. “Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt wel dat er veel te weinig geld is voor de anderhalf miljoen woningen, die om te beginnen tot 2030 van het gas af moeten, maar laat het verder bij een ondoorzichtige cijferbrij. Het Centraal Planbureau heeft de kosten maar helemaal niet ‘doorgerekend’, omdat er nog geen juridische verplichting zou zijn om woningen van het gas te halen. Dat is overigens kletspraat. Het kabinetsbeleid bevat zeer dwingende maatregelen, inclusief het ‘binnentredingsrecht’ voor gemeenten om huizen tegen de wil van de bewoners van het gas te halen. Vanaf eind volgend jaar is het al zover”, aldus Jongeneel.
 
Stuitend
Slydregt.NU zegt al van verschillende Sliedrechters te hebben gehoord dat als het moet zij zich gaan wapenen tegen een overheid die zonder toestemming hun huis binnentreed. Jongeneel: “Dit kan nog wat worden. Nu naar de situatie in Sliedrecht. In het raadsvoorstel Transitievisie Warmte 1.0 staat nog weinig bijzonders en is nog best flets te noemen. De ambities van de Drechtsteden zijn hoger dan die van het rijk. Dit vinden wij schandalig om de inwoners van deze regio als proefkonijnen te gebruiken voor dit grote maakbaarheidsexperiment. Deze zin vinden wij stuitend; “Door het snel oppakken van de regierol kunnen we onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners een grote dienst bewijzen.’’ Waarom? Omdat de inwoners totaal niks is gevraagd. De Sliedrechter heeft geen plaats mogen nemen aan de klimaattafels van charlatan Nijpels.”
 
Zakkenvullers
De Sliedrechter weet volgens Jongeneel niet wat het uiteindelijke prijskaartje wordt om deze maatregelen door te voeren. Jongeneel: “Het enige wat de Sliedrechter wel weet dat deze maatregelen geen noemenswaardig effect gaan hebben op het mondiale klimaat. Dit klimaatbeleid zou tot 0,00007 graden Celsius minder opwarming gaan leiden! En als alle landen die het klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend werkelijk zouden doen wat ze hebben beloofd – hetgeen niet waarschijnlijk is – dan zou dat mondiaal een effect hebben van 0,05 graden minder opwarming. Een totaal onmeetbaar effect! En industriële giganten, zoals China, India, de VS, Rusland enz. doen niet mee. China en India hebben de bouw van honderden kolencentrales in de planning. Dus waarom moeten Sliedrechters in onzekerheid gaan leven voor plannen die geen enkel effect hebben op het klimaat? Dat zullen wij u vertellen: omdat er een paar multinationals hier flink hun zakken mee gaan vullen en dat er gekkies zijn met een heel groot schuldgevoel. Deze gekkies denken ook dat de wereld maakbaar is en zien hun kans nu schoon. Slydregt.NU heeft nieuws voor u: de wereld is niet maakbaar.”

Draagvlak?
Is Slydregt.NU tegen een schoon milieu en innovatie? “Uiteraard zijn wij voor een schoon milieu en voor een innovatief bedrijfsleven. Maar houdt u zelf niet langer voor de gek want door dit beleid laat u zien de Sliedrechter niet serieus te nemen. Daarom roepen wij de raad op om eerst te gaan kijken of er überhaupt wel draagvlak is onder de Sliedrechters om van het gas af te gaan. Daarnaast vraagt Slydregt.NU aan het college om minder hard te lopen want hierin hoef je niet het beste jongetje van de klas te zijn”, sprak Jongeneel. 

4 gedachten over “Slydrecht.NU verzet zich tegen van gas af: ‘Inwoners is totaal niets gevraagd!’”

  1. Het is nooit moeilijk om als er iets wringt in bijvoorbeeld het beleid van de overheid, op welk niveau ook, te kijken naar die overheid. Beter gezegd: die overheid de schuld er van geven dat er iets mis ging.
    Het is veel moeilijker kennelijk om tot ons door te laten dringen, dat wij zelf in feite die overheid
    zijn. Dat wil zeggen: wij burgers van ons dorp, onze provincie(!), ons land, hebben die overheid
    gekozen. Dus voor je met een vinger naar de overheid (alleen) wijst, ga eens voor de spiegel
    staan en vraag je af: wat was mijn aandeel? Hoe betrokken ben ik bij belangenorganisaties,
    bij politieke partijen enz?

  2. Ben ook helemaal voor een beter milieu, maar waar voor mij de schoen wringt is dat we ondertussen als overheid wel toestemming geven voor het aanleggen van een tweede nationale luchthaven, mensen wel steeds op vakantie blijven gaan naar het buitenland wat ontzettend veel extra – onnodige – uitlaatgassen oplevert , we steeds maar worden aangemoedigd om ook op zondag onze boodschappen te gaan doen (wat ook weer extra energie kost want winkel moet ook verwarmd worden, waarom niet terug naar winkels open tussen 8 en 6, scheelt enorm veel minder stookkosten) en zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te noemen van opvallend inconsequent overheidsbeleid. Mensen moet duidelijk worden gemaakt dat we met een stuk minder welvaart genoegen moeten nemen. In de jaren 70 hadden we als gemiddelde Nederlander circa 25% minder koopkracht, maar waren we echt ongelukkiger? Deze boodschap durft blijkbaar geen enkele politieke partij voor haar rekening te nemen.

  3. Geweldig! Goed bezig Mark. Helemaal knettergek geworden. Plant eens bomen, in plaats van ze te kappen! Laat de echte vervuiler betalen, ipv de veel te hoge kosten bij ons neer te leggen! Kijk eens of je de stront van de boeren om kan zetten naar groengas, zorg voor waterstof, de huidige gasleidingen zijn goed.

  4. Zie het zo’n vaart niet lopen dat we van het gas af moeten. Er zijn veel meer ontwikkelingen gaande. Wie weet kan in de toekomst het gasnet wel geschikt gemaakt worden voor waterstof. Zou heel wat duurzamer en financieel aantrekkelijker zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld