Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Sliedrechts Museum jubileumexpositie IKEA gaat terug naar 1978

SLIEDRECHT – Het Sliedrechts Museum houdt vanaf zaterdag 10 november 2018 de expositie IKEA 40 jaar in Nederland gehouden. “Het begon in Sliedrecht” in 1978 en daarna het vertrek naar Barendrecht in 2006. De officiële opening voor genodigden is een dag eerder, vrijdag 9 november 2018 0m 16.00 uur.

Een stuk geschiedenis van Sliedrecht wat bepalend werd voor de woonboulevard langs de rijksweg A15. IKEA Sliedrecht, de winkel was tussen 1978-2006 op bedrijventerrein Nijverwaard gevestigd. 

De openingshandeling wordt verricht door Cenneth Bäckman, de opbouwmanager van Sliedrecht in 1978, en Lena Herder, de huidige Country Retail Manager van Nederland. Samen overbruggen ze de 40-jarige geschiedenis van IKEA in Nederland. Tijdens de inloop tussen 15.00 en 16.00 uur brengt de volksdansgroep Talima uit Sliedrecht op een podium voor de ingang van het museum een Zweedse sfeer.

Dagje uit
Het woonwarenhuis IKEA startte 75 jaar geleden in Zweden en kwam via een aantal andere landen ook in Nederland en deed als eerste Sliedrecht aan. In 1973 al een eerste poging. De gemeente Sliedrecht was aanvankelijk niet enthousiast en hield de komst tegen. Echter via de achterdeur van woninginrichting Henk Hartog kreeg IKEA in 1978 de mogelijkheid toch haar intrek te nemen in het naast Henk Hartog Wonen gebouwde pand. Lees hier hetgeen Sliedrecht24 eerder schreef over IKEA Sliedrecht. De formule van IKEA was bijzonder. Vanuit heel Nederland kwamen talloze bezoekers en IKEA werd een begrip en voor velen een dagje uit. Het begrip ‘funshopping’ had haar intrede gedaan in Nederland.

Boeiend overzicht
Het Sliedrechts museum, dat ook de meer recente geschiedenis van Sliedrecht een plaats wil geven, putte uit de tijdlijn van Sliedrecht dit bijzondere feit uit 1978. Op deze wijze biedt ze haar bezoekers een beeld van die tijd die veel voor de gemeente betekende . Een boeiend overzicht van de vele foto’s, krantenknipsels, oude videopnames en zelfs de intussen vintage geworden meubels uit het woonwarenhuis. Beschikbaar gesteld door oud-werknemers en enkele bezitters van de meubels en curiosa. Daarnaast laat IKEA in een presentatie zien hoe haar 75-jarige geschiedenis er in zijn totaliteit uitziet.

1 gedachte over “Sliedrechts Museum jubileumexpositie IKEA gaat terug naar 1978”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld