Sliedrecht neemt deel met drie projecten in tweede Regio Deal

SLIEDRECHT – Het Rijk stelt een bedrag van 25 miljoen euro beschikbaar voor projecten in de regio Drechtsteden. De gemeente Sliedrecht is, in vergelijking met de vorige aanvraag, in deze Regio Deal wél een van de partners. “We leveren met drie regionale projecten een stevige bijdrage aan de Regio Deal. Daarnaast bieden veel andere projecten in de projectportfolio kansen voor onze inwoners, bedrijven en de gemeente om op enigerlei aan te sluiten”, schrijft het College van B & W van de gemeente Sliedrecht aan de gemeenteraad in een College Informatiebrief (CIb). Niet bekendgemaakt is hoeveel geld er in totaal naar Sliedrecht komt.

Er komt onder andere geld uit Den Haag voor wat de gemeente noemt de ‘groenblauwe verbindingen’. 

De CIb heeft als datum vrijdag 29 maart 2024 en lijkt wat voorbarig. De gemeenteraad moet namelijk nog een besluit nemen over bijvoorbeeld de noord-zuidverbinding, wezenlijk onderdeel van wat het college de ‘groenblauwe verbinding’ noemt. 

‘Vrij uniek’
De toekenning van deze aanvraag laat volgens het college zien dat de Rijksoverheid aandacht heeft voor de uitdagingen waar onze regio voor staat en een bijdrage wil leveren aan het aanpakken daarvan. College: “Onze regio krijgt daarmee zelfs een tweede Regio Deal, waarbij het vrij uniek is dat een regio tweemaal een dermate grote Deal krijgt. Met deze informatiebrief willen we u informeren over de inhoud van onze Regio Deal en over het vervolgproces.”

Met de volgende drie projecten nemen Sliedrecht deel aan de Regio Deal:

 • Veerkrachtige buurten. Het project ‘Veerkrachtige buurten’ beoogt de veerkracht in de kwetsbare buurten in o.a. Sliedrecht (Oost) te herstellen. Deze impuls speelt op vier pijlers: school, werk, wonen en cultuur & leefomgeving. Het sluit aan bij de ambities en speerpunten uit het collegewerkprogramma omtrent het ‘maken van werk van een veerkrachtige samenleving’. “Met dit project gaan we concreet handen en voeten geven aan de wijk -en buurtagenda’s. Geleerde lessen zetten we daarmee al lerende om in een programma voor de wijken -en buurten in Sliedrecht”, bericht het college.
 • Groenblauwe verbinding. Dit project is gericht op het realiseren van groenblauwe verbindingen bij gebiedsontwikkelingen in o.a. Sliedrecht. “In Sliedrecht maken we met een Noord-zuidverbinding als overbrugging van de A15 en de inrichting van de polder in Sliedrecht Noord een groene verbinding tussen de polder van Molenlanden, Sliedrecht en de Merwede/Biesbosch. Daarbij in het bijzonder het fiets -en wandelnetwerk. Daarmee worden beide groene verbindingszones gerealiseerd die het landschap meer verbinden met de dorpskernen. Dit project sluit aan bij onze ambities en speerpunten uit het collegewerkprogramma door ‘ruimtelijke kwaliteit toe te voegen voor een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving’ en we zetten daarbij in op ‘een meer groenblauwe, klimaat adaptieve inrichting van de buitenruimte'”, aldus het college, dat duidelijk al een stap verder is dan het hoogste orgaan, de gemeenteraad.

Tekst gaat verder onder foto.

 • De Driehoek. Op deze locatie komt toegepaste innovatie voor een klimaatbestendige en veilige delta terug. Op initiatief van de Werkgevers Drechtsteden wordt aan de ‘innovatietafel waterstof’ door het bedrijfsleven, onderwijs en overheid gewerkt aan de productie van waterstof door middel van een elektrolyse installatie. Samen met partners als HVC, Stedin en Drechtse Energie wordt ook gewerkt aan de realisatie van een geothermiecentrale, een hoogspanningsstation en zonne-energie op de Driehoek. “De gemeente Sliedrecht heeft hier naast grondeigenaar (vooral) een faciliterende rol, maar om deze ontwikkeling in het gebied te versnellen, zetten wij in op het aanwenden van de Regio Deal op benodigde aanpassingen voor natuurherstel & infrastructuur. Dit sluit aan bij onze ambities en speerpunten uit het collegewerkprogramma door ‘Sliedrecht duurzaam te maken’ en dat we ‘in 2026 succesvol zijn in het opwekken van duurzame energie'”, vult het college aan.

18 gedachten over “Sliedrecht neemt deel met drie projecten in tweede Regio Deal”

 1. Sliedrecht Noord, daar broeden en foerageren Weidevogels, niet alleen in de wateropvang maar ook in de weilanden ten westen daarvan, best unieke situatie voor die plek, waar ik maar mee wil zeggen, kijk,s beter naar dat soort dingen of anders naar de opticien…!?

 2. Het begint steeds gekker te worden. Het is niet te geloven. Ook de bedragen die hier mee gemoeid zijn is absurd…wie gaat dit betalen, het verarmde Sliedrecht, mission impossible!

 3. Mijn bewondering voor mensen die zich inzetten voor het bestuur van een dorp als Sliedrecht is, met dit soort informatie voor de zoveelste keer, als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen.

  Halve informatie en opnieuw, men leert het maar niet af….onzinnige ambtenarentaal met marketingtermen vermengd. Hoeveel Raadsleden snappen dit eigenlijk? Waar besluit men over?

  Soms vraag je je af: waarom lopen zoveel inwoners van dorpen en steden zo te hoop tegen plannen van het gemeentebestuur? Het antwoord is: onduidelijkheid, gespeelde participatieprojecten, stug doorzetten van plannen etc. daarbij geholpen door raadsleden die hoe dan ook achter de plannen blijven staan. Stel je een schriftelijke vraag of kom je met alternatieven? Geen probleem, die leest men niet of men ‘parkeert ze even’. Komt een norm niet lekker uit: snel aanpassen dan.

  En elke buurgemeente wil zich waarmaken in plaats van samenwerken en gezamenlijk met een plan te komen van theater tot een centraal groot zwemparadijs, van een groot Alblasserwaard museum tot creatieve huizenbouw etc. desnoods met eigen gemeentelijk openbaar vervoer tussen de gemeenten naar bijzondere plekken. Want hoe groot zijn we helemaal?? Ga er eens gezamenlijk voor zitten…Als je bijvoorbeeld wilt dat ouderen uit hun te grote huizen gaan, kom dan niet met verbazingwekkend hoge prijzen van appartementen met piepkleine balkonnetjes terwijl ze een grote tuin gewend zijn. Zet alles eens op een rijtje met behulp van verschillende groepen uit de Sliedrechtse samenleving.

  De MAG schijnt nog te bestaan maar wij horen daar niets meer van. Hoe dan ook kan ik me niet voorstellen dat men hier geen mening over heeft. Maar daarmee voldoen ze denk ik aan de verwachting van het college.

  Het blijft vechten tegen de bierkaai en ook dit dure project zal wel niet worden uitgevoerd zoals vele andere projecten in Sliedrecht terwijl de schuld oploopt.

 4. Ja Johan, het college is razend enthousiast. Toch nog een paar personen die over de plannen enthousiast zijn 😉
  Als het niet zo verdrietig was zou je er bijna om gaan lachen……
  Ieder serieus bedrijf was allang terug gefloten door de raad van bestuur. Hier wordt helaas heel veel gedoogd door de gemeenteraad.

 5. @ René de Munck Dus de opgewekte stroom komt dan niet op het reguliere net terecht? En dan blijft de vragen nog steeds waarom, want kennelijk is er al een overschot en waarom “natuur” opofferen als er nog legio andere opties zijn….

 6. Dit plan kan voor de oplettende Sliedrechter niet nieuw zijn. En voor de gemeenteraad zeker niet. Het is namelijk het plan van de Groene Long . Het gemeentebestuur schrijft hierover :
  “In Sliedrecht maken we met een Noord-zuidverbinding als overbrugging van de A15 en de inrichting van de polder in Sliedrecht Noord een groene verbinding tussen de polder van Molenlanden, Sliedrecht en de Merwede/Biesbosch. Daarbij in het bijzonder het fiets -en wandelnetwerk”.
  Dit gaat uit van de merkwaardige gedachte dat er een enorme behoefte is aan een fietsverbinding vanaf de waterbushalte, via de PC Hooftlaan en het Feitsmapark , over het viaduct richting de overgang van Merwedelingelijn/Betuwelijn. Men denkt namelijk dat de Sliedrechtse fietser of de toerist de weg naar Wijngaarden niet kan vinden
  Daar heb ik nog nooit van gehoord . Iedere Sliedrechter kan op de fiets nu binnen een 20 minuten bij de kerk van Wijngaarden zijn. ( zie ANWB routeplanner ). Er zijn 4 mogelijkheden : de fietsbrug bij de Matena voor Baanhoek West, de 2 onderdoorgangen bij de Nijverwaard voor Werestijn en de Prickwaert, de overgang bij het station voor Sliedrecht centrum en de overgang op de grens van Hardinxveld voor Sliedrecht Oost .
  U denkt toch niet dat een bewoner van Baanhoek West eerst naar de waterbus gaat fietsen om van daaruit richting Wijngaarden te gaan ?
  En de toeristen maken helemaal geen gebruik van de waterbus, maar van het knooppuntennetwerk vanaf de Baanhoekspoorbrug over de dijk richting Gorinchem of over de dijk richting molens van Kinderdijk.
  Maar het college is razend enthousiast.

 7. Ter informatie. De zonnepanelen wekken stroom op voor de productie van waterstof op hetzelfde terrein. Echter deze waterstof is voor bestemd voor Cerélia, de pannenkoekenfabriek. Niet voor b.v. de huishoudens in de buitenuitbreidiing als vervanger van gas.

 8. “We hebben leiders nodig die niet van geld, maar van gerechtigheid houden. Die niet van publiciteit, maar van de mensheid houden.”

  Dr. Martin Luther King jr.

 9. Als het waar is dat het college al besloten heeft zonder dat het hoogste orgaan, de gemeenteraad, heeft besloten dan is dat een politieke doodzonde en zal gevolgen moeten krijgen.

 10. Tip voor de ambtenaar die de tekst heeft geproduceerd. Kijk eens naar de website van Bureau ‘Juiste taal’.
  Wel eens gehoord van ‘jip en janneke taal’ ? Ook staat er de tip: ‘Zet u er op tijd een punt achter?’ Bij zulke lange zinnen haken mensen af.
  Dat laatste is wellicht ook een tip voor het college 😉
  De inhoud zullen we naar niet meer op reageren.

 11. Zonnepanelen? Particulieren krijgen een toeslag voor terug levering omdat het op bepaalde momenten niet gebruikt (kan) worden of niet rendabel is voor energiebedrijven, het stroomnet komt capaciteit te kort en dan gaan “we” nog meer zonnepanelen plaatsen op wat nu “groen gebied” is? Mij ontgaat de logica, en als je dit al zou willen vraag ik me af hoe het staat met de gemeentelijke gebouwen en eigenaren van bedrijfspanden. Liggen deze al vol met panelen?

  En zo te zien is het besluit over de noord-zuid verbindingen al genomen….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld