Beeldvormende vergadering moet meer duidelijkheid geven over BAES

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Weer wordt een poging ondernomen door het College van B & W om de hele gemeenteraad mee te krijgen in de oprichting van Beheer Accommodaties Exploitaties Sliedrecht B.V. (BAES).  Tijdens een beeldvormende vergadering wil het college maandag 8 april 2024 de raad informeren over de voortgangsnotitie en uitgangspunten van het Accommodatiebeleid. Het college wil spoedig een besluit, maar een aantal raadsfracties blijft vragen houden.

Tijdens de beeldvormende vergadering in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst neemt Robin Reverda van Hospitality Group, na een korte inleiding door wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk Vastgoed (hier op de foto), de aanwezigen mee in een interactieve presentatie. (Archieffoto VVD Sliedrecht)

De oprichting van BAES gaat, zoals de vlag er nu bij hangt, de gemeente Sliedrecht veel geld kosten. Het college vraagt de raad om medewerking te verlenen en een budget van € 167.750 beschikbaar te stellen. Deze eenmalige kosten zijn niet opgenomen in de begroting. Het college wil van de raad wensen en bedenkingen horen en stelt voor om de kosten te dekken uit het begrotingssaldo. Hieronder een overzicht waarvoor het geld volgens het college nodig is: 
Beheren en exploiteren
De Hospitality Group adviseert de gemeente Sliedrecht om BAES op te richten, een zelfstandige beherende instelling voor het beheer van de Multifunctionele Accommodatie (MfA) aan Stationsweg 4. Om BAES volgens het college tot een succes te maken is een zekere schaalgrootte noodzakelijk in verband met efficiency en kostenreductie. Daarom zal wat B & W betreft BAES ook de gemeentelijke sporthallen en gymzaal gaan beheren en exploiteren en mogelijk later ook andere gemeentelijke maatschappelijke voorzieningen, denk aan het raadhuis en wellicht het nieuw te bouwen zwembad. Op termijn kan, wat het college betreft, met een vergelijkbare organisatie in de regio, een samenwerking worden aangegaan. “Dit biedt mogelijkheden tot (nog) meer efficiency en verdere kostenverlaging”, stelt het college in een raadsvoorstel.

Vertraging
Met de investering in Stationsweg 4 is in de raad vastgesteld dat de accommodatie geschikt gemaakt en ingezet zal worden als MfA voor  maatschappelijke functies, met een accent op cultuur en jongerenwerk. Om invulling te kunnen geven aan het multifunctioneel gebruik is door Hospitality Group onderzoek gedaan naar mogelijke beheer- en exploitatievormen. “Een passende beheer- en exploitatie moet namelijk de gewenste ontwikkeling naar een brede maatschappelijke voorziening mede mogelijk maken”, vindt het college, “Het belang is groot dat dit proces geen verdere vertraging oploopt.” Dat doet het nu wel, want de zaak sleept nu al sinds eind november 2023. Een aantal partijen twijfelen of voelen niets voor BAES. 

9 gedachten over “Beeldvormende vergadering moet meer duidelijkheid geven over BAES”

 1. Volgende keer is goedkeuring alleen mogelijk met een inhoudelijke reactie.
  Zie onze pagina ‘Van de redactie’.

 2. Belachelijk het wordt elke dag gekker.

  Waarom beheer uit handen geven omdat dure bureaux dit vinden??
  Ik denk eerder dat de wethouders zich niet durven branden, aan dit soort zaken, beter uit handen geven…krijgen zij geen blaam.
  Maar…kan dit wel?? Dit geeft de inwoners hogere kosten…en minder leuke voorzieningen ben ik bang…is dit het nieuwe normaal?? As Maandag in Lockhorst n vergadering hierover accomodatie en beheer…

 3. Een flinke kostenpost.
  Beste raadsleden.
  Beschouw je prive huishoudboekje.
  Dat ziet er vast verstandiger uit.
  Mocht je als manlijk raadslid nog niet geëmancipeerd zijn, vraag het dan aan je partner.

 4. Waarom iets oprichten en vervolgens streven naar schaalvergroting om de kosten te drukken? Wat goed liep, zo houden. Juist het op kleine schaal mensen verantwoordelijk maken (of houden!) creëert een gevoel van verantwoordelijkheid en vertrouwen. Zo ontzettend veel meer waard dan efficiency.
  Kijk eens rond op de site van Hospitality Group, natuurlijk zullen hun consultants dit adviseren. Het maakt het nog niet onomstotelijk dat deze koers nodig is.

 5. Haha, ik denk dat we er allemaal ingestonken zijn. Dit moet wel een 1 aprilgrap zijn. Uitstekend bedacht maar de Raad zal dat ook wel snappen en anders heb ik ze nu wakker gemaakt. Maar…complimenten aan de wethouder…leuke grap.

 6. We moeten af van het sprookje dat marktwerking goedkoper is. In eigen beheer ben jezelf als gemeentebestuur verantwoordelijk. Bij marktpartijen kun je financieel dwingen het goedkoper uit te voeren totdat het in het honderd loopt en de gemeenschap toch weer opdraait voor alles wat achterstallig is. Evalueer het zwembad maar. Nee, we gaan het vroegtijdig slopen want dan zien we de ellende niet.

 7. Het lijkt veel op een begroting op de achterkant van een bierviltje, waarom zoveel kosten voor onderzoek er bestaan al tientallen van dit soort beheerskonstucties. Als je als raadslid op grond van dit soort gegevens moet beslissen, dan neemt het college je niet serieus. Stop met deze onzin.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld