door Peter Donk
SLIEDRECHT – Zolang de noodzaak van asielopvang in Nederland nodig is, gaat de gemeente Sliedrecht door met de plannen voor het realiseren van een asielzoekerscentrum in Sliedrecht. “We zullen dus ermee doorgaan”, sprak wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen maandagavond 27 mei 2024 tijdens een beeldvormende vergadering. Hij gaf een stand van zaken rond de plannen voor een asielzoekerscentrum in Sliedrecht-Noord voor maximaal 250 asielzoekers.
Wethouder Spek aan het woord in de gemeenteraad. Hij vertelde over de voorbelasting, het vangen van kikkers en het gelopen tijdspad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Spek vertelde met de gemeente Molenlanden en de gemeente Hardinxveld-Giessendam uitgebreid gesproken te hebben. “Wij hebben met direct omwonenden en bedrijven gesproken, daarnaast waren informatieavonden waaruit een klankbordgroep is gekomen en een informatieavond gehouden in Molenlanden. Ook in Sliedrecht”, legde Spek uit. Ook vanuit de kerken en het onderwijs is er belangstelling getoond. Spek: “Wij zijn nu bezig met de bestuursovereenkomst met het COA. Wij richten ons ook op de samenwerking met buurgemeenten, zoals afspraken met Alblasserdam over de huisvesting van statushouders. Ook is er opvang voor buurgemeentest als het gaat om kleinschalige faciliteiten. Na een vervelende periode vorig jaar zijn we weer on speaking terms met Hardinxveld-Giessendam. Alleen Papendrecht wil zelfstandig hun taakstelling voor hun rekening te nemen.” Er is overeenstemming met het COA en alle voorbereidingskosten en andere kosten worden door hen gedekt. De raad kreeg maandagavond een video, waarop de locatie zichtbaar was met de grote voorzieningen in de buurt, ook in buurgemeente Hardinxveld-Giessendam zoals de plaatselijke supermarkt en treinstation Blauwe Zoom.
Tekst gaat verder onder foto.
Tijdpad
In het verschiet ligt de bestuursovereenkomst. “Dat is begin deze of volgende maand. Ook willen we voor de zomer met de voorbelasting gaan beginnen. Het COA moet daarvoor een vergunning aanvragen. Dat zal een maand of negen in beslag nemen. Dan hopen we het asielzoekerscentrum het derde of vierde kwartaal van 2025 open kan. We zullen daar ook de raad tijdig informeren over de te nemen vervolgstappen. Het tempo hangt af van het COA. In het najaar van 2025 is dus de opbouw en in december de opening van het asielzoekerscentrum”, aldus Spek maandagavond.
Blijven doorgaan
Over de intrekking van de Spreidingswet wil het college nu niet anticiperen. “Ook toen we opvang van plan waren, hadden we ook niet met de spreidingswet te maken. Er is behoefte aan opvang. De asielketen is niet in balans, dus de plekken zijn nodig. Zolang dat niet het geval is, kunnen we deze plekken aanbieden. We zullen dus ermee doorgaan”, sprak Spek. In het eerste kwartaal 2026 worden de asielzoekers opgevangen. De raad gaat nog een werkbezoek brengen aan een soortgelijke asielopvang in het land. “De regering zal een regeerakkoord komen. De status is dat de Spreidingswet nu de wet en we moeten zien hoe lang het duurt hoe nu de wet wordt ingetrokken. We hebben de ruimte daar, zolang er nood is, willen we onze verantwoordelijkheid nemen”, verduidelijkte Spek. Hij wilde ook een broodje aap de wereld uit helpen, dat er miljoenen naar de gemeente Sliedrecht komen voor opvang.
Nog geen veiligheidsplan
Wat betreft de hoogspanningsmasten gelden de normen voor wonen ook voor azc. Slydregt.NU wil het bestuursakkoord in de raad hebben, maar Spek vertelde dat het toch ook aan het college is. “De bestuursovereenkomst is een juridisch bindend document”, vulde Spek aan. Burgemeester Jan de Vries (CDA) vertelde dat er nog geen veiligheidsplan is, daar wordt aan gewerkt. Als dat er is, dan zullen we de raad daarover in kennis stellen. Ruim voordat het asielzoekerscentrum opengaat, is dat gereed en met u gedeeld worden.” Slydregt.NU noemde de asielzoekersplannen ‘zeer ingrijpend en iets dat alle Sliedrechters aangaat’. Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) vroeg hoe de communicatie verder gaat. “We willen zo min mogelijk besloten doen over dit onderwerp. De informatie die er vanavond is wordt gedeeld via de media. Ook via de klankbordgroepen en de gemeente wil als er wat nieuws te melden is dat naar buiten brengen”, aldus Spek, “De informatie die we vanavond aan de raad is gegeven, die is openbaar. Wellicht komen we er nog terug op sociale media. We komen niet om de haverklap als er niets te melden is in de lucht. Als er zichtbare veranderingen zijn, gaan we dat melden.”
Veiligheid wegen
Raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) vroeg hoe de wethouder de veiligheid te voet en per fiets kan garanderen. Spek: “Ik heb er niet veel op zitten broeden. Er is een deugdelijk advies naar het COA gegaan. Er moeten aanpassingen komen voor fietsers en voetgangers, alsmede de verlichting. Dat advies gaat ook naar de gemeente Hardinxveld-Giessendam.” Ook stelde Visser een vraag over de zorg voor Het Bonkelaarhuis en de verantwoordelijkheid van het COA. “Het klopt dat de medewerkers van Het Bonkelaarhuis op de informatieavond waren vanwege hun expertise met statushouders. Met betrekking tot hun rol bij een azc is het niet zo dat ze asielzoekers extra gaan begeleiden. Het was mede vanuit hun expertise. Het betekent niet dat zij een rol krijgen bij asielzoekers”, aldus Spek.
Statement
De fractie van SGP-ChristenUnie kwam maandagavond met een statement: “Voor ons als SGP-ChristenUnie Sliedrecht was een AZC niet zozeer een antwoord op de spreidingswet, maar op de schrijnende nood in Gemeente Westerwolde (Ter Apel). Daarom vinden wij het positief dat het college doorgaat met een kleinschalig AZC”, stelt raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie). Een inwoonster maakte zich zorgen over de komst van maximaal 250 mensen én geen jongerenopvang. Ze was bezorgd over de Sliedrechtse leefgemeenschap. Spek: “We gaan een veiligheidsplan maken. We zijn er nog niet concreet over omdat we bezig zijn met de juridische en ruimtelijke procedures. We kijken wat we moeten organiseren dat mensen er geen overlast van hebben. We willen ook schrijnende situaties voorkomen.”
Veel gemeentes zijn tot de conclusie gekomen spreidings wet vervalt burgers zijn tegen. Dus we stoppen er mee.
Ik zou nu wat …..
Deze mensen hadden in het bedrijfsleven allang op straat gestaan. Vergeten nu vaak dat ze door de belastingbetaler worden betaald.
Inhoudelijk;
zie nieuw nieuws, gemeente Zandvoort pagina:
Zandvoort staakt zoektocht locatie , na intrekken spreidingswet plannen.
Mooie video erbij: samenvattend :
in de gemeenteraad is er nog wat onenigheid,
maar overwegend ALLE inwoners blij.
Dit ging over 94 opvangplekken!
Hier doet de gemeenteraad dus , wat de inwoners willen.
In Sliedrecht excact het tegenovergestelde (x 2,5 ).
Wie heeft er nu zo’n belang bij, wie wil nou het beste jongetje van de klas zijn?
( Ik zou nu wat kwalificaties aan bepaalde mensen kunnen hangen,die eigenlijk alleen bij de overheid kunnen werken, een bedrijf kan niets met zulke bestuurders.)
Maar laten we inhoudelijk blijven .
De reactie van SGP-CU vind ik echt ondoordacht. Dus er wordt gekeken naar ter Apel en niet naar de bestaande problemen en draagkracht in Sliedrecht? Ik zou de SGP-CU eens uit willen nodigen om te komen kijken op plaatsten in Sliedrecht wat Sliedrechters treffen.
Ook dat er nog geen veiligheidsplan is, is ook bizar.
Overal achter de feiten aan lopen.
Plannen zijn belangrijker dan de uitvoeringen in Sliedrecht.
Voor echte nood, echte vluchtelingen dan is Sliedrecht echt wel tolerant. We vangen al mensen op.
Maar het systeem is failliet, de draagkracht is weg in de samenleving.
Wie zegt arbeidsplaatsen te hebben…..die kijkt naar eigen belang. Geld, geld en nog eens geld.
Het spreekwoord “wat je niet hebt, kun je niet geven” is het college vast vergeten. Het had menselijker geweest om te zeggen; “Wij hebben onze handen vol aan onze eigen problemen”.
Het dorp staat met veel onderwerpen op z’n kop. Het is een bende, ruim dat eerst eens op voordat je anderen van heel de wereld denkt “te helpen”.
En nu met z’n allen inhoudelijk. Kom op!
Wat is er nu mis met de landelijke politiek even af te wachten?
Zoals Annemiek de Koning ook al schreef, misschien deze zaak toch eens middels een desnoods niet bindend referendum opnieuw te bekijken.Uiteindelijk zijn wij de stakeholders van de gemeente, toch niet andersom.
Nog steeds blijft dan,;
niemand weet exact de plannen van het nieuwe kabinet, maar op redelijk korte termijn zal dat duidelijk worden, en waarschijnlijk grote veranderingen teweeg brengen.
Draagvlak is al nagenoeg 0, en het is veel en groot, zelfs of je nu voor of tegen de opvang zou zijn, deze manier is gewoon niet juist en netjes,op dit moment.
En zou van voortschrijdend inzicht getuigen even pas op de plaats te maken .
Het kabinet Rutte III is demissionair, maar Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad van ons Sliedrecht weten dat schijnbaar niet ,en gaan op de ouwe Rutteriaanse voet verder en denken dat er in ons politieke landschap niets is veranderd! Bij de volgende gemeenteraads verkiezingen in 2026
zal er ook in ons Sliedrecht een andere samenstelling zijn van de Gemeenteraad met mogelijk ook andere wethouders met meer liefde voor hun stemmers en dorp!
Als het echte vluchtelingen zijn geen probleem. Direct, net als de Oekraïners, werkzaamheden laten verrichten als ze in Sliedrecht komen.
Dan hebben ze geen tijd om rotzooi te schoppen en ze burgeren direct in. Genoeg werk binnen de gemeente te doen.
Het is niet te hopen als er een controle wordt gehouden, de controleurs in elkaar worden geslagen. Denk eens aan het recente voorval in uitzetcentrum Rotterdam.
Bizar voor woorden maar het gebeurt gewoon.
Deze mensen zijn uitgeprocedeerd en moeten uitgezet worden. Dergelijke mensen moet wat mij betreft zo snel mogelijk uitgezet worden. Op zulke gasten zitten we toch niet te wachten?
Wat een poppenkast vertoning.
Straks niet huilen, als er 150 ‘kansrijke’ door je straat wandelen.
Wat een vreselijke vertoning was dit zeg!
Ton Spek start al met het feit dat het college deze vergadering geheim wilde houden maar er toch voor heeft gekozen dit openbaar te doen na aandringen.
Dan wordt er gezegd door Ton Spek dat er onderhandelingen zijn met het COA, als deze getekend zijn door het college wordt het voorgelegd aan de raad. Huh? Echt? Moet het niet eerst aan de raad voorgelegd worden voordat zoiets getekend wordt?
Dan kijk ik naar de raadsleden, er zijn er een aantal die goede vragen stellen maar CDA, VVD, PVDA raadsleden zitten achterover leunend op hun telefoon te kijken of in de verte te staren.
Het is niet te geloven want de raadsleden zouden toch de kritische vragen moeten stellen?
Maar niks van dit alles, ze horen alles gelaten aan!
Zijn ze moe?
Laten we gewoon, heel democratisch een bindend referendum houden over dit onderwerp en hierna is kijken hoe we een burgerraad kunnen opzetten, van en voor de burgers.
Dan kunnen de wethouders naar huis gestuurd worden, scheelt echt heel veel geld en ellende!