Slachtoffers Merwedegijzelaars herdacht in Grote Kerk

SLIEDRECHT – In de Grote Kerk van Sliedrecht is woensdagmorgen 16 mei 2018 stilgestaan bij de slachtoffers bekend als Merwedegijzelaars. De herinneringen van dinsdag 16 mei 1944 werden onder meer verteld door burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Het initiatief voor de bijeenkomst nam de Historische Vereniging Sliedrecht.

In de kerk waren met name tientallen schoolkinderen aanwezig. Ook was er aandacht voor het boek Helsluis over de Merwedegijzelaars van auteur Judith Brinkman. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Van de Merwedegijzelaars keerden er 26 niet meer terug. Zij stierven in een Duits kamp of kort na de bevrijding, reeds thuis of op de weg terug naar huis. Burgemeester Van Hemmen vertelde – zich richtend tot de vele kinderen – dat zij de laatste generatie zijn die de verhalen van toen nog kunnen horen van mensen die het hebben meegemaakt. Van Hemmen benadrukte ‘de geschiedenis door te geven’, te vertellen. 

Tekst gaat onder tweet verder.

Afgevoerd
Wat gebeurde er precies? Tijdens een grote vergeldingsrazzia o.a. in Sliedrecht worden tientallen mannen op die bewuste dag, dinsdag mei 1944, opgepakt. Daarvoor worden tussen de 2.000 en 2.500 leden van de Grüne Polizei, SS, en Wehrmacht ingezet, bericht de website van de Merwedegijzelaars. Ze doorzoeken huizen, gebouwen en vervoermiddelen zoals treinen en bussen en kammen de polders uit op zoek naar jonge mannen in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar. Enkelen kunnen de dans ontspringen door weg te kruipen op de meest onmogelijke plaatsen, bijvoorbeeld in schoorstenen, onder de vloer en soms ook in grote bomen. Maar voor honderden jonge mannen verloopt de razzia rampzalig. Ze worden zonder enige vorm van proces meegevoerd en op twee plaatsen verzameld. In Sliedrecht bij de Nederlands Hervormde Kerk en afgevoerd in de avond naar Kamp Amersfoort, een ‘Durchgangslager’.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld