Gemeente vraagt hulp inwoners bij kroosbestrijding

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft elk jaar weer te maken met de groei van kroos. Dat is slecht voor de waterkwaliteit. De gemeente vraagt inwoners om eventueel mee te helpen met het bestrijden van het kroos.

Elk jaar haalt een aannemer het kroos met een speciale boot weg. De gemeente heeft de afgelopen jaren met het Waterschap Rivierenland maatregelen genomen om de doorstroming en de waterkwaliteit te verbeteren. Zo wordt er bijvoorbeeld water ingelaten vanuit de Merwede en zijn er o.a. fonteinen geplaatst. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Dinsdag 15 mei 2018 is er een proef van start gegaan in de watergang langs de Boog om handmatig kroos en waterplanten te verwijderen. Dit gebeurt door het bedrijf Kroosweg. Waar mogelijk wordt er dan ook gewerkt vanaf de kant. 

Waterkwaliteit
Door het kroos krijgt het water namelijk minder zuurstof. Dit creëert een slechte leefomgeving voor verschillende planten en dieren. Eendenkroos slecht voor de waterkwaliteit!  Recent onderzoek laat volgens de gemeente Sliedrecht zien dat de waterkwaliteit ook beter wordt. In verband met het warme weer is het alleen niet altijd mogelijk om met de boot te werken, dit zal juist resulteren in een hogere vissterfte.

Aanmelden
De gemeente blijft strijden tegen het kroosprobleem. Makkelijk is dat niet. Het kroos kan zich in vier dagen tijd verdubbelen en groeit dus extreem snel. Wil je meehelpen? Je bent het hele seizoen welkom en je kunt je aanmelden bij de afdeling ruimtelijke ordening en economie door te bellen met tel. 0184-495956.

3 gedachten over “Gemeente vraagt hulp inwoners bij kroosbestrijding”

 1. Heel leuk wat de gemeente wil. Wij van de HSV de Voorn hebben veel problemen met het vissen in de vijvers vanwege begroeing in de vijvers. We kunnen bijna niet meer vissen daardoor, ook de vele meldingen naar de gemeente toe, er wordt niets ondernomen door de gemeente. Per 1 april moest het water doorstromen in de vijvers. Alles is nog steeds gesloten??? Wij van onze vereniging denken dat de andere verenigingen voor gaan (volleybal), maar met ruim 900 leden mogen we zeggen dat het toch ook een aardige club is.

 2. Een paar jaar hebben wij het zelf bijgehouden maar doordat gemeente niet consequent is en de afspraken niet na is gekomen zijn wij er maar mee gestopt.
  En nu vragen of de bewoners willen meehelpen.

 3. Denk dat de gemeente zich beter meer zorgen moet maken over
  Vervuilde grond wat hier wordt gedumpt en DuPont.
  Zowel hier de grond water en lucht is daardoor vervuilt.
  Maar ja, dat levert geld op voor de gemeente.
  Money money money.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld