SJOS daagt gemeente voor rechter over gebouw Elektra

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De gemeenteraad is dinsdagavond 6 februari 2024 verrast dat Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) de gemeente Sliedrecht maandag 4 maart 2024 voor de rechter daagt. Dat maakte secretaris (en toekomstig voorzitter – red.) Sonja Visscher van SOJS bekend. De gemeente Sliedrecht is sinds eind december 2023 op de hoogte en informeerde de gemeenteraad daar niet over. Raadsleden en online krant Sliedrecht24 hoorden kort voor de raadsvergadering dat er juridische stappen spelen. 

Jongerencentrum Elektra aan de Stationsweg. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

SOJS wil de sleutel van het gebouw aan Stationsweg 4 en wil niet dat het gebouw wordt opgenomen in beheersorganisatie BAES B.V. Ook werd een petitie aangeboden aan burgemeester Jan de Vries (CDA), getekend door 1850 ongeruste mensen die achter gebouw Elektra staan. Ze willen ‘het bestaan’ van SOJS en Elektra ‘net als vroeger houden’.

Tekst gaat verder onder foto. 

Sonja Visscher is hier aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“De S.O.J.S. huurt al ruim 50 jaar het gebouw ‘Elektra’ aan de Stationsweg 4 en heeft al die tijd naar ieders tevredenheid het gebouw beheerd. Vanwege de volledige zeggenschap die het S.O.J.S. over Elektra had, kunnen de jongerenactiviteiten en het uitbaten van Poppodium Elektra plaatsvinden. Deze activiteiten hangen nauw met elkaar samen en hebben een synergetisch effect. De synergie tussen het poppodium en het jongerenwerk is ook een belangrijke factor voor de hoge vrijwilligersbereidheid van de vrijwilligers van S.O.J.S.”, sprak Visscher.

Ontruimingsbescherming
Ze vervolgde: “Waar ik niets over lees in het raadsvoorstel is dat er een gerechtelijke procedure loopt tussen S.O.J.S. en de gemeente Sliedrecht. De gemeente heeft de huurovereenkomst met S.O.J.S. vorig jaar per 1 november 2023 opgezegd en S.O.J.S. heeft de rechter eind vorig jaar verzocht om te beslissen dat de huuropzegging niet rechtsgeldig is geweest. Ook is een verzoek gedaan op ontruimingsbescherming. S.O.J.S. zag zich hiertoe genoodzaakt omdat de gemeente geen oog heeft voor de belangen van S.O.J.S. en niet lijkt te begrijpen dat S.O.J.S. als huurder ook rechten heeft die gerespecteerd moeten worden. In deze zaak dient op 4 maart 2024 een zitting bij de rechtbank te Dordrecht.”

Niet instemmen
S.O.J.S. is er volgens Visscher van overtuigd dat de gemeente de al 50 jaar durende huurovereenkomst niet rechtsgeldig heeft opgezegd, althans dat deze niet per 1 november 2023 is geëindigd. “S.O.J.S. is van mening dat zij gewoon de sleutels moet krijgen van Elektra en haar activiteiten, d.w.z. ál haar activiteiten, dus ook het poppodium, moet kunnen uitoefenen vanuit Elektra. Laat het beheren aan S.O.J.S. over en niet aan BAES. De procedure is een bijzonder risico dat meegewogen moet worden bij een besluit over de oprichting van BAES. Indien de rechter oordeelt dat S.O.J.S. nog huurder is of het alleenrecht heeft om het gebouw aan de Stationsweg 4 te gebruiken, is de oprichting van BAES zinloos. De oprichting van BAES zal dan enkel een kostenstrop voor de gemeente worden. Er wordt namelijk een beheermaatschappij opgericht die niet bevoegd is het gebouw aan de Stationsweg 4 te gaan beheren”, aldus Visscher, “Namens S.O.J.S. verzoek ik u daarom niet in te stemmen met het voorstel van het college. Het is vanwege de lopende rechtszaak op zijn minst onverstandig om BAES op te richten. Wat S.O.J.S. betreft wordt de rechtszaak afgewacht of wordt gewacht tot S.O.J.S. en de gemeente voor beide partijen acceptabele afspraken hebben kunnen maken over de huur en het beheer van Elektra. S.O.J.S. is daarover in gesprek met de gemeente, maar we zijn daar nog niet uit.”

Spijt
PRO Sliedrecht is teleurgesteld dat het college niet eerder heeft gedeeld dat er een juridische procedure aan komt. Slydregt.NU heeft dinsdagavond gevraagd om het besluit over oprichting van BAES B.V. uit te stellen tot na de rechtszaak. De VVD vroeg om meer duidelijkheid van de wethouder. Portefeuillehouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk Vastgoed. “De rechtszaak gaat niet over de huuroverkomst. Wij hebben de huur opgezegd per 1 november 2023. Het spijt mij dat ik het niet eerder heb kunnen melden en dat vind ik ook wel kwalijk”, sprak Bijderwieden, die een verzoek op ontruimingsbescherming aan SOJS bevestigde. 

Later geagendeerd|
De VVD vroeg om een schorsing. Sjors van Wijngaarden (VVD maakte daarna bekend dat fracties er niets voor voelen om ‘nu het goede debat’ (woorden PvdA) te steunen. De fracties willen wachten tot na de gerechtelijke uitspraak. Dat betekent dat er nog geen opening komt van pand Elektra en ook voorlopig er nog geen duidelijkheid er is. Het agendapunt wordt later opnieuw geagendeerd. De rechtszaak wordt nu afgewacht. 

7 gedachten over “SJOS daagt gemeente voor rechter over gebouw Elektra”

 1. Wat niet officieel benoemd wordt maar waar wel degelijk sprake van is: Het wordt genoemd als mogelijke opvang voor asielzoekers.
  Maar de achterbakse gemeenteraad durft dat (nog) niet hardop te zeggen.

 2. De plaatselijke politiek heeft goed gekeken naar de landelijke politiek. Hoe draai je iets de nek om. Firma list en bedrog.

 3. Het is gewoon een smerig spelletje en gaat gewoon om geld.

  Waarschijnlijk kunnen ze zonder SOJS meer inkomsten vangen voor het pand.

  Dit speelt niet sinds kort, maar is al veel en veel langer aan de gang.

 4. Waarom houdt het college van B&W opnieuw informatie achter voor de gemeenteraad en de inwoners? Dit begint een gewoonte te worden en steeds meer te lijken op een smerig spelletje. De schijn ophouden dat ze dit per ongeluk doen kunnen de heren niet meer volhouden. Ze zitten hier uitsluitend voor eigen belang en prestige? Ik hoop niet dat ze straks met een veer gaan rondlopen 😁. Alhoewel mij dat zelfs niet zou verbazen.

 5. Het is schandalig hoe alles loopt. Het moet gewoon weer open en alle fijne dingen voor de jeugd gedaan uitgevoerd worden.

 6. Acceptabele afspraken
  Waar is het wachten op…
  Geef die sleutel en een stuk eigen verantwoording

Plaats een reactie

*=Verplicht veld