Situatie rond warmtenet voor Slydregt.NU aanleiding stellen van reeks vragen

SLIEDRECHT – Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) en burgerraadslid Danny Stierman (Slydregt.NU) hebben vrijdag 29 maart 2024 een aantal vragen gesteld over warmtenet aan het College van B & W met betrekking tot de kosten, die hoger zijn dan de gasprijs. Ook het ‘opdringen’ van warmtenet baart Slydregt.NU zorgen. Het kabinet belooft met een spoedregeling te komen.

De lokale politieke partij is van mening dat deze spoedregeling van het kabinet een onrealistische oplossing is. “Als fractie zijn wij van mening dat de verduurzaming en de energietransitie op een realistische wijze moeten verlopen. Oplossingen moeten draagvlak hebben, realistisch en betaalbaar zijn”, vindt Slydregt.NU. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Slydregt.NU is van mening dat verduurzaming geen ‘idealistische hobby’ moet zijn, maar juist een middel moet zijn waar de Sliedrechtse inwoners, ondernemers en verenigingen profijt van moeten hebben. “Een spoedregeling, met daarin een optie voor gemeenten om wijken verplicht van het gas af te halen, voldoet niet aan deze eisen”, stellen Jongeneel en Stierman, “Slydregt.NU is van mening dat deze spoedregeling geen oplossing is, maar een dwangwet!”

Spoedregeling
Slydregt.NU vraagt of het college kennis heeft genomen van het nieuws dat het kabinet gaat komen met een spoedregeling voor het warmtenet. Jongeneel en Stierman willen weten namens hun partij hoe het college kijkt naar de spoedregeling met betrekking tot het Sliedrechtse warmtenet. In de spoedregeling zou een optie zitten voor gemeenten om hele wijken verplicht van het gas af te halen. “Wat is het standpunt van het College met betrekking tot deze optie?”, vragen ze aan het college. 

Kosten
In verschillende gemeenten hebben inwoners last van hogere rekeningen wanneer ze van het gas af willen. “Ook trekken aanbieders van warmtenetten zich terug. Heeft het college vergelijkbare signalen ontvangen en hoe ziet de Sliedrechtse situatie er uit?”, willen Jongeneel en Stierman weten. De prijs van warmtenet zou samenhangen met die van het gas en daardoor worden bewoners van corporatiewoningen geconfronteerd met een veel te hoge rekening. “Worden de Sliedrechtse gebruikers van het warmtenet ook geconfronteerd met veel te hoge rekeningen Heeft het college al contact gehad met het Rijk over deze spoedregeling? Heeft het college al nagedacht over het praktiseren van deze spoedregeling?”, aldus Slydregt.NU, die binnen vier wekend schriftelijk een antwoord wil op de gestelde vragen.

6 gedachten over “Situatie rond warmtenet voor Slydregt.NU aanleiding stellen van reeks vragen”

 1. Ik lees net op de bekende landelijke nieuwspagina, dat Eneco zelf, in gemeente Utrecht de stekker uit dit project trekt.

  Bron is op te zoeken door titel; “Warmtenet wordt onaantrekkelijker: Eneco trekt stekker eruit in Utrecht”

  @redactie, mag dit draadje omhoog? Dan kunnen belanghebbenden nog eens in hun investeringsportefeuille kijken.

 2. Goed zo! Vragen over het warmtenet zou de hele gemeenteraad moeten stellen aan het college. Een aanpassing op de wet, een spoedwet zou echt NIET voldoende zijn.
  Het smoesje dat het alleen bij Vattenfal is, dat is ook niet realistisch.
  En wat met de kosten die al gemaakt zijn door de huishoudens?
  Ook de aanpassingen in woningen betreft de verduurzaming zijn niet vergoed. De consument is flink de dupe van dit onvolledige onontwikkelde plan en wet.

 3. Kijk naar mijn reactie verder naar beneden bij.

  Afsluiting Ouverture.
  Ik hoop daar reactie’s op te krijgen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld