‘Sing-In was geen evenement en coronamaatregelen waren niet van toepassing’

SLIEDRECHT – Het was geen evenement en de coronamaatregelen waren niet van toepassing. Dat antwoordt het College van B & W naar aanleiding van vragen van fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) over de Sing-In op het Dr. Langeveldplein van zondag 19 september 2021 georganiseerd door de Hervormde Gemeente Sliedrecht. De Sing-In was nog voor de verdere versoepeling van de coronamaatregelen.

De Sing-In werd georganiseerd in het kader van Zeven Dagen Feest, één van de thema’s van ‘Bouwen aan herstel’ na een lange periode waarin de samenkomsten van de kerkelijke gemeente als gevolg van de coronapandemie flink onder druk stonden. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De vergunning is volgens het college afgegeven voor de Sing-In, omdat deze valt onder een (openlucht) kerkdienst. Die valt volgens het college onder het belijden van godsdienst of levensovertuiging als in artikel 3 van de Wet openbare manifestaties. “Daarin wordt aangegeven dat de gemeenteraad regels vaststelt voor samenkomsten tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging op openbare plaatsen waarvoor slechts een voorafgaande kennisgeving vereist is. In Sliedrecht is dit vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening. Voor een dergelijke bijeenkomst is op grond van deze wet en verordening geen vergunning nodig, maar er moet ten minste 48 uur van te voren een schriftelijke kennisgeving gedaan worden. Aangezien het gebruik van muziek ondergeschikt is aan het belijden van godsdienst, is het geen evenement”, stelt het college. Jongeneel is het daar niet mee eens. Hem is duidelijk gemaakt dat een barbecue een evenement is. Samenkomsten tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging op openbare plaatsen zijn geen evenement. 

Teleurstelling en minachting
Volgens de gemeente Sliedrecht zijn er na een mededeling op de gemeentepagina geen bezwaren binnen gekomen. Ook zijn er volgens de gemeente geen afspraken gemaakt met de Hervormde Gemeente Sliedrecht. College: “Nee, er zijn geen afspraken gemaakt. Aan de acceptatie van de samenkomst zijn specifieke voorschriften, passend bij deze samenkomst, verbonden in het kader van de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid en ter bescherming van het milieu. Zoals gezegd, zijn op samenkomst als deze de coronamaatregelen niet van toepassing. Controle en handhaving op de algemene voorschriften in het kader van de openbare orde en veiligheid zijn niet van toepassing geweest.” De lokale politieke partij Slydregt.NU noemt de reactie van het college ’teleurstellend’. Jongeneel: “Wat een teleurstellende beantwoording van onze vragen door het college. Een Sing-In is tegenwoordig ook al een kerkdienst. Dit is gewoon minachting.”

2 gedachten over “‘Sing-In was geen evenement en coronamaatregelen waren niet van toepassing’”

  1. In de democratie, die Nederland is, worden meer uitzonderingen gemaakt dan alleen voor de kerken.
    Onze wet- en regelgeving is niet in beton gegoten.

  2. De kerk heeft een uitzonderingspositie. Zie ook de trieste uitvaart van jongeman op de quad. Ook hier overtrad met de 1,5 meter regels en dat was niet eens op zondag. Met twee maten wordt er zeker gemeten!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld