Signalement van mogelijke brandstichter auto’s bekend

SLIEDRECHT –  ‘Op dit moment is nog geen verdachte aangehouden’ van de autobranden / poging tot autobranden, maar er is ‘wel een signalement bekend’. Dat schrijft vrijdag 3 januari 2020 burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid aan de leden van de gemeenteraad. Het memo met het stempel ‘vertrouwelijk’ is ook in handen van Sliedrecht24.

Twee van de uitgebrande auto’s, die maandagmorgen jl. vlam hebben gevat. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Maandagmorgen 30 december 2019 vroeg waren er vier autobranden in wijk Vogelbuurt-Zuid. Deze branden zijn aangestoken. Donderdag 27 december 2019 vroeg in de ochtend waren in dezelfde wijk twee pogingen tot brandstichting bij auto’s. Van Hemmen: “De politie is naar aanleiding van deze incidenten direct gestart met een onderzoek.” 

11 gedachten over “Signalement van mogelijke brandstichter auto’s bekend”

  1. Het gaat niet om de rol van de Sliedrecht 24, zoals Gerrit Venis terecht opmerkt.
    De pers doet gewoon zijn werk.
    Het gaat hier om vertrouwen in het overheidsapparaat.
    Het is – hoewel begrijpelijk – bijzonder dat de burgemeester zich geroepen voelt de gemeenteraad op de hoogte te stellen van het politieonderzoek.
    Want de raad heeft daar op zich niks mee te maken. Dit is een politietaak.
    Ons systeem is gericht op scheiding van taken. De burgemeester, de gemeenteraad en B. en W. moeten hun eigen bestuurlijke werk doen.
    Justitie ( politie, rechters ) ook.
    Hoe meer we dat gaan verwarren, hoe moeilijker we het ons zelf maken.
    En het is gevaarlijk. Zie sommige Oostbloklanden en Amerika, waarbij presidenten zich gaan bemoeien met rechters . Of zie de dictaturen . Of nog erger: als iedereen voor eigen rechter gaat spelen.
    Het bestuur moet zich zo weinig mogelijk bemoeien met het werk van politie en rechters.
    We kunnen ze hooguit af en toe helpen zoals via tips aan de politie of bij Opsporing Verzocht.
    Anders wordt het een puinhoop.
    Dus politie, burgemeester, raadsleden : doe uw eigen werk.
    Dat mag in dit soort situaties best in stilte . Prima zelfs.
    En raadsleden die vertrouwelijke informatie lekken moeten beseffen dat zij ons mooie systeem ondermijnen .

  2. Dat Sliedrecht24 uit vertrouwelijk aan de gemeenteraad verstrekte memo’s (en ook wel andere berichten) nieuws haalt, kan en wil ik de redactie niet kwalijk nemen. Veel zorgelijker is het dat vertrouwelijke informatie betreft die alleen voor (burger)raadsleden, de leden van het college van B&W en een beperkt aantal ambtenaren zichtbaar (en dus te lezen) is in het vergadersysteem van de gemeente Sliedrecht.
    De voor de hand liggende conclusie is dan dat er dus blijkbaar wordt “gelekt”. Gelekt door mensen die allemaal een eed of belofte hebben afgelegd, waarin ze verklaren hun lichten als lid van de raad naar eer en geweten te zullen vervullen of beloofden om zaken, waarvan men door het ambt kennis draagt en die hem/haar als geheim zijn toevertrouwd of waarvan hij/zij het vertrouwelijk karakter moet begrijpen, niet zal openbaren aan anderen, dan aan hen, aan wie hij/zij volgens de wet of ambtshalve tot mededeling verplicht is.
    Het is niet de eerst keer dat wordt gelekt. En eerlijk gezegd ben ik het als raadslid meer dan zat, want wat gebeurt er: steeds meer stukken worden niet meer in het vergadersysteem gezet en dan mag je als raadslid ze komen inzien bij de griffie. Alsof raadsleden alle tijd van de wereld hebben om zich naar het gemeentekantoor te reppen. Het lekken maakt het werk van de (burger)raadsleden niet eenvoudiger op. Al eerder heb ik burgemeester Van Hemmen de suggestie gedaan om het nu maar eens gewoon uit te laten zoeken wie degene(n) is/zijn die lekken. Dan weten we het en hoeven we elkaar als raadsleden op dat punt niet meer wantrouwig aan te kijken.

  3. U doet een aanname. Wij zijn meer van feiten.
    Er stond nog veel meer in de memo, dat wij bewust vanwege het onderzoek, niet hebben gepubliceerd.

    We gaan verder met ons journalistieke werk. Fijne dag!

  4. Dat jullie je journalistieke werk doen oké. Neemt niet weg dat er kennelijke gemeenteraadsleden zijn die het niet zo nauw nemen met vertrouwelijke stukken.

  5. Nu de dader weet dat er een signalement bekend is bestaat er een kans dat hij zich rustig houd. Dit verkleind de pak kans! Hoe zit het trouwens met de wet op de privecy ?? Was vertrouwelijke informatie wat nu bekend gemaakt is.

  6. Je kan ook zeggen dat ‘eerste geruststellende informatie’ (signalement bekend) ook gecommuniceerd had kunnen worden naar inwoners. In de wijk zijn veel mensen ongerust en dat had bijgedragen aan minder onrust. Vandaar dat wij als redactie na het in handen krijgen van dit memo hebben besloten dit uit het schrijven te communiceren.
    Het geeft ook aan dat de politie er mee bezig is. Ook dat is een tweede belangrijk gegeven voor inwoners en werkt minder verontrustend.
    Het geeft tegelijk aan dat dit maar een select groepje kennelijk mag weten en dat de gemeente Sliedrecht niet aanvoelt wat inwoners willen weten.
    Wij doen onze journalistieke taak.

  7. In een memo met het stempel vertrouwelijk, in handen van Sliedrecht24….Fijn te lezen dat er vertrouwelijk met vertrouwelijke stukken wordt omgegaan bij de gemeenteraad.

  8. Die branden zijn verontrustend en zinloos, maar net zo verontrustend is dat Sliedrecht24 blijkbaar beschikt (schrijft dit althans) over een vertrouwelijke memo van de burgemeester gestuurd aan de gemeenteraadsleden. Lijkt me een integriteits dingetje. Wellicht kan van Hemmen of de raadsgriffie daar eens onderzoek naar doen, want hoe futiel deze memo wellicht ook is, bij andere wellicht zwaarwegende informatie uitwisselingen kan dit ook zomaar geschieden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld