Sientje van Sinttruije-Vroegh (98) overleden

SLIEDRECHT – Sientje van Sinttruije-Vroegh (98) is donderdag 16 juni 2022 overleden. Dat maakt haar familie bekend. Van Sinttruije werkte een groot aantal jaren als vrijwilliger mee aan het radioprogramma voor ouderen ‘Ouder en Wijzer’ bij lokale omroep MerweRTV. Daarin maakte ze gedichten over een onderwerp dat aan de orde kwam. 

Sientje van Sinttruije-Vroegh. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

De meesten kenden haar als Sientje, geboren 14 februari 1924, maar haar officiële naam was Klazina. Ze was de laatste uit het gezin van Arie Vroegh en Klazina Buizert. Moeder van Marion van Sinttruije. Schoonmoeder van Jan Willem Steffelaar. “We zijn heel dankbaar voor de naastenliefde van de thuiszorgmedewerkers van Stichting Waardeburgh, de medewerkers van Parkzicht, en voor de trouw en vele bezoeken van nicht Cobi met haar man Karel Lanser en Maaike Komejan”, zegt Marion van Sintttruije. Sientje stond bekend om haar gedichten. Ze behoorde tot één van de mensen in Sliedrecht, die deze kunst beheerste. Ze schreef er honderden. Het is dan ook niet gek dat er een gedicht verscheen op haar rouwkaart

Geboorte
Sientje was altijd een levensgenieter. Dat straalde ze ook uit. Een vrolijk mens met aanleg voor schrijven, iemand met geduld en een vrouw met een flinke dosis interesse in de Nederlandse taal. In 2000 stond ze tussen de honderd portretten van inwoners uit de Alblasserwaard, het boek ‘Stad & Streek, deze week!’ van auteur-journalist Peter Donk en fotograaf Richard van Hoek. Daarin vertelde ze onder meer over hoe ze opgroeide in een gezin van twaalf kinderen. Zij was nummer elf. Over haar geboorte vertelde ze destijds dat ze ter wereld kwam met haar gezicht naar boven. “Zo’n nieuwsgierig jong was ik. De verloskundige, zo vernam ik later, vond het wel een raar gezicht”, vertelde ze destijds. 

Boek
Ze was sinds 19 maart 1984 weduwe van Mattheus G. van Sinttruije. Na het overlijden van haar echtgenoot veranderde het leven voor haar. Sientje in het boek: “Ik ben tien jaar alleen geweest en ging een andere koers varen. Doordat ik de tijd had, ging ik andere dingen doen. Toen is ook het dichten ontstaan. Dat deed ik mijn hele leven natuurlijk al, maar op den duur ging ik meer schrijven en kwam er zelfs een eenvoudig boekwerkje van.” Er verschenen 1100 exemplaren van en de opbrengst ging naar een goed doel.

Dokter
Gedurende vijf jaar had ze ook een briefwisseling met toenmalig dr. Folmer. “Om de veertien dagen schreef ik een brief. Dat waren er bij elkaar zo’n 150. Ik heb hem in mijn brieven bedankt namens de Sliedrechtse bevolking. Ik had een relatie op afstand met de arts. Mijn man was weleens jaloers, hoor”, vertelde Sientje in het boek.

Uitvaart
Woensdag 22 juni 2022 om 10.30 uur wordt afscheid genomen van Sientje van Sinttruije-Vroegh in uitvaartcentrum ‘De Drechtstreek’, Jan Steenstraat 71, waarna de begrafenis zal plaatsvinden op de algemene begraafplaats. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn in het uitvaartcentrum.

2 gedachten over “Sientje van Sinttruije-Vroegh (98) overleden”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld