SGP-ChristenUnie wil dat Sliedrecht zich aansluit bij kinderpardon

SLIEDRECHT – Raadslid Arnoud Spruijt (SGP-ChristenUnie) heeft alle politieke partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad gevraagd om dinsdagavond 27 november 2018 zijn motie vreemd “kinderen in de knel” te steunen, over aansluiting bij de kinderpardongemeenten. 

Raadslid Arnoud Spruijt (SGP-ChristenUnie). (Foto gemeente Sliedrecht) 

Spruijt vraagt het college van B & W van de gemeente Sliedrecht om zich aan te sluiten bij de Kinderpardongemeenten en om bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een oplossing voor de groep kinderen die langer dan vijf jaar in een asielprocedure verkeren, bijvoorbeeld door een meer ruimhartige beoordeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon. Ook pleit de fractie van Spruijt voor snellere en bindende asielprocedures voor de aanvraag van een verblijfsvergunning, waardoor schrijnende situaties voorkomen kunnen worden en kinderen niet in de knel komen.

Overwegingen
De fractie van SGP-ChristenUnie Sliedrecht zegt met de motie te komen, omdat het voor de in de lokale gemeenschap gewortelde kinderen, die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, van belang is dat zij de keus hebben om hier te mogen blijven. Het uitzetten van deze gewortelde kinderen naar landen die voor hen vreemd zijn de lokale gemeenschap kan ontwrichten en de ontwikkeling van deze kinderen geweld aan doet. Schrijnende situaties kunnen worden voorkomen door snellere en bindende asielprocedures. Het meewerkcriterium voor het Kinderpardon zo strikt wordt toegepast dat bijna geen enkel geworteld kind nog een Kinderpardon kan krijgen.

Honderd gemeenten
In de afgelopen maanden zijn er diverse geruchtmakende gevallen van (dreigende) uitzetting van kinderen van asielzoekers en alleenstaande minderjarigen geweest die geen verblijfsvergunning hebben, maar die wel langer dan vijf jaar in Nederland wonen. Deze gevallen, wanneer ze publiekelijk bekend worden, kunnen volgens Spruijt tot onrust in de lokale gemeenschap leiden. Door de Nederlandse staat of de asielaanvrager kan, ondanks een gerechtelijke uitspraak, met opeenvolgende beroepsprocedures een asielprocedure nog jarenlang worden doorgezet. Meer dan honderd gemeenten hebben zich volgens Spruijt aangesloten bij de Kinderpardongemeenten. Dinsdagavond besloot ook Sliedrecht aan te sluiten. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld