SGP-ChristenUnie vindt snel internet ‘must’

SLIEDRECHT – SGP-ChristenUnie vraagt zich af of de Next Generation Sliedrecht kan beschikken over voldoende snel internet. Een opmerkelijke stelling in het rapport Digitale bereikbaarheid Sliedrecht over de digitalisering van Sliedrecht gaat over Next Generation Access (NGA).

De fractie is blij dat dit rapport een aantal knelpunten blootlegt. (Foto Sliedrecht24)

In jip-en-janneke-taal is dit de standaard waar elk huishouden in 2020 over zou moeten kunnen beschikken ten aanzien van digitale bereikbaarheid, ofwel: hoe snel je kunt internetten, aldus de SGP-ChristenUnie.

Vijf keer
Het rapport noemt een downloadnorm van 100 Mb per seconde, iets wat op dit moment al niet meer als bijzonder snel wordt ervaren. Universitair onderzoek laat zien dat de werkelijke behoefte tegen die tijd zelfs vijf keer zo hoog is. Deze stelling geeft de SGP-ChristenUnie-fractie aanleiding om aanvullende vragen te stellen over enkele conclusies in het rapport. Een snelheid van 100 Mb/s is, anders dan voor een huishouden, bij een gemiddeld bedrijf of school nu al onvoldoende voor een normale bedrijfsvoering en gezien de snelheid van de digitale ontwikkelingen in 2020 absoluut onrealistisch.

Vraagtekens
Concreet vraagt de fractie zich af of de indruk die het rapport wekt ten aanzien van Molenplaat- Kerkerak en Rivieroever juist is. Hier zijn bedrijven gevestigd die waarschijnlijk niet veel kunnen met de kwalificatie dat het voldoet aan de NGA-norm. Verder vraagt de fractie zich af of de ontwikkelingen allemaal wel snel genoeg gaan. Blijkbaar heeft KPN minder haast, geeft ze geen garanties en heeft KPN zelfs moeite om toezeggingen ten aanzien van de invoering van snel internet na te komen.

Snelheden
Vervolgens stelt het rapport dat bedrijven de mogelijkheden hebben om snel internet aan te vragen. Is hierbij meegenomen dat dit wellicht in veel gevallen ook betekent dat het aanleggen van die kabels voor snelle internetdiensten de bedrijven duizenden euro’s kan gaan kosten? Tot slot heeft de fractie vragen bij de theoretische snelheden en daadwerkelijke snelheden. Als je bijvoorbeeld bij Ziggo 100 Mb/s internet bestelt en je woont achterin een straat, dan is de kans groot dat je niet vaak daadwerkelijk 100 Mb/s kunt gebruiken.

500 Mb/s
De fractie is blij dat dit rapport een aantal knelpunten blootlegt. Zij zal bij het college zo spoedig mogelijk aandringen op een vervolg waarbij verkend moet worden of de Next Generation van Sliedrecht in 2020 minimaal kan beschikken over snel internet van 500 Mb/s. Ook moet dan duidelijk worden wat dit voor de gemeente betekent, zodat de gemeenteraad een besluit kan nemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld