door Peter Donk
SLIEDRECHT – Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS), gevestigd in gebouw Elektra aan de Stationsweg, stopt met het heksencafé. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) door het College van B & W. “SOJS heeft laten weten dat het initiatief om verschillende redenen niet verder wordt voortgezet. Samen met de betrokken jongeren wordt gekeken naar een andere passende activiteit”, schrijft het college.
Het jongerenwerk in gebouw Elektra richt zich op alle kinderen en jongeren uit Sliedrecht van 6 tot en met 26 jaar. Belangrijk hierin is volgens het college dat alle jongeren zich thuis kunnen voelen bij het jongerenwerk en dat het jongerenwerk een neutrale, gezonde, ontspannen en veilige plaats biedt. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De jongerenwerkers ondersteunen jongeren in hun ontwikkeling en bij hun vragen. Eén van de speerpunten van SOJS is volgens het college om jongeren aan te moedigen om met nieuwe ideeën te komen en om hen te helpen deze initiatieven uit te voeren. “Het heksencafé is een initiatief van jongeren uit Sliedrecht, afgestemd met de jongerenwerkers. Heksencafés zijn in meerdere gemeenten een bekend begrip en voorzien in een behoefte van mensen met interesse in bepaalde vormen van spiritualiteit, die daarbij op zoek zijn naar ontmoeting en uitwisseling met gelijkgestemden. Als college moedigen wij ontmoeting van harte aan, maar zijn wij er tevens alert op dat activiteiten passen binnen de uitgangspunten van het beleid. SOJS geeft aan dat het heksencafé als proef is georganiseerd door en voor jongeren die samen willen komen rond een thema. De inhoud van de website waar u naar verwijst sluit aan bij wat onder een heksencafé kan worden verstaan”, aldus het college.
Wicca
“Hoe verhoudt SOJS zich tot de mogelijkheid om levensbeschouwelijke activiteiten te organiseren, zoals die vanuit Wicca, spiritisme of andere stromingen, binnen het kader van haar rol als gesubsidieerde stichting voor open jeugdwerk in Sliedrecht? Wat zijn de overwegingen van SOJS bij de samenwerking met ‘Owomancy’, gezien de inhoud van hun website waarin wordt gesproken over geloof in demonolatry en de zelfinitiatie met Mammon als patroon demon?”, vroeg De Mul zich onder meer af. “Wij begrijpen en delen uw zorgen”, reageerde het college.
Uitdragen overtuigingen
Volgens de tot en met 31 december 2024 geldende subsidieverordening is het uitdragen van religieuze, levensbeschouwelijke of politieke overtuigingen en denkbeelden een weigeringsgrond (Artikel 11.1.f). Sinds 1 januari 2025 is de nieuwe subsidieverordening in werking getreden, waarin dit artikel is komen te vervallen. “Los daarvan moeten activiteiten die gesubsidieerd worden passen binnen het vastgestelde beleid. Het college acht het vanuit het beleid niet wenselijk dat er met subsidiegelden activiteiten worden georganiseerd waarin religieuze, levensbeschouwelijke of politieke overtuigingen worden uitgedragen. Wel zien wij het belang van het bieden van onderdak en ondersteuning aan jongerengroepen. Dit doen de jongerenwerkers zoveel mogelijk vraaggericht. Er is daarin speciale aandacht voor jongeren die zich in een kwetsbare positie bevinden. De activiteiten die het jongerenwerk de afgelopen jaren heeft uitgevoerd hebben geleid tot een breed draagvlak in ons dorp, dat houdende we graag zo. Tijdens de periodieke accountgesprekken bespreken wij met SOJS de activiteiten en beoordelen we samen of deze passen bij het beleid en de doelgroep. Het uitdragen van religieuze, levensbeschouwelijke of politieke overtuigingen past daar niet bij”, reageert het college.
Niet risicovol
De Mul wilde ook weten op welke wijze SOJS advies heeft ingewonnen over de mogelijke risico’s van activiteiten, waarbij deelnemers geloven in contact met geestelijke entiteiten en of er bijvoorbeeld advies is verkregen vanuit de geestelijke gezondheidszorg. “De jongerenwerkers staan in nauw contact met de groep jongeren die het Heksencafé hebben geïnitieerd en bezoeken. Daarover wordt onderling gesproken, bevraagd en uitgewisseld”, schrijft het college, “Het jongerenwerk heeft de twee bijeenkomsten die tot nu toe hebben plaatsgevonden niet als risicovol beoordeeld en om die reden geen aanleiding gezien hierover advies in te winnen. Uiteraard heeft het jongerenwerk een signalerende functie, die ze op basis van hun professionaliteit invulling geven.”
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Leeftijd
SOJS organiseerde het heksencafé in december 2024. Het plan was om dit elke tweede vrijdagavond gedurende drie uur te organiseren voor iedereen van 18 tot 32 jaar. “Wat is de reden dat SOJS activiteiten organiseert voor de doelgroep van 18 tot 32 jaar, en hoe past dit binnen de missie van de stichting en de doelstellingen van de ontvangen subsidie?”, vroeg De Mul zich af. Het college beantwoordde deze vraag als volgt: “Het Jeugdwelzijnsbeleid 2021 – 2025 is het uitgangspunt. Het doel is dat iedere jeugdige van 0 tot 25 jaar in Sliedrecht zijn of haar plek kan vinden. Het gaat dan om een veilige plek, een gezonde plek, een plek waar jeugdigen hun talent kunnen ontwikkelen en een plek om te ontspannen. Het jongerenwerk richt zich op alle kinderen en jongeren uit Sliedrecht van 6 tot en met 26 jaar. Belangrijk hierin is dat alle jongeren zich thuis kunnen voelen bij het jongerenwerk en dat het jongerenwerk een neutrale, gezonde, ontspannen en veilige plek biedt.”
Over de activiteiten waar de SGP/Christenunie vragen over heeft gesteld kan en wil ik niet oordelen.
Maar het is verkeerd om een raadslid persoonlijk aan te vallen. Het gaat niet om de persoon maar om het standpunt van haar raadsfractie.
In dat verband is de column van een burgerraadslid van de SGP/Christenunie in het Kompas van deze week misschien nog wel veelzeggender.
Het is duidelijk dat zij en het huidige college van Elektra een multifunctioneel centrum willen maken. Dus een jongerencentrum met poppodium in hetzelfde gebouw waar geheel andere organisaties gebruik van maken.
Dat daarbij niet goed is nagedacht over de vraag hoe je dat moet regelen en of het überhaupt wel kán wordt niet gesproken. Laat ik het even simpel samenvatten. Een jongere van pakweg 17 die gek is op een bepaalde popgroep, die teringherrie maakt, een sfeer van vrijheid zoekt, een biertje wil drinken en misschien ook naar een vriend of vriendin op zoek is gaat niet zo snel naar een gebouw waar zijn of haar moeder ook komt voor een cursus droogbloemboeketten maken. De Rosmolen was voor mij vroeger een middel om een beetje uit te vinden wie ik was. Los van ouderen. En zo is het 50 jaar lang gegaan. Eerst met tegenwerking van de SGP ( men stemde principieel tegen subsidie ) en later mokkend.
En nu men in Sliedrecht vrijwel de complete politieke macht heeft worden de eigen gedachten opgelegd.
En jokt men dat het gebouw nu goed wordt gebruikt.
Bouwen met elkaar aan een mooi, sociaal Sliedrecht ; dat is haar oproep.
Prima : maar dan moet je mensen die er verstand van hebben , de gelegenheid geven goed na te denken over de vorm waarin je dat giet . Ook de grenzen van het idee dat je alles in één gebouw kan proppen willen zien.
En niet gaan hikken bij de eerste de beste activiteit waar je persoonlijk moeite mee hebt
Bemoei je als politieke partij liefst niet met de inhoud.
En geef de SOJS een faire kans om bijvoorbeeld 2 of 3 jaar te kijken of men het jongerencentrum ook kan gebruiken voor sommige andere activiteiten.
Nou: SGP ? Ik heb gebruik gemaakt van uw oproep.
Graag gedaan.
Wat een belachelijke toestand, om zoiets te verbieden , hebben ze niets beters te doen.
een avond van spiritualteit en verbinding verbieden,dat is toch juist een mooi thema.
Wees blij dat de jeugd daarmee bezig is .
Verbazingwekkend dat in een dorp waar zo weinig te doen is voor de doelgroep 18 t/m 30 juist een politieke partij een stokje steekt voor een bijeenkomst, uitgerekend bij Electra/SOJS wat juist bedoeld is voor jeugd (onder de 18) en jongvolwassenen!!!!
Vreemd dat de ChristenUnie geen problemen heeft geuit naar de bevolking over de gevaren en bijbehorende gezondheidsgevaren rondom de geplande genezingsdienst.
Zo dat punt is ook weer gemaakt. Electra is er dus niet voor iedereen. Tegen alle afspraken in.
Dacht, dat we hier niet op de man/vrouw zouden spelen.
Als dat wel zo is, werkt het als een boomerang: meestal gaat het gezegde dan op:
Wat je zegt ben je zelf.
Zo dan, wat een bijdrage aan de gemeenschap weer van de ChristenUnie!
Lekker verbieden, dat zal ze leren.
Tot zover de bijdrage van mensen die geloven in een sprookjesboek, en alleen hun sprookjesboek.
man man man, wat een niveau van De Mul.
(…)