SLIEDRECHT – Het College Uitvoeringsprogramma (CUp) wordt door de SGP-ChristenUnie gezien als het bestek van het bouwproces. Dat bleek dinsdagavond 27 november 2018 na een Bijbelse inleiding door raadslid Cees Paas (SGP-ChristenUnie). In het CUp mist de SGP-ChristenUnie nog een aantal punten, die de fractie er graag wel in vermeld ziet worden.
Aan het woord is Cees Paas (SGP-ChristenUnie) in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Volgens Paas ‘de vertaling van het detailontwerp en de daarbij behorende prijsvorming is de bijbehorende begrotingswijziging’. Hij keek tevreden terug op de afgelopen collegeperiode, de vier jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Paas: “We hebben het mooier gemaakt, maar terugkijkend hebben we ook gezien dat het bouwproces niet stopt bij het vaststellen van het CUp. Na het bestek komt de uitvoeringsfase, waarbij planning essentieel is, zowel voor de uitvoerende partij om tijdig middelen te reserveren en in te zetten, als bij de opdrachtgevende partij om te controleren of het droombeeld tijdig wordt gerealiseerd. Deze periode willen we veel meer gaan werken met deze planning. Hoewel, op dit moment ontbreekt de planning nog, maar hopelijk zegt het college toe een gedetailleerdere planning voor het eind van dit jaar aan de raad toe te sturen.”
Blij verrast
Een belangrijk moment in een bouwproces volgens Paas zijn de gatereviews, de momenten waar je van de ene processtap doorgaat naar de andere. “Dat zijn de punten waar het vaak fout gaat. We zijn gewend om met alle stappen tegelijk bezig te zijn en realiseren ons als het te laat is dat we aan iets werken wat we niet bedacht hadden. We hebben als fractie SGP-ChristenUnie daarom het coalitieakkoord gepakt en gecontroleerd of het CUp alles had overgenomen uit het coalitieakkoord. We waren blij verrast. Het zag er bíjna net zo uit als we hadden bedacht. Mooi om te zien dat veel punten uit ons programma, weer terug te lezen zijn. Zorgen voor ouderen, kwetsbaren, een groene, gezonde leefomgeving. Zorgen voor breedtesport en onderwijs. Zorgen voor ontwikkeling van onze jeugd, ook in de doelgroep van 12-18. We zijn blij en trots op deze punten en zien uit naar de realisatie er van.”
Subsidiebeleid
De fractie van SGP-ChristenUnie zou willen dat overal de datum van 2019 achter zou staan. “Maar goed, we blijven realistisch. Een bijzonder punt waar we blij van worden is de verdere uitvoering van het vastgestelde subsidiebeleid. Extra beleidsregels worden vastgesteld en de indirecte subsidies behoren volgens het CUp vanaf 2020 tot het verleden. En dat is goed. In dit licht kan ik de frustratie van mijn fractiegenoot geuit bij de begroting dan ook goed begrijpen. Als in 2017 beleid wordt vastgesteld waarin voor 2019 nog niets te zien is. Hoe gaan we dan er voor zorgen dat in 2020 het vastgestelde beleid volledig is uitgevoerd? Ongetwijfeld zal het college dit verwerken in de detailplanning die ze ons als raad voor het eind van dit jaar toe zullen zenden”, aldus Paas.
Geld
Het bijbehorende prijskaartje is volgens Paas fors, maar niet onoverkomelijk. Paas: “Meestal is dit het geval bij bouwprocessen. Wat ook vaak het geval is dat uiteindelijk de werkelijke kosten de begroting ruim overstijgen. Dat laatste moet ons natuurlijk niet overkomen. Als we de begrotingswijziging er bij pakken lijkt het er op dat de heren Spek en Tanis vooraan hebben gezeten bij de verdeling van de budgetten. Beide heren kennende kan dat ook best kloppen. De vraag is echter of de anderen ook aanwezig zijn geweest om de kosten voor hun disciplines in te brengen. Een uitbreiding van een financieel punt, het opstellen en vaststellen van een integratienota, de ontwikkeling van een techniek- en zorgroute, onderzoek naar PFOA en GenX in oppervlaktewater, aanpassing van 30 km wegen, veiliger maken van fietsroutes en onderzoek naar de woonbehoefte, kosten deze zaken geen
geld? Of zijn dat de meerwerkkosten / onvoorziene stelposten die straks de pan uit rijzen? In ons voorbeeld voor een gedetailleerde planning is ook ruimte om per stap de te verwachten kosten in kaart te brengen.”
Kunstwerk
SGP-ChristenUnie Sliedrecht raadt het college dringend aan om dit ook serieus te doen, zodat met de planning ook een beter zicht op de begroting kan komen. Paas: “Opmerkelijk in het kostenoverzicht vinden we dat meer als een kwart van het budget voor het programma economie gaat naar een kunstwerk aan de rivier. Behalve dat het goed is voor de economische positie van de kunstenaar, kunnen we ons voorstellen dat er betere zaken zijn om de economie in Sliedrecht te stimuleren. Kan dat niet wat minder, en wat meer naar echte economische speerpunten?
Niet akkoord
Het CUp is volgens Paas bíjna helemaal compleet. Bijna! “Een drietal details zijn echter op één of andere manier over het hoofd gezien. Hier gaan we als opdrachtgevende coalitiepartij niet mee akkoord. Al jaren maken we ons hard voor een veilig Sliedrecht. Sliedrecht moet een veilige thuishaven zijn. Veilig zijn en veilig voelen zijn twee verschillende zaken. Daarom willen we graag inzicht of mensen zich onveilig voelen? Om vervolgens na te denken over wat een positieve bijdrage kan leveren aan veiligheidsbeleving. En hoe we als gemeente hier concreet mee aan de slag kunnen. Het CCV kan ondersteunen om antwoord te geven op die vragen. Veiligheidsbeleving gaat vaak gepaard met duistere onverlichte plaatsen. En dat is het tweede wat ontbreekt in het CUp. We zijn de vele klachten over verlichting die stuk is meer dan zat. Ook de reactie, of het ontbreken daar van, op deze klachten is niet altijd in orde. Dat de doorlooptijd van klachten en opvolging wordt gereduceerd is een extraatje waar we niet om hadden
gevraagd, maar wat we van harte toejuichen. Daarnaast hebben we gevraagd om een halvering van de klachten. Dit aspect uit het detailontwerp is onterecht gesneuveld”, sprak Paas.
Gedetailleerde planning
Het derde punt betreft voor de SGP-ChristenUnie de recreatie. Paas: “Met de realisatie van Sliedrecht Buiten wordt ook de mogelijkheid om het groene hart verder te gebruiken voor recreatie vergroot. Er zijn zelfs vier kansen benoemd in het coalitieakkoord: mountainbike, wandel, en fietsroutes, een TOP. Helaas is hiervan niets opgenomen in het CUp. We verwachten op zijn minst dat twee van de vier genoemde kansen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Voor deze drie punten zal onze fractie samen met de andere coalitiepartijen een motie in dienen om te garanderen dat het bouwproces tot het juiste resultaat zal leiden.”