Schakers zitten elkaar op de hielen tijdens OKD

SLIEDRECHT – In de derde ronde van het Open Kampioenschap schaken van de Drechtsteden (OKD) donderdagavond 30 juni 2022 regende het punten. Aan 24 borden werd geschaakt, maar alleen aan
bord één werd het remise. Veel winstpunten dus. En ook veel nullen.

Velen kwamen letterlijk van de regen in de drup, want buiten was het op het speelmoment niet al te best weer. Hier is Hans Uittenboogaard in actie. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

Luana Mensing, vorig week nog afwezig, nam heel veel tijd, maar in de laatste minuten vlogen de stukken van tafel en won zij met zwart. Dana Verheij speelde ook met zwart. Ze stond wat achter, maar wist met een vork terug te komen en het pionnenspel te winnen.

Extra speeltijd
Adrian Mensing was ook weer terug als scheidsrechter en trad met name aan het einde van de avond sterk op. Hij liep langs de borden om te kijken hoeveel tijd de spelers nog hadden om te beoordelen of iedereen zich hield en zou houden aan het noteren van de partijen. Dat ben je verplicht tot je minder dan vijf minuten op de klok hebt. Bij de laatste partij die nog werd gespeeld aan bord 22 moest hij ingrijpen. De spelers André van Dieën en Theo Heukels hadden weinig tijd meer en André moest zich goed concentreren. Adrian Mensing gaf André van Dieën twee minuten extra speeltijd. Maar het mocht niet baten en ook Theo kon met zwart een punt bijschrijven.

Koningsaanval
Wim Pool staat na donderdagavond bovenaan. Als enige heeft hij drie partijen gewonnen en hij heeft nu drie punten. Peter van den Bergh, William Gijsen, Jorik Klein en Dana Verheij staan op hem een halve punt achter. Zij hadden in een vorige partij een bye en hebben dus ook nog geen enkele partij verloren. Jerry van Rekom was deze keer snel klaar. Op bord acht moest Eric Bolier al na elf zetten opgeven. Ze hebben daarna nog een partij gespeeld, want de avond moest eigenlijk nog beginnen. Bijzonder was hoe William Gijsen aan bord vier de druk opvoerde op schaakliefhebber Hans Uittenboogaard. Duidelijk een koningsaanval, waarbij ook de dame tussendoor nog even werd aangevallen. Uittenboogaard kwam elke keer een zet te kort. Hij gaf op vlak voor hij mat zou worden gezet. Er was geen houden aan!

Spannende partij
De meest interessante partij was die tussen Kees van der Does aan bord zes met wit tegen Albert Segers. Vorige week had Segers het makkelijk en won hij zijn punt, omdat de tegenstander niet verscheen, maar nu liep het duidelijk anders. Van der Does wist aanvankelijk niet goed raad toen zijn pionnen werden aangevallen, maar hij negeerde de aanval en speelde aanvallend op F7. Weliswaar stonden daar nog diverse stukken op die F-lijn, maar hij kreeg het voor elkaar toen Segers toch zijn toren van het bord sloeg. Van der Does vond het zelf ook erg spannend en offerde zijn paard. Een offer dat Segers niet aannam, maar hij moest met zijn koning aan de loop en liep vast. Hij had te weinig stukken op zijn koningsvleugel. Donderdagavond 7 juli 2022 staat ronde vier op het programma.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld