Schakers in OKD spelen nu nog drie rondes

SLIEDRECHT – In het Open Kampioenschap Schaken van de Drechtstreek (OKD) is donderdagavond 7 juli 2022 de vierde ronde gespeeld. Totaal worden zeven rondes gespeeld. Donderdag waren er van alle gespeelde partijen, maar drie borden met remise. 

Tim Schakel (foto) schaakte tijdens de vierde ronde van het OKD ‘een complexe partij’ tegen Wim Pool. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

Nu staan er vier mensen bovenaan met 3½ punt. Dat zijn Peter van den Bergh, Wim Pool, Jorik Klein en
Jerry van Rekom. Dit viertal wordt direct gevolgd door Tim Schakel met drie punten. Het blijft
de komende weken spannend. 

Aanval
Kees Wessels speelde tegen Luana Mensing. Ze hadden opeen gegeven moment nog twee torens en zes pionnen. Toreneindspelen met pionnen staan bekend als moeilijk. Je moet dan heel veel zetten vooruit kunnen denken en daar dus ook de tijd voor hebben. Op een gegeven moment lukte het Mensing niet meer om meerdere pionnen die werden aangevallen – want de koning van Wessels deed natuurlijk ook mee – goed te verdedigen en dan gaat het snel.

Lang nadenken
Henk Prins won dit toernooi voor het eerst een partij. Hij kon Simon Kadijk snel uitschakelen die al op zijn tweede zet met dame een pion sloeg. Kadijk vergat de terugweg voor de dame veilig te stellen en Prins wist die maar op te jagen en kwam ondertussen steeds beter te staan. Jorik Klein speelde met wit tegen Kees van der Does. Het leek wel of hij gewoon afwachtte wat Van der Does zou doen en of hij een fout zou maken. Dana Verheij speelde tegen Robert van Rekom. Na zet 23 bood Verheij zachtjes remise aan en dat nam Van Rekom na lang nadenken aan. Dat werd mede ingegeven door de geringe tijd die hij nog op de klok stond. Verheij zette Van Rekom goed aan het denken.

Complexe partij
Peter van de Bergh speelde tegen Johan van de Griend. In het begin werd ongelijk materiaal geruild. Daardoor had Van de Griend aanvankelijk een toren en een pion meer en Van de Bergh een paard en een loper. Op een gegeven moment werd hij ‘gewoon’ mat gezet door Van de Berg. Kwam het als een verrassing? Tim Schakel schaakte tegen Wim Pool. Een bijzonder complexe partij, waarbij Schakel eigenlijk het hele spel wat voorstond en lange tijd hoefde hij ook geen aanval te vrezen. Maar dat voordeel nam wel van lieverlee wat af. 

1 gedachte over “Schakers in OKD spelen nu nog drie rondes”

  1. Ja, die partij van Tim Schakel en Wim Pool aan bord 1 was zo complex, dat ze besloten tot remise. Zo zie je maar, dat voorstaan niet voldoende is en in complexe situaties moet je je knopen tellen en dan kun je na 30 zetten maar beter remise accepteren dan het laten uitlopen op een tombola. Dit was dus één van de weinige borden waaraan remise werd overeengekomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld