Schakers 17e OKD overdenken elke zet; dubbelpion, voordeel of nadeel?

SLIEDRECHT – Wie had er nou gedacht, dat er na ronde vier van het Open Kampioenschap Drechtsteden, het OKD schaken al duidelijk een nummer één en nummer twee zouden zijn?

Volledig geconcentreerd zitten de spelers achter het schaakbord. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

In deze ronde waarmee we net over de helft van het toernooi zijn, donderdag 6 juni 2024, staan er duidelijk twee mensen boven aan: Oscar Koppenens heeft in alle vier ronden weten te winnen en heeft dus vier4 punten. Dat lukte verder niemand. En Tim Schakel is de enige die 3½ punten heeft. Daarna volgen maar liefst elf mensen met drie punten, maar het wordt dus nog een hele klus om Oscar te kunnen evenaren of zelfs voorbij te gaan. In groep B staat Tim de Waard nu in zijn eentje bovenaan met drie punten. Na hem volgen nu in groep B zes mensen met 2½ punt onder wie dus Rick Stuij. In groep C valt op, dat er maar liefst vier mensen zijn met drie punten. Ze staan op de plaatsen 10 tot en met 13 van de algemene ranglijst, best hoog, maar zijn dus de hoogste vier van groep C.  Wat ook opvalt is, dat er in groep C niemand is met 2½ punt. 

Tekst gaat verder onder foto.

Het pionnenspel
Als je in de vierde ronde langs de borden liep dan viel op, dat er op veel borden dubbelpionnen stonden, soms zelfs meerdere! In het algemeen wordt een dubbelpion als een verzwakking beschouwd, omdat in zo’n geval de achterste pion niet naar voren kan worden geschoven vanwege die andere pion. Je kunt de voorste pion niet meer van achteren met een toren dekken. En over het algemeen is een toren achter je pion veel beter dan ernaast of ervoor. En ook kunnen die pionnen elkaar niet meer dekken. Maar het gaat natuurlijk om het geheel. Eén van de voordelen kan zijn, dat je een vrije lijn krijgt voor je toren(s). Donderdag schuiven de spelers weer achter de schaakborden en wordt een poging gedaan nog beter te presteren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld