Schaker Van den Bergh wint voor zesde keer OKD

SLIEDRECHT – Voor de zevende en laatste wedstrijd stond schaker Peter van den Bergh donderdagavond 27 juni 2024 nog op nummer 3 met een volle punt achterstand op Oscar Koppenens en een halve punt achterstand op Tim Schakel. Om het OKD, het Open Kampioenschap Drechtsteden, te winnen moest Peter dus winnen van Oscar èn moest Tim verliezen. En het gebeurde nota bene allebei.

Peter van den Bergh is voor de zesde keer kampioen OKD geworden. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

Daardoor waren er uiteindelijk drie personen met 5½ punt uit zeven wedstrijden: Peter van den Bergh, Oscar Koppenens en Teunis den Rooijen. Maar dan geldt het onderling resultaat en als dat er niet is de weerstandspunten, dus als je tegen sterkere tegenstanders hebt gespeeld, dan kom je hoger. 

Ingewikkeld
Die laatste wedstrijd van Peter was een ingewikkeld pionneneindspel. Ze hadden er allebei nog vijf en ook nog op dezelfde lijnen. Maar Peter wist door zijn Koning goed te spelen en een tempozetje achter de hand te hebben Oscar op de knieën te dwingen. Oscar is trouwens ook goed vooruit gegaan. Vorige jaar speelde hij nog in categorie B en is nu al tweede in categorie A met evenveel punten als de winnaar. 

Categorie B
In categorie B was Arjen Kuin duidelijk de winnaar ook al verloor hij in de laatste ronde. Hij had al 4½ punt en er was verder niemand die dat haalde. Hij werd gevolgd door drie mensen met 4 punten te weten: Johan Steenbergen, Maarten Hartkoren en Arie van Heeren. Die werden respectievelijk de nummers 2, 3 en 4.

Categorie C
Ook categorie C had een duidelijke winnaar. Ja; ook Jan de Jong, had net als de winnaar van categorie B 4½ punt! Alleen Jan had geen officiële rating en dan werd je met een rating van 0 ingedeeld in categorie C. Maar Jan is dus een geduchte tegenstander, die ook in de laatste ronde wist te winnen. Nummer 2 in deze categorie werd Robin Tenhunen met 4 punten. Ook hij heeft geen rating. En daarop volgden maar liefst 6 personen met 3 punten, want er was in deze categorie niemand met 3½ punt. Op basis van de regels mocht Gerrit de Jong de 3de prijs in categorie C in ontvangst nemen.

1 gedachte over “Schaker Van den Bergh wint voor zesde keer OKD”

  1. Ingewikkeld eindspel in het topduel van Oscar tegen Peter!

    Het leek in het middenspel of Oscar er iets beter voorstond dan Peter. Oscar koos ook voor de aanval en Peter koos er niet voor om een pion op de 7de rij te verdedigen tegen een paard van Oscar, maar liet die pion gewoon slaan, maar zorgde er wel voor, dat hij even later hetzelfde kon doen bij Oscar. Na het afruilen van de paarden hadden ze allebei nog 2 torens en 5 pionnen en de pionnen ook nog op dezelfde lijnen. Bij mij staan toren- en pionneneindspelen als de moeilijkste bekend. Ze kozen er voor om de Torens af te ruilen en hadden toen allebei nog 5 pionnen op de vleugels. Maar Peter was met zijn Koning een zet eerder in het centrum en had zijn h-pion nog niet gespeeld. Die hield hij achter de hand voor als hij een tempootje nodig had. En dan merk je, dat iemand als Peter gewoon veel meer ervaring heeft met dit soort eindspelen als de jonge Oscar. Hij gebruikte ook ruim zijn tijd, omdat hij wilde weten wat Oscar allemaal zou kunnen doen, maar vooral overdacht hij wat Oscar waarschijnlijk zou doen. En dat gebeurde en Peter profiteerde.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld