Samenwerking schoenmaker met zorgboer voor Leger des Heils

SLIEDRECHT / OUD-ALBLAS – Begin deze maand kreeg zorgboerderij Zoar in Oud-Alblas akkoord om een lading schoenen bij Schoen- en Sleutel Meesters aan Kerkbuurt 41a te laten bezorgen. “Het was een pilot om ervaring op te doen, zodat er op de toekomstige zorgboerderij gewerkt kan worden voor het Leger des Heils. De schoenmaker en personeel verwerkten met de zorgboer een record aan schoenen.

Links schoenmaker Wim Boer, in het midden Desirée met daarachter Carmen, rechts Hans Meerkerk.(Foto Schoen- en Sleutel Meesters)

Hans Meerkerk als oprichter van toekomstige zorgboerderij Zoar zocht samenwerking om schoenen te herstellen. Johan Stoel verzorgde van het Leger des Heils ReShare de aanlevering van de schoenen. Normaal gesproken zijn de meeste schoenen bedoeld voor export. Doordat er in deze pilot minder voertuigbewegingen nodig zijn, scheelt dit veel CO2-uitstoot en dat is goed voor het milieu. Schoenen die zijn schoongemaakt en zijn hersteld gaan naar de Reshare Store, de tweedehands winkel van het Leger des Heils.

Hard gewerkt
Schoen- en Sleutel Meesters in Sliedrecht was bereid mee te werken. Maar toen de vracht werd geleverd, was de berg van schoenen niet te overzien. Vijf grote big-backs met schoenen stonden in het magazijn, waardoor het bijna niet begaanbaar was. Met elkaar is er enorm hard gewerkt, al gingen klanten natuurlijk voor. In acht werkdagen was de lading van 570 kilogram verwerkt, een record wat zelfs de schoenmaker met 40 jaar ervaring niet eerder meemaakte.

Maatschappelijk bezig
Grotendeels is dit te danken aan schoenmaker Wim Boer met zijn medewerkers Carmen en Desirée. De toekomstige zorgboer leerde van Boer verschillende vaardigheden om deze schoenen een tweede ronde te geven. Meerkerk wil deze kennis doorgeven zodat jongeren met gedragsproblematiek ‘mooi werk hebben en maatschappelijk bezig zijn’. Het leverde daarbij een duurzame werkrelatie op, wat Meerkerk betreft, want een gedeelte blijft toch echt vakwerk. Daar is Schoen- en Sleutel Meesters blij mee.

Buiten lockdown
Of het belangeloos is? “Dat is maar net hoe je het bekijkt”, grapt Meerkerk, “omdat alleen de onkosten worden vergoed. Maar mooi werk is goud waard, daar hebben alle partijen belang bij. Nu de lockdown kwam, werd het spannend of Schoen- en Sleutel Meesters open mocht blijven.” “Gelukkig mag dat wel”, geeft de schoenmaker aan. Veel mensen kwamen namelijk juist voor de feestdagen nog langs. De Reshare Stores zijn vanwege de lockdown gesloten.

1 gedachte over “Samenwerking schoenmaker met zorgboer voor Leger des Heils”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld