Samenwerking om leegstand tegen te gaan

SLIEDRECHT – De Staatsliedenbuurt stroomt geleidelijk leeg nu de plannen voor de sloop voor fase I dichterbij komen. Woningcorporatie Tablis Wonen werkt samen met Totaal Leegstandsbeheer uit Gorinchem om tijdelijke huurders te plaatsen in de woningen die vrijkomen. 

Totaal Leegstandsbeheer heeft een groot aantal woningen in de Staatsliedenbuurt in Sliedrecht, die tijdelijk kunnen worden gehuurd. (Afbeelding totaal-leegstandsbeheer.nl)

Tablis Wonen zegt op hun website dat ze het belangrijk vindt dat de wijk ook tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden leefbaar moet blijven. De herstructurering van de Staatsliedenbuurt verloopt  in fases. De uitverhuizing van de bewoners in Fase I is inmiddels gestart.

Sociale media
Samen met de bewoners wordt naar een andere woning gezocht.  Het is belangrijk dat ook voor de bewoners  van fase II en III de wijk leefbaar blijft. “Wanneer je niets doet, verpaupert een wijk en kan dat een ontevreden en onveilig gevoel geven.”, vertelt Ron van Huuksloot van Tablis Wonen. Niemand wil graag naast een leegstaande woning wonen. Zodra de huurders van Tablis Wonen een nieuwe woning hebben gevonden, worden de vrijkomende woningen aangeboden via Totaal Leegstandsbeheer. Daarvoor wordt  social media ingezet, zoals Twitter en Facebook.  Vijf tijdelijke huurders hebben inmiddels al hun intrek genomen in één van de woningen.

Diversiteit
Deze nieuwe huurders krijgen een tijdelijk contract van zes maanden volgens de Leegstandswet. De huurprijzen variëren van € 430,– tot € 550,– per maand en er kan huurtoeslag aangevraagd worden. Van studenten tot mensen die al jaren actief zijn op de arbeidsmarkt. Een diversiteit aan mensen gaan hun intrek nemen in de woningen die de komende jaren in fases gesloopt worden. 

Niet iedereen kan zomaar een woning betrekken. Iedere potentiële huurder wordt eerst door Totaal Leegstandsbeheer uitgenodigd voor een intakegesprek en daarna vindt er een screening plaats. Als  iemand in het verleden bijvoorbeeld  overlast heeft veroorzaakt en/of woonfraude heeft gepleegd, dan komt die persoon niet in aanmerking voor een tijdelijke woning. Daarnaast is het, gezien de tijdelijke aard van de huur, niet toegestaan de woningen te betrekken met minderjarige kinderen. Totaal Leegstandsbeheer zorgt ervoor  dat nieuwe buren elkaar leren kennen, door het organiseren van bijvoorbeeld een buurt-bbq.

2 gedachten over “Samenwerking om leegstand tegen te gaan”

 1. Ik heb dringend een huis nodig.
  Ik moet op 8 februari 2019 mijn huis uit omdat deze gesloopt gaat worden. Nu komen er weer nieuwe woningen voor terug en ik keer ook weer terug in deze nieuw gebouwde woningen. Dit alles vindt plaats in Dalem.
  Dus u begrijpt ik heb en kan u hulp ontzettend hard gebruiken om mij te voorzien van een tijdelijke woning.
  Ik hoor graag van u/jullie
  Met vriendelijke groet,
  [email protected]

Plaats een reactie

*=Verplicht veld