Japans restaurant Oishi Fusion

Samen actief en onder leiding bewegen met darmaandoening

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Met een chronische darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, kan het lastig zijn om voldoende beweging te krijgen. Patiënten die een duwtje in de rug nodig hebben om toch te werken aan een gezonder, fitter leven kunnen dat samen doen met een maag-darm-leverbehandelteam. Zij komen uit het Albert Schweitzer ziekenhuis en gaan twintig weken achtereen een uur per week mee wandelen. Deelname is gratis en ook voor parkeren hoeft niet te worden betaald.

“Er is eigenlijk geen excuus te bedenken om het niet te doen”, zegt verpleegkundig specialist Thea Korpershoek (op de foto in het midden), “Conditie is niet nodig, die komt vanzelf. Elk niveau of tempo is welkom. Vermoeidheid en somberheid, waar veel IBD-patiënten mee kampen, worden na een tijdje minder. Bij aandrang is er een toilet in de buurt. Het is gratis en een paar avonden missen in de zomer wegens vakantie is geen probleem.” (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

De activiteit heet IBD Fit (genoemd naar IBD, de verzamelnaam voor de aandoeningen) en vindt plaats op de atletiekbaan bij de Dordtse Reeweghal. Leden van het behandelteam, een sportcoach en lotgenoten lopen vanaf dinsdag 12 mei 2020 elke week van 17.30 – 18.30 uur.

Klein onderzoek
Beweging geeft volgens verpleegkundig specialist Thea Korpershoek de patiënt meer grip op de aandoening. “Het wordt een gewoonte. Deelnemers kunnen het – eventueel met hun nieuwe wandelkennissen – ook na afloop blijven doen”, zegt Korpershoek. Het team houdt in één moeite door een klein onderzoek naar het effect van wandelen op IBD.

Informatiebijeenkomst
Donderdag 23 april 2020 vanaf 17.30 uur is er een vrijblijvende informatiebijeenkomst over IBD Fit op de afdeling Maag-darm-leverziekten in het ziekenhuis, locatie Dordwijk. Wie dan niet kan, of zich nu al wil aanmelden, kan mailen naar: ibdfit@asz.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld