Rode Kruis afd. Sliedrecht wordt opgeheven

SLIEDRECHT – Het Rode Kruis Sliedrecht houdt in zijn huidige vorm per 1 januari 2017 op te bestaan. De afdeling wordt samengevoegd in een te vormen district Alblasserwaard. “Het bestuur is teleurgesteld, dat er geen andere vorm te vinden is. We dachten meer aan een samenwerkingsvorm, maar niet aan een fusie”, zegt voorzitter Martin C. Boevée donderdagavond 13 oktober 2016 tegen Sliedrecht24.

De vrijwilligers van het Rode Kruis afd. Sliedrecht zijn inmiddels schriftelijk geïnformeerd. EHBO-curssen bij het Rode Kruis Sliedrecht, die eind oktober beginnen, zijn gewaarborgd. (Foto Fenna Kwakernaak / Sliedrecht24)

Het Rode Kruis Nederland werkt al enige jaren aan een andere opzet. Meer gericht op nood- en evenementenhulp. Het Rode Kruis-schip de Henry Dunant is bijvoorbeeld afgestoten. In Nederland komen 25 districten van het Rode Kruis. In juni dit jaar is daartoe besloten door het landelijke bestuur. 

Bestuurlijk handelen
In 2010 stelde het landelijke bestuur de nota ‘Samen Eén’ vast. In de toekomst gingen de zelfstandige afdelingen vervallen. Voor Boevée en zijn bestuur kwamen de veranderingen dus niet als donderslag bij heldere hemel. Boevée: “Wel dat we daar nu mee geconfronteerd worden. We verdwijnen als zelfstandige afdeling. Het bestuurlijke handelen werd al ingeperkt. Zo was het toezicht op de financiën de afgelopen jaren al verscherpt. Begrotingen moesten volgens de landelijke bestuursafspraken worden ‘aangekleed’ en er moest een tweejaarlijks plan van activiteiten worden indiend. Die sturing merkten we en daar hadden we best moeite mee.” 

Organisatiewijziging
In augustus dit jaar merkte Martin Boevée dat er wat ging gebeuren. “Ik werd uitgenodigd voor een kennismaking bij de districtsvoorzitter Zuid-Holland Zuid. Hem vertelde ik over onze afdeling, de problematieken en lopende zaken zoals het minder kostbaar maken van ons gebouw met zonnepanelen. Toen zei hij ‘Ik heb ook wat te vertellen als districtsvoorzitter’. Hij vertelde dat besloten was tot een organisatiewijziging. Een samenvoeging moet leiden tot meer samenwerking, een effectieve en efficiënte organisatie.” Het district in ons gebied bestaat met ingang van 1 januari 2017 uit 3 delen, namelijk Dordrecht/Zwijndrecht, daarnaast Alblasserwaard (Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Gorinchem) en Ameide/Leerdam.

Afdelingsbestuur
Het Rode Kruis Sliedrecht met 35 vrijwilligers en 7 bestuursleden houdt in zijn huidige vorm op te bestaan. “We mochten kiezen. Of 2 jaar naar de overgang toewerken of meteen meegaan. We hebben besloten meteen mee te gaan in de nieuwe situatie, maar als bestuur treden we af. Er komt een nieuw afdelingsbestuur. We dragen onze taken over.” Het is nog niet bekend of één of meerdere bestuursleden zich beschikbaar stellen voor het nieuwe afdelingsbestuur Alblasserwaard. Boevée: “In Sliedrecht wordt een bestuurlijke coördinator aangezocht die met een comité van vrijwilligers de bestaande- of kerntaken van het Rode Kruis in Sliedrecht gaat verzorgen. Het afdelingsbestuur alblasserwaard wordt in Papendrecht gehuisvest. We zullen ons hard maken voor de bereikbaarheid van de vrijwilligers vanuit Sliedrecht.” De Rode Kruis bus wil Boevée in Sliedrecht stationeren. “De bus is een bestuurlijke verantwoordelijkheid van de afd. Alblasserwaard. 

Gebouw
De begane grond in het apartementencomplex aan de Jacob Catsstraat, waar het Rode Kruis Sliedrecht is gevestigd, wordt beheerd door de Stichting Kruisgebouw Sliedrecht. Daar huurt ook de stichting Philadelphia, maar ook die vertrekt op 1 oktober 2017. Boven het gebouw zitten appartementen. De bewoners zijn vereninigd in een Vereniging van Eigenaren. Lid daarvan zijn ook de bestuurlijke vertegenwoordigers van de Stichting Kruisgebouw Sliedrecht. “Zij hebben te horen gekregen dat we het bezit van het gebouw moeten overdoen aan de landelijke organisatie. Het districtbestuur hecht niet aan het onderkomen. Op de ruimte zitten 2 leningen. Die van de afd. Sliedrecht (vervallen aan het landelijk bestuur-red.) en van de gemeente Sliedrecht (gemeentegarantie). “Na verkoop van het gebouw zouden er woningen in kunnen komen. Onze voorkeur gaat uit naar een maatschappelijke invulling. Er wordt ook gesproken met de Vereniging van Eigenaren. De ruimte staat nog niet in de verkoop. Er ligt nog geen besluit. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt”, aldus Boevée.  

Plaats een reactie

*=Verplicht veld