RIVM onderzoekt niet Sliedrechtse watergangen; Wel Lammetjeswiel

BILTHOVEN / ALBLASSERDAM / SLIEDRECHT – Na de uitzendingen afgelopen weken van het programma Zembla (BNNVARA) over (veel) te hoge PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen )-concentraties in onze regio, in de nabijheid van chemiebedrijf DuPont (en de afsplitsing daarvan Chemours) kondigt het RIVM een onderzoek aan. Niet van de wateren rond Sliedrecht, maar van de zwemplas Lammetjeswiel in Alblasserdam.

Het RIVM begrijpt dat deze uitzending tot veel vragen leidt bij omwonenden en gaat daarom onderzoek doen naar de eventuele risico’s bij het zwemmen in de Lammetjewiel. Vooruitlopend op een officiële opdrachtverlening begint het RIVM al op korte termijn met een inschatting van de risico’s van zwemmen in Lammetjeswiel. (Foto Peter Stam / AlblasserdamsNieuws)

In afwachting van de uitkomst van het onderzoek kan het RIVM daarom geen uitspraak doen over de eventuele risico’s van het zwemmen in Lammetjeswiel.

Blootstelling
Mensen kunnen via het inslikken van het water in Lammetjeswiel en via huidcontact PFAS in hun lichaam krijgen, stelt het RIVM. “Om erachter te komen welk risico mensen lopen, is belangrijk om te weten hoeveel PFAS in het water zit én hoeveel water mensen daadwerkelijk binnenkrijgen. Dat laatste heet ‘blootstelling’. Deze blootstelling wordt berekend door de PFAS-concentratie in het water te combineren met gegevens over de zwemactiviteit van Nederlanders. De mogelijke blootstelling vergelijken we vervolgens met de gezondheidskundige risicogrenzen”, aldus het RIVM, dat werkt aan zo’n inschatting voor zwemplas Lammetjeswiel. Het is op dit moment nog onbekend wanneer de resultaten bekend zijn. 

7 gedachten over “RIVM onderzoekt niet Sliedrechtse watergangen; Wel Lammetjeswiel”

  1. Triest dat een tv programma dit aan het licht moet brengen,onze overheid heeft nog nooit een heldere uitspraak gedaan,maar wist dit waarschijnlijk al veel langer,heel slecht.

  2. In Sliedrecht, de graafstroom, de giessen en de plas in de merwelanden durven ze niet te o derzoeken, bang voor de conclusie dat een groot deel van Dordrecht en de Alblasserwaard eigenlijk onbewoonbaar moet worden verklaard.

  3. Dat wordt door ons corruptie genoemd als dit in het buitenland zou voorkomen,helaas komt dit ook tegenwoordig veel vaker voor,kijk maar naar onze politieke vertegenwoordigers, hebben bijbaantjes,bezitten woningen voor de verhuur enz.enz.

  4. Zou mooi zijn wanneer het water van de woeste weide ook getest zou worden. Zeker nu de vakantie eraan komt. Veel kinderen zouden er dan plezier kunnen hebben wanneer ook het water veilig blijkt.
    Het zand wordt gelukkig aan gewerkt.

  5. De overheid is verplicht om mensen met een moestuin uit te kopen in mijn ogen. Of wat te denken van Fruithandel van Os? Die kweken appels op land exact op windrichting Chemours. Hebben onverkoopbare waar.

  6. Onbegrijpelijk zelfs verdacht waarom er gelijk in Sliedrecht , Papendrecht en Dordt geen metingen en proeven worden gedaan door RIVM..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld