SLIEDRECHT – In het raadhuis van Sliedrecht is dinsdagavond 12 april 2016 net over 19.30 uur de beeldvormende vergadering begonnen met onweer buiten. Mogelijk symbolisch voor deze vergadering? De raad heeft veel vragen aan vertegenwoordigers van o.a. Chemours Nederland (voorheen DuPont de Nemours – red.) en RIVM, maar ook inwoners kunnen vanavond hun vragen stellen. Een aantal politici en inwoners neemt het DuPont zeer kwalijk niet open te zijn geweest over de (niet vergunde) uitstoot. Daar kondigde het RIVM een vervolg onderzoek aan naar de PFOA-emissie.
De raadzaal is vol. Naast de leden van de raad is er plaats voor publiek. Verschillende inwoners van Sliedrecht wonen de avond bij. (Foto Hans van der Aa)
De gemeente Sliedrecht heeft daarvoor de raadzaal en de raadinformatieruimte heeft ingericht. Daar kunnen inwoners via een scherm mee kijken. De vragenstellers worden in groepjes de raadzaal ingeleid.
Steekproef
Joke Herremans van het RIVM mocht het spits afbijten met een uitleg over het rapport rond de PFOA-zaak, de gezondheidsrisico’s en de aanbevelingen. “We zijn naar buiten gekomen met de eerste resultaten. We hadden met u gehoopt dat er geen tweede fase nodig is. Er is een reden om meer te onderzoeken. Dan nemen wij de bevinding in Amerika mee”, sprak Herremans. “Als we waren begonnen met een breed bevolkingsonderzoek dan was het heel duur geweest. Met de steekproef zien we nu, hoe zit het echt. Het RIVM denkt na hoe studie zou kunnen worden opgezet om een wetenschappelijk verantwoorde steekproef te doen. We zijn er nog niet uit en zijn er nog over in gesprek”, aldus Herremans. Aanbevolen wordt door het RIVM om in het intrekgebied van de drinkwaterwinning ten noorden van de Merwede meting naar PFOA te doen in individuele winputten.
C8, de bedrijfsarts wist het, Rijkswaterstaat wist het, UWV wist het.
C8 werd gekocht van 3M Belgie, omdat Amerika Rimar niet meer mocht leveren rond 1990.
Altijd is er gedoe geweest rondom C8. Heb vele correspondentie bewaard, o.a. detectie rapport.
Dat heb ik getwitterd.