SLIEDRECHT / REGIO – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) presenteert maandagmorgen 5 september 2022 rond 10.00 uur de resultaten van een onderzoek naar PFAS in moestuinen in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht.
Donderdag 8 september 2022 is er in het Griendencollege een informatieavond voor alle geïnteresseerden, georganiseerd door onder meer de bij het onderzoek betrokken Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. (Archieffoto Brenda Donk / Sliedrecht24)
Het gaat om moestuinen rondom het chemiebedrijf Chemours Netherlands B.V. in Dordrecht. Het is een productielocatie voor zogenoemde fluorpolymeren als teflon. PFAS is de benaming voor chemische stoffen die gebruiksvoorwerpen onder andere water-, vet- en vuilafstotend maken. Het spul zit onder meer in antiaanbaklagen, verpakkingen, textiel en cosmetica en wordt ook voor processen in de industrie gebruikt. Het kan echter slecht zijn voor milieu en mens.
NOS Radio 1 Journaal
In het NOS Radio 1 Journaal was maandagmorgen kort na 07.00 uur op NPO Radio 1 een reportage te horen met voorzitter Mirjam Lankreijer van Moestuin Sliedrecht. NOS-verslaggever Vincent van Rijn sprak zondagmiddag 4 september 2022 met haar. Water uit de sloot wordt bij Moestuin Sliedrecht niet meer gebruikt, maar kraanwater. Uit voorzorg. Lankrijer vindt de uitkomst van het onderzoek spannend. “Zorgen maak ik mij niet alleen maar over PFAS, maar voor de doelgroep en de mensen die wij bedienen, zoals ook mensen van de voedselbank voor goede groenten en fruit”, vertelt Lankrijer, die zelf ook groenten en fruit eet uit de Moestuin Sliedrecht. De Moestuin Sliedrecht aan de Lijsterweg ligt ruim drie kilometer van Chemours. Lankreijer zag geen terugloop van klanten: “We hebben geen terugloop gezien van mensen die bij ons groenten kwamen kopen. Het vertrouwen is gewoon gebleven.” Als uit het onderzoek blijkt dat het niet verstandig is om geen groenten of fruit meer te eten, denkt Lankreijer dat er ‘een stevige bestuursvergadering’ komt en een overleg met de gemeente Sliedrecht. “Dan gaan we toch iets anders doen. We gaan niet zo maar stoppen.”
“Het kan echter slecht zijn voor milieu en mens.”?
Wanneer PFAS wordt geloosd is het per definitie slecht voor het milieu en mens.
Onafhankelijk van de locatie en hoeveelheid geloosde PFAS hebben de lozingen door Chemours, zowel op korte als lange termijn, altijd schadelijke invloed op de gezondheid van mens, dier en wordt het milieu aangetast.
Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat van het onderzoek. Het zal wel met een sisser en mooie woorden worden afgedaan, terwijl de verantwoordelijken nooit worden aangepakt en buiten schot blijven