DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft onlangs een rapport gepubliceerd over de uitstoot van stoffen naar de lucht. Dat rapport, opgesteld door adviesbureau Witteveen+Bos in april van dit jaar, is beoordeeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op basis van deze beoordeling stelt de ILT vrijdag 11 juli 2025 vast dat het rapport op meerdere punten tekortschiet. Chemours spreekt dat tegen.
Het bedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht, pal aan de overkant de Merwede, tegenover Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), de provincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) en de gemeente Dordrecht is besproken dat het rapport geen volledig beeld geeft van de uitgestoten stoffen. “Zo zijn alleen stoffen meegenomen die in 2023 als ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) waren aangemerkt. Stoffen die pas later deze status kregen, zijn niet meegenomen. Ook blijven mogelijke risico’s buiten beeld die vaak niet onder vergunningen vallen, zoals neerslag van stoffen in de omgeving of vervuiling uit het verleden”, berichten RIVM en ILT.
Gezondheidsrisico
De ILT benadrukt dat het positief is dat Chemours met het rapport laat zien werk te willen maken van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het rapport kwam tot stand na een oproep van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om meer inzicht te geven in de risico’s voor de gezondheid van omwonenden. “Toch kan de conclusie van Chemours dat er geen verhoogd gezondheidsrisico zou zijn, niet worden bevestigd: de beschikbare gegevens zijn daarvoor onvoldoende”, aldus RIVM en ILT, “Bij de controle door het RIVM bleek namelijk dat cruciale informatie over berekeningen ontbreekt, zoals welke gegevens zijn gebruikt en hoe deze zijn getoetst.” Daardoor is volgens het RIVM en de ILT niet vast te stellen of de conclusies in het rapport kloppen.
Aanvullend onderzoek
In gezamenlijk overleg hebben het ministerie van IenW, de ILT, de gemeente, de provincie en de omgevingsdienst met Chemours afgesproken dat het bedrijf op korte termijn een aanvullend onderzoek laat uitvoeren. RIVM en ILT: “In dat onderzoek wordt gekeken naar de uitstoot van stoffen die inmiddels ook als ZZS zijn erkend. Partijen blijven in contact met elkaar over dit aanvullend onderzoek. Daarnaast werken de gemeente, provincie en het ministerie aan een intentieverklaring waarin concrete en toetsbare afspraken worden vastgelegd, ook over dit onderwerp.”
Reactie Chemours
In 2023 kwam de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in haar rapport ‘industrie en omwonenden’ met een aantal aanbevelingen. Chemours zegt dat het inmiddels aanzienlijke voortgang heeft gemaakt met betrekking tot het uitvoeren van deze aanbevelingen uit het rapport.”We blijven zoeken naar manieren om verantwoordelijkheid te nemen voor onze omgeving. We horen de zorgen van omwonenden van onze locatie in Dordrecht en nemen deze serieus. Dit blijkt uit concrete stappen zoals het herstel van moestuinen en de aanpak van de recreatieplas Merwelanden. Daarnaast werken we aan verdere emissiereductie, onder andere door nieuwe technologie die eind 2023 is geïnstalleerd en heeft geleid tot een significante vermindering van 80% van de uitstoot van gefluoreerde organische stoffen. Ook zetten we in op transparante communicatie via onze website en in gesprekken met de omgeving”, zegt de woordvoerder.
Openheid
In het kader van de specifieke aanbeveling van het OVV Rapport om meer inzicht te geven in de bijdrage van onze emissies aan de blootstelling en de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden, heeft Chemours recent een onafhankelijke studie laten uitvoeren door Witteveen+Bos. In deze studie zijn mogelijk schadelijke emissies van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) beschouwd, die zich via de lucht verspreiden en uiteindelijk terecht komen op leefniveau, de zgn. immissies. De scope van het onderzoek werd eind 2023 vastgelegd en was, in lijn met het OVV-rapport, gericht wat op dat ogenblik de ZZS-emissies waren van Chemours. “Tijdens de totstandkoming van het onderzoek hebben wij op meerdere momenten actief verzocht om voorafgaand overleg over de opzet en methodologie – onder meer aan het Ministerie van I&W, RIVM en DCMR. Wij hebben diverse malen onze openheid en bereidheid tot samenwerking benadrukt, inclusief richting ILT. Ook hebben wij specifiek het verzoek gedaan om vooraf samen een methodologie te ontwikkelen, die kan dienen voor immissie evaluatie in het algemeen, om te voorkomen, dat een – in opdracht van Chemours, ontwikkelde studie – als onvolledig gekarakteriseerd zou worden. We vinden het dan ook teleurstellend dat inhoudelijke opmerkingen nu pas, na publicatie, worden gedeeld, terwijl wij juist vooraf expliciet om betrokkenheid hebben gevraagd”, aldus de woordvoerder van Chemours.
Proactieve stap
Chemours heeft inmiddels een technische toelichting gegeven aan overheidsinstanties, waaronder ILT, en aanvullende informatie gedeeld, die naar verwachting een aantal kanttekeningen zal wegnemen. “Ook werken we aan een update van onze website om informatie over onze emissies toegankelijker te maken. Deze studie is een eerste proactieve stap in een bredere reeks onderzoeken. Recent is een aanvullende studie naar waterimmissies gepubliceerd en de opdracht voor het vervolgonderzoek naar stoffen die recent als ZZS zijn geclassificeerd werd enige tijd geleden al gegeven. In onze reactie op het OVV-rapport, in 2023, pleiten wij, voor de aanstelling van een onafhankelijke regisseur om dit proces en het publieke debat over industriële emissies en gezondheid rond ‘het dossier Chemours’ op een zorgvuldige en evenwichtige manier te begeleiden. Hoewel er goede stappen zijn gezet, is er nog geen rust rondom het dossier Chemours. Wij blijven zoeken naar constructieve samenwerking met alle betrokken partijen – omwonenden, overheden en kennisinstellingen – om gezamenlijk verdere stappen te zetten”, volgens de woordvoerder van Chemours.
Klinkt als ‘Wij van WC-eend vinden’-rapport?
Er is helaas maar 1 oplossing, dicht die toko en verplichten tot opruimen van hun reeds overal achtergelaten afvalstoffen!