RIVM-eindrapport gewassen begin 2018 verwacht

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Op dit moment onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het gehalte aan onder andere PFOA in eetbare gewassen uit een aantal moestuinen in de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht. “Het eindrapport hiervan wordt begin 2018 verwacht. Ik verwacht dat op dat moment de omwonenden meer duidelijkheid gegeven kan worden”, schrijft demissionair-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu maandag 9 oktober 2017 aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Demissionair-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA). De resultaten van de RIVM-proef zullen volgens Dijksma meer inzicht geven in de huidige blootstelling aan PFOA die zou kunnen ontstaan vanuit consumptie van zelf geteelde groenten. Sharin Dijksma schrijft dit in een brief naar aanleiding van vragen van het Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen (PvdD). (Foto ministerie van Infrastructuur en Milieu)

Kamerlid Arissen stelde vragen over het Sliedrecht24-artikel over Ted van der Vlies uit Sliedrecht, dat later door EenVandaag (AVROTROS) op televisie is gebracht. Van der Vlies had een verhoogde bloedwaarde perfluoroctaanzuur (PFOA) van 157.9 in het bloed.

Meetresultaten
Dijksma antwoordt Arissen: “In het bericht is aangegeven dat deze inwoner veel groente uit eigen tuin heeft gebruikt. Ik heb van dat bericht kennisgenomen. Het gaat hier om een persoon die via de door de gemeente Sliedrecht aangeboden regeling zijn bloed heeft laten onderzoeken. Zoals ik aangegeven heb in mijn brief van dinsdag 3 oktober 2017 is het niet mogelijk om zonder verdere persoonsinformatie deze meetresultaten te duiden”, aldus Dijksma, die via Twitter Sliedrecht24 ook het bericht heeft ontvangen kort na publicatie. Daarin vroeg de redactie van Sliedrecht24 de bewindsvrouw om een reactie, maar ze reageerde niet.

Grondmonsters
Tweede Kamerlid Remco Dijkstra ging bij Van der Vlies op bezoek en reageert na de brief van de minister naar Sliedrecht24. “Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek en wil ook weten of niet grondmonsters genomen kunnen worden van bepaalde tuinen, zodat je als bewoners weet waar het vandaan komt”, aldus Dijkstra dinsdagmorgen 10 oktober 2017. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld