Rivas krijgt internationaal kwaliteitskeurmerk

SLIEDRECHT / REGIO – Rivas Zorggroep heeft wereldwijd als eerste ketenzorgorganisatie het keurmerk van Joint Commission International (JCI) gekregen voor alle 19 woonlocaties; de verpleeghuizen en woonzorgcentra, en voor de thuiszorg in het werkgebied van Rivas. Dat meldt Rivas Zorggroep maandag 12 oktober 2015.

Rivas heeft een nieuw keurmerk voor veilige zorg (Foto Rivas Zorggroep)

Voor het keurmerk is Rivas getoetst aan meer dan duizend internationale normen voor kwaliteit en veiligheid van zorg. De thuiszorgmedewerkers en de medewerkers van de locaties Judith Leysterhof, Tiendwaert en Waerthove zijn volgens Rivas Zorggroep enorm trots op dit resultaat.

Onaangekondigd
JCI-onderzoekers hebben het afgelopen jaar aangekondigde en onaangekondigde bezoeken afgelegd aan de verpleeghuizen en woonzorgcentra en bij de thuiszorg van Rivas. JCI interviewde tientallen cliënten en medewerkers. Daarnaast keken zij naar alle andere zorg- en ondersteunende processen zoals het onderhoud van (medische) apparatuur, het gebouw, de voedselveiligheid en de schoonmaak. Directeur Kees Heijblom: “Er is veel te doen over de kwaliteit van zorg, en terecht. Juist in tijden van veranderingen in de zorg blijven wij investeren in kwaliteit en veiligheid. De strenge eisen die JCI stelt, helpen ons daarbij. Met het JCI-keurmerk voor zowel verpleeghuizen, woonzorgcentra als voor de thuiszorg tonen we aan dat we dat heel goed doen. Daar zijn alle Rivas-medewerkers ontzettend trots op.” 

Objectief
Rivas zegt een zo objectief mogelijke beoordeling van de zorg te willen, die aansluit op haar kernwaarden, haar Planetree werkwijze en daarmee op de visie dat de cliënt centraal staat. Heijblom: “JCI past bij de manier waarop we continu de zorg willen verbeteren. Het toets de kwaliteit van zorg niet alleen op papier, maar juist in de dagelijkse praktijk op de werkvloer, met onze medewerkers en met onze cliënten. Medewerkers moeten de JCI-onderzoekers vertellen en laten zien dat wat ze doen het beste is voor de cliënt. Dit lieten ze bijvoorbeeld zien in de toepassing van pijnbestrijding, de veilige toediening van medicatie, gebruik en beheer van medische hulpmiddelen en het zorgdragen voor een veilige omgeving van de cliënt.”

JCI
JCI is een internationaal erkende kwaliteitsorganisatie die wereldwijd zorginstellingen beoordeelt. In Nederland hebben de academische ziekenhuizen AMC Amsterdam (2012), UMC Utrecht (2013) en het Maasstad Ziekenhuis (2015) ook de JCI-accreditatie behaald. Rivas bereidt zich momenteel voor op een JCI-accreditatie voor het Beatrixziekenhuis. Dat staat voor 2016 op het programma.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld