Rivas komt met hittetips voor senioren

SLIEDRECHT – In de serie zomerserviceberichten passen zeker de hittetips van de Rivas Zorggroep. Met name ouderen zijn extra kwetsbaar bij hogere temperaturen. “Naarmate men ouder wordt, neemt het vermogen om te transpieren af”, legt Carina van Galen, teamleider bij Rivas Zorggroep uit.

Daardoor koelt het lichaam minder goed af. Ook hebben oudere mensen minder dorstprikkels, waardoor zij risico lopen op uitdroging.

Koel
Van Galen: “Het is belangrijk dat mensen zoveel mogelijk uit de hitte blijven en rustig aan doen. Het advies is om tussen 11.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk binnen of in de schaduw te blijven. Verder kan het huis koel worden gehouden door overdag ramen en deuren te sluiten, met gordijnen en zonwering gesloten.”

Natte doek
’s Nachts en vroeg in de morgen kunnen de ramen worden geopend. “Een derde tip is om luchtige kleding met een lichte kleur te dragen. Ook helpt het om af en toe een natte handdoek in de nek te leggen of een verkoelende douche of (voeten)bad te nemen”, aldus Van Galen. 

Medicijnen
Daarnaast moet het vocht- en zoutgehalte van het lichaam continu worden aangevuld. Van Galen: “Dit kan door voldoende en verspreid over de dag te drinken, ook wanneer men geen dorst heeft, en groente en fruit te eten. Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen vocht aan het lichaam onttrekken. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de apotheek of huisarts.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld