Rioolwateronderzoek richt zich op drugs en opiaten in afvalwater

SLIEDRECHT – Het College van B & W wil bij het komend rioolwateronderzoek geen grondige analyse uitvoeren naar medicijnresten in het rioolwater, omdat het onderzoek gaat over de concentratie van drugs en opiaten in het afvalwater. Dat blijkt woensdag 17 juni 2020 uit de beantwoording van vragen van raadslid Vincent Prins (CDA) over ‘waterbewustzijn’. Wanneer het rioolwateronderzoek gaat gebeuren, maakt de gemeente Sliedrecht niet bekend.

Het rioolwateronderzoek gaat volgens het college over de concentratie van drugs en opiaten in het afvalwater. Dit zegt volgens het college iets over het gebruik van deze stoffen in de gemeente Sliedrecht. 

“In relatie tot de oppervlaktewaterkwaliteit binnen de gemeente Sliedrecht is onderzoek naar medicijnresten niet doelmatig. Uiteindelijk wordt al het afvalwater van de gemeente Sliedrecht afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie van het Waterschap Rivierenland. Via een technisch proces worden schadelijke stoffen, waaronder medicijnresten, zo goed mogelijk verwijderd uit het afvalwater. Daarna wordt het gezuiverde afvalwater afgevoerd naar de Merwede”, schrijft het college in de beantwoording aan Prins. 

Medicijnen
Raadslid Prins vroeg ook: “Hoe verloopt volgens u de inzameling van oude en ongebruikte medicijnen in Sliedrecht?” In de beantwoording gaat het college uit van het goede in de mens. “Via de afvalwijzer kunnen bewoners informatie vinden over hoe zij met hun oude en ongebruikte medicijnen om moeten gaan. Bewoners kunnen hun oude en ongebruikte medicijnen inleveren bij de apotheek of op het milieupark. De medicijnen worden vervolgens op verantwoorde manier afgevoerd en verwerkt”, beantwoordt het college de vraag. Met geen woord wordt gerept over mogelijk dumpen, het met de vuilnis meegeven of bijvoorbeeld door het toilet spoelen, zoals dat helaas ook gebeurt waardoor medicijnafval in het riool verdwijnt.

Speelt al jaren
In maart 2015 nam onderzoeksinstituut KWR uit Nieuwegein zeven dagen lang op twee plekken monsters uit het rioolwater. Het gebruik van cocaïne en cannabis ligt hoog in vergelijking met andere met Sliedrecht vergelijkbare dorpen. Voor speed ligt dit lager en voor XTC is het vergelijkbaar. In een College Informatiebrief van 6 oktober 2015 schreef toen het college: “Al geruime tijd ontvangt de burgemeester signalen over de openbare orde en veiligheid als gevolg van het gebruik van soft- en harddrugs binnen de gemeente Sliedrecht. Deze signalen konden wij tot op heden niet onderbouwen. Het bleef de vraag of deze signalen slechts geruchten waren of dat deze geruchten gebaseerd waren op feiten. Feit is wel dat we in ons dorp geconfronteerd zijn met de ernstige gevolgen die het gebruik van drugs kunnen hebben voor de gezondheid en zelfs het leven van mensen.” 

4 gedachten over “Rioolwateronderzoek richt zich op drugs en opiaten in afvalwater”

  1. hahaha lekker hypocriet weer. Wanneer gaan we het water testen op alcohol om alcoholisme te bestrijden?

  2. Of naar de supermarkt waar men de hard drugs alcohol verkoopt waar elk jaar diverse mensen door overlijden omdat ze te veel alcohol drinken.

  3. Nou stuur die rekening maar naar dat drugswinkeltje in de Landgraafstraat.
    Dit is trouwens de enige locatie in Sliedrecht die 7 dagen per week open is.
    Daar is menige ondernemer jaloers op.

  4. Ja, en wat gaat dit allemaal weer kosten? Want die grappen kennen we inmiddels. Als het gaat om drugs wat ze zullen vinden, zal dat vast niet heel weinig zijn. Maargoed, dat geld voor heel Nederland, daar hoef je geen onnodige testen voor te doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld