Drugsresten in Sliedrechts riool baart gemeente zorgen

SLIEDRECHT – Het college van B & W is geschrokken van de uitslag van een rioolonderzoek. Daarin zijn afbraakproducten van speed, cocaïne, XTC en cannabis gevonden. In enkele gevallen was de hoeveelheid hoger, dan in andere dorpen die met Sliedrecht vergeleken kunnen worden. Het college ziet in de uitkomst aanleiding om met verschillende partijen te gaan praten over het drugsgebruik in het Baggerdorp. 

Het gebruik van cocaïne en cannabis ligt hoog in Sliedrecht in vergelijking met andere vergelijkbare dorpen. Voor speed ligt dit lager en voor XTC is het vergelijkbaar. 

Het college gaat het gesprek over drugsgebruik aan met ouders, jongeren, jongerenwerkers, scholen, huisartsen, horeca en de coffeeshop. “Tijdens de Verzuip jij je Toekomst?!-actiemaand die van start is gegaan, besteden we al extra aandacht aan drugsgebruik. Verder gaan we met de dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD ZHZ – red.) in kaart brengen hoe we verder kunnen inzetten op preventie van drugsgebruik”, reageert burgemeester Bram Van Hemmen (CDA).

Zorgen
In maart 2015 nam onderzoeksinstituut KWR uit Nieuwegein zeven dagen lang op twee plekken monsters uit het rioolwater. Het gebruik van cocaïne en cannabis ligt hoog in vergelijking met andere met Sliedrecht vergelijkbare dorpen. Voor speed ligt dit lager en voor XTC is het vergelijkbaar. De burgemeester maakt de uitslag verontrustend. “Deze uitkomsten baren ons zorgen,” aldus burgemeester Bram van Hemmen, “We kunnen de signalen over drugsgebruik die we eerder ontvingen daarom niet langer afdoen als geruchten. Er moet een einde komen aan de naïviteit rondom drugsgebruik in Sliedrecht. Het is tijd voor een volwassen gesprek.” 

Taboe
In de lokale nota gezondheidsbeleid, die later dit jaar in de gemeenteraad wordt besproken, wordt verder ingegaan op het preventieve drugsbeleid. Er is een bedrag van € 20.000 gereserveerd voor deze preventieve aanpak. Van Hemmen: “Openlijk spreken over drugsgebruik was lang een soort van taboe. Daaraan willen we nu een einde maken. Deze onderzoeksresultaten geven daar alle reden toe.” Er zijn in het onderzoek geen aanwijzingen gevonden die wijzen op illegale productie van drugs in Sliedrecht.

Getipt
De aanleiding voor het onderzoek waren signalen die Van Hemmen eerder kreeg over drugsgebruik in het dorp. Daarop is in het College Uitvoeringsprogramma 2014-2018 een onderzoek naar drugsgebruik opgenomen. Er is gekozen voor een rioolwateronderzoek, omdat daarmee de meest betrouwbare uitkomsten gerealiseerd worden. Een enquête onder jongeren zou namelijk mogelijk leiden tot sociaal wenselijke antwoorden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld