SLIEDRECHT / REGIO – Ongeveer honderd houders van een moestuin in de regio Dordrecht krijgen binnenkort een rapport van de PFOA-metingen, die in hun moestuin zijn uitgevoerd. “In vrijwel alle gevallen komen de resultaten overeen met de verwachtingen. De resultaten van enkele moestuinen geven aanleiding voor een extra onderzoek”, zegt woordvoerder Johan van de Minkelis van het project Moestuinherstel.
Hier wordt een boring, een meting, uitgevoerd. De moestuinders in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht deden mee aan een aanvullend bodemonderzoek van het project Moestuinherstel. (Foto Moestuinherstel)
Ook oppervlaktewater dat grenst aan moestuinen is onderzocht op PFOA, een chemische stof die tot 2012 werd uitgestoten door Chemours in Dordrecht. In totaal worden nog deze winter zo’n tweehonderd moestuinen op PFOA onderzocht. Van de Minkelis: “Zodra de resultaten bekend zijn krijgen ook de resterende honderd moestuinders bericht over de onderzoeksresultaten.”
Gebruiksadviezen
“De meeste moestuinders kunnen dit seizoen gewoon aan de slag, maar de eerder afgegeven gebruiksadviezen van het RIVM blijven van kracht”, zegt projectleider Robbert Brandt van Moestuinherstel. Hij verwijst daarvoor naar de website van de omgevingsdienst OZHZ.
Maandag
Het aanvullend onderzoek is bedoeld om de herstelmaatregelen van Moestuinherstel goed te onderbouwen. Ook de praktijkervaring van drie proefprojecten wordt daarvoor gebruikt. Maandag 3 maart 2025 krijgt een moestuin aan de Baanhoek in Sliedrecht als eerste andere grond. Vervolgens zijn moestuincomplexen in Papendrecht en Wijngaarden (gemeente Molenlanden) aan de beurt. Op alle drie de locaties zit te veel PFOA in de grond.
Verdere aanpak
Het projectbureau Moestuinherstel stemt de verdere aanpak van de moestuinen in de regio Dordrecht af met de bevoegde instanties. Het uiteindelijke doel is dat men weer onbeperkt en veilig gewassen uit de eigen moestuin kan eten. In totaal omvat het projectgebied van Moestuinherstel in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht zo’n duizend moestuinen.
Project moestuinherstel , klinkt mooi en veel belovend. Toch zou ik het toejuichen als er een onafhankelijke club opstaat die heel dat project kritisch volgde. Waar komt de grond vandaan? Wat gebeurt er met de grond die afgevoerd wordt? Gezond wantrouwen kan geen kwaad. Dat is gebleken tijdens de strijd om de afvalberging Derde Merwedehaven gesloten te krijgen. Ik kom namen uit die periode nu ook bij Moestuineherstel tegen. GGD en RIVM hebben in de loop de jaren ook standpunten behoorlijk moeten aan passen. Een club mensen die de werkzaamheden kritisch volgt kan bij de Sliedrechtse kringloopwinkel op financiële steun rekenen.