Restafvalcontainer De Horst verandert in vuilnisbelt

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Restafval kan in het dorp in ondergrondse afvalcontainers worden gegooid. Dan is het niet de bedoeling dat vuilniszakken náást deze containers worden neergezet. In De Horst was hier vrijdagochtend 7 juni 2024 een voorbeeld van te zien, en vooral de gevolgen daarvan. De zakken worden door kraaien en andere vogels opengevreten met als gevolg dat er een soort vuilnisbelt op straat ontstaat.

De situatie vrijdagochtend vroeg rond de restafvalcontainer in De Horst. Op alle containers zit een infoplaatje met een nummer, waarop staat vermeld dat de gemeentereiniging bij constatering van een volle container kan worden gebeld via telefoonnummer 14 01 84. Wordt er niet gebeld of is er een andere oorzaak? (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Op social media wordt gesuggereerd dat het ook te maken kan hebben met de afvalstofheffing per zak in buurgemeente Hardinxveld-Giessendam: ‘begin van Sliedrecht lopen bakken over’. Veel zakken zouden vanuit deze gemeente via ‘afvaltoerisme’ in Sliedrechtse afvalcontainers terechtkomen. In Hardinxveld-Giessendam wordt voor een vuilniszak van 60 liter € 0,50 of € 1,50 per stuk in rekening gebracht, afhankelijk van waar deze wordt gestort, bij hoog- of laagbouw.

Muizen en ratten
Een bijkomend gevolg is dat muizen en ratten hier ook graag op afkomen. De redactie krijgt de laatste tijd meerdere reacties dat in verschillende straten/wijken opvallend veel muizen worden waargenomen. Er zijn meningen dat dit te maken heeft met de vele regen die de laatste maanden is gevallen. Andere oorzaken zijn overmatig voeren van eenden – niet alleen met brood – en het (te lang) bewaren en opslaan van huisvuil rond de woning.

9 gedachten over “Restafvalcontainer De Horst verandert in vuilnisbelt”

 1. Afvaltoerisme is te voorkomen door de ondergrondse containers te voorzien van een elektronisch slot
  dat alleen te openen is met een gemeentepasje. Ieder huishouden 1 pasje. Wat ook gebruikt kan worden voor toegang tot de gemeentewerf. Dit wil niet zeggen dat er per zak betaald moet worden. Pasje kwijt oude wordt geblokkeerd, nieuwe tegen kostprijs. Misschien ook een idee maak gebruik van slimme technologie, de containers voorzien van een sensor die een melding geeft als deze voor 75% vol zit en dan verzin het maar. Helaas zullen er altijd mensen zijn die hun afval ergens dumpen. Probeer de identiteit te achterhalen en laten opdraaien voor alle kosten.

 2. Misschien een vies klusje voor de Boa’s. Probeer dat identiteit uit het huisvuil te halen en start een onderzoek bij degene die daar gedumpt hebben.
  Een dikke prent/bekeuring is dan wel op zijn plaats. Dit geldt voor de vuilnis zakken die er naast staan.

  Mensen kunnen kennelijk niet meer lezen en bellen..
  De dumper buiten de ondergrondse container verdienen een dikke prent.

 3. De overheid hoort de gemeentes te dwingen tot gratis vuil inname. Doe je dat niet dan ontstaan er overal illegale stort plaatsen. Als je dat als gemeente niet begrijpt kun je beter de gemeenteraad vervangen door iets slimmere mensen.

 4. Vervelend natuurlijk…… Wel zien we in Sliedrecht volgens mij een unieke situatie. Gemeentewerf is gratis en de ondergrondse containers leveren nauwelijks problemen!
  Eerlijk gezegd. .. als ik een Hardixvelder was, reed ik ook een rondje…. Echt goed geregeld hier die gemeentereiniging in buurgemeente Sld!

 5. Gemeente gorinchem het zelfde prb!!! Sinds pasjessysteem veel vuil naast de ondergrondse en zeer veel ratten en muizen overlast!! En wat doet de gemeente #GORINCHEM # eraan?? Geen klote want geld moet binnen stromen om zinloze dingen te betalen!!!!

 6. Wanneer wordt nu eens duidelijk dat de ondergrondse containers niet werken, in alle gemeentes is het hetzelfde. Mijn moeder woont in Eindhoven in een complex voor ouderen, die ziet bijna iedere avond auto’s af en aan rijden om vuil naast de containers te zetten. Wij wonen in Tilburg, wij hebben bij ons appartement gelukkig een afsluitbaar hok met 2 containers voor plastic, 2 containers voor rest, 2 containers voor gft en 1 container voor papier, en wel te verstaan grote containers. Maar wij zien ook in Tilburg bij de ondergrondse containers, dat er veel naast gezet wordt, met alle gevolgen van dien. De milieustraat wordt ook steeds duurder voor veel afval, en voorheen kon je voor meubels en dergelijke de bat bellen, die kwamen het dan ophalen, voor niets, nu kost het behoorlijk veel geld. Ik denk dat op de lange termijn het gratis ophalen goedkoper is, dan iedere keer alle rotzooi op te ruimen bij de ondergrondse containers, nog niet te spreken van de katten en vogels die de zakken kapot maken om te kijken of er iets in zit.

 7. Zakken laten openmaken door de boa’s( doen ze ook eindelijk iets dan alleen maar rondjes fietsen)
  en hopelijk zit er iets van een adres in om die gene te beboeten die er een zak heeft neergezet.

 8. Wat betreft het afvaltoerisme geloof ik dat zeker. Gisteren getuige van auto die stopte op de dijk en zeker 3 zakken deponeerde in de bak, rondje rotonde deed en weer richting H’veld reed, dan weet je genoeg he😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld