Rehwinkel vertelt over koningshuis op middag voor ko-dragers

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Oud-kamerlid Peter Rehwinkel (PvdA) is sinds 1 januari 2023 waarnemend burgemeester van Voorne aan Zee en hij schreef het boek ‘Amalia, de plicht roept’. Dat laatste trok de belangstelling van de gemeente Sliedrecht om hem uit te nodigen op de middag voor alle gedecoreerden van het dorp. Rehwinkel was zodoende woensdagmiddag 26 april 2023, daags voor Koningsdag, aanwezig in partycentrum De Lockhorst.

Burgemeester Jan de Vries (CDA) in gesprek met Peter Rehwinkel. Beginnend in de verre geschiedenis tot aan heden. In een wat vreemde interviewsetting (vast om niet met de rug naar de zaal te zitten), twee stoelen naast elkaar, stelde De Vries aan Rehwinkel vragen over het koningshuis. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Rhewinkel staat ook bekend als staatsrecht- en koningshuisdeskundige. Hij heeft meerdere ontmoetingen gehad met leden van het Koninklijk Huis. Hij wist op elke gestelde vraag een antwoord. Gesproken werd over tien jaar koningschap door Willem-Alexander, over de ontmoetingen met zijn moeder prinses Beatrix en over prinses Amalia, de eerste prinses van Oranje voor troonsopvolging. 

Minder geld
Voor aanvang sprak online krant Sliedrecht24 kort met Rehwinkel en we confronteerden hem met het grote bedrag dat hij zou vragen volgens één van de sprekersbookingsbureaus voor een korte spreekbeurt voor maar een select gezelschap. “Ik kan u zeggen dat het bedrag niet klopt en dat het veel minder is”, vertelde Rehwinkel. Hoeveel dan is betaald, dat wilde hij niet zeggen. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Senioren
Uitsluitend inwoners met een koninklijke onderscheiding (ko) waren welkom en geen anderen. Zo’n negentig mensen zaten in de zaal achter een kop koffie of thee met een oranje gebakje. Burgemeester Jan de Vries heette iedereen persoonlijk bij de deur welkom, gaf hen een hand en begeleidde hen soms naar een tafel. Om voor een lintje in aanmerking te komen, moet je soms een staat van dienst aan vrijwilligerswerk hebben gedaan. Het was dan ook geen wonder dat alleen senioren soms op leeftijd in de zaal zaten. 

Vrijwilligers
De Vries opende de middag en noemde de namen van gedecoreerden op, die het afgelopen jaar zijn overleden. Er was daarna een minuut stilte. Een aantal van de gedecoreerden, die woensdagmorgen deze ontvingen, was ook aanwezig. Eén voor één vroeg De Vries hen te gaan staan voor de volle zaal en zette hen stuk voor stuk nogmaals in het zonnetje. Daarna sprak De Vries nog bijna een half uur onder meer over de inzet van vrijwilligers en het doen van vrijwilligerswerk. 

1 gedachte over “Rehwinkel vertelt over koningshuis op middag voor ko-dragers”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld