SLIEDRECHT – Op dit moment worden er in Sliedrecht circa 60 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in vijftien gastgezinnen, die door de werkgroep Sliedrecht voor Oekraïne worden begeleid. Zoals eerder op online krant Sliedrecht24 is de registratie van de vluchtelingen ook begonnen. In de praktijk blijkt het nog niet zo eenvoudig om iedereen snel te registreren, omdat een deel van de vluchtelingen niet over de nodige papieren beschikt.
Dinsdagmiddag 29 maart 2022 is op het gemeentekantoor een eerste groep van 25 personen, die bij de gastgezinnen verblijven, geregistreerd. Anderen moeten eerst nog langs de ambassade in Den Haag en die hopen we dan zo snel mogelijk ook in te kunnen schrijven. (Foto Dick Brandwijk / werkgroep Sliedrecht voor Oekraïne)
Een hele groep is woensdag 30 maart 2022 naar de Oekraïense ambassade in Den Haag geweest, waar het nu enorm druk is. Urenlang hebben ze in een rij voor de deur gestaan. Via de ambassade moeten ze eerst een certificaat regelen, waarna registratie in Sliedrecht verder kan worden opgepakt. Woordvoerder Dick Brandwijk van de werkgroep Sliedrecht voor Oekraïne: “Het café in het Beeld en Geluid Museum (naast de ambassade) verzorgde gratis koffie en thee. We mochten daar ook binnen zitten om op te warmen en gebruikmaken van het toilet.”
Tekst gaat verder onder foto.
(Foto Dick Brandwijk / werkgroep Sliedrecht voor Oekraïne)
Onrust
“De contacten met gemeente Sliedrecht zijn goed. Wel moet de werkgroep wennen aan het feit dat sommige dingen gewoon tijd nodig hebben”, zegt Brandwijk. Voor de vluchtelingen blijkt de registratie een hot item te zijn. Ze houden het nieuws in de gaten en begrijpen dat dit belangrijk is voor het ontvangen van het toegezegde leefgeld. “Omdat er nog geen duidelijkheid is over de termijn waarop het leefgeld uitgekeerd gaat worden, zorgt dit voor onrust en worden hier regelmatig vragen over gesteld. Als de uitbetaling van het leefgeld vanuit de overheid gestart wordt, zal dit ook voor de gasten veel rust geven”, aldus Brandwijk.
Kosten en financiering
De werkgroep wordt deels ondersteund vanuit diverse kerken, maar desondanks zijn voor sommige gastgezinnen de extra kosten flink. Er wordt daarom ondertussen ook nagedacht over extra fondsenwerving om e.e.a. blijvend te kunnen financieren. Brandwijk: “Ook de gasten zelf hebben hier oog voor. Wat opvalt, is dat ze al regelmatig actief vragen stellen over werken. Eén van de redenen is dat ze graag ook financieel iets terug willen doen richting de gastgezinnen. Er is veel dankbaarheid voor de warme ontvangst, maar ze proberen ook zeker mee te denken.” Voor veel gastgezinnen wordt het volgens Brandwijk trouwens tot nu toe gelukkig niet ervaren als een last, maar als iets wat je leven verrijkt. “Niemand heeft hier uiteindelijk om gevraagd, maar we proberen er voor hen te zijn. En we zijn iedere keer weer verbaasd door hun veerkracht en hun vaste vertrouwen in het feit dat God hen niet in de steek zal laten”, vertelt één van de gastgezinnen.