Regio wil geld van minister voor verbetering havens

SLIEDRECHT – Achttien wethouders Economie in Zuid-Holland Zuid, onder wie wethouder Hans Tanis van de gemeente Sliedrecht, vragen minister Schultz van Infrastructuur en Milieu (I&M) om een stimuleringsregeling voor binnenhavens en laad- en loskades. Een dergelijke regeling draagt in België al jarenlang succesvol bij aan het stimuleren van vervoer over water met binnenvaartschepen. Dat meldt Bureau Drechtsteden.

De binnenhaven van Sliedrecht. (Foto Fenna Kwakernaak / Sliedrecht24)

Volgens de wethouders, verenigd in het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid, kan een nieuwe stimuleringsregeling particuliere investeringen in binnenhavens aanmoedigen. Door de regeling worden, met een bijdrage van de overheid, particuliere kades voorzien van een moderne laad- en loswal. In ruil tekenen de marktpartijen een contract en kiezen tien jaar lang voor vervoer over water per binnenvaartschip. Ook derden die er een vracht willen verschepen, hebben toegang tot de nieuwe laad- en loskade. Tussen 2010 en 2015 zorgde een dergelijke regeling in België voor groei van het containervervoer over water met 15%.

Achterstallig onderhoud
“In Zuid-Holland Zuid liggen ruim veertig binnenhavens, waarvan een aantal kampt met achterstallig onderhoud. Havens zijn vaak te ondiep en kades te kort voor de huidige standaard-scheepslengte. Met de regeling worden particuliere eigenaren gestimuleerd hun havens en laad- en loskades aan te passen aan de eisen van de moderne binnenvaart”, aldus Bureau Drechtsteden.

‘Meer stappen’
De afgelopen jaren heeft minister Schultz de ontwikkeling van binnenhavens al gestimuleerd. Voor verdere groei van de binnenvaart kan Nederland als varende natie meer stappen zetten, zo vinden de wethouders Economie. Bijvoorbeeld met halteplaatsen, shuttleverbindingen en verruiming van het aantal overnachtingsplaatsen voor de schippers. Samenwerking met buurlanden en Europa belangrijk, bijvoorbeeld voor investeringen uit EU-fondsen, zegt Bureau Drechtsteden.

REO
Het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid vertegenwoordigt achttien gemeenten in drie regio’s. Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden; Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht in de regio Drechtsteden; Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen in de regio Hoeksche Waard en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld