Rapport over moestuinonderzoek nog niet klaar

BILTHOVEN / SLIEDRECHT – Nog altijd is er geen duidelijkheid over het moestuinonderzoek. Het rapport is opnieuw vertraagd. Dat bericht wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Milieu woensdag 1 juni 2022 aan betrokkenen. Het onderzoek loopt al sinds zomer 2021. Het moestuinonderzoek is uitgevoerd in Sliedrecht, Molenlanden, Papendrecht en Dordrecht. Onderzocht wordt de hoeveelheid PFOA en GenX en zestien andere PFAS-stoffen in groenten en fruit.

Er zijn ruim 750 monsters uit de moestuinen genomen en geanalyseerd. (Archieffoto Brenda Donk / Sliedrecht24)

Het RIVM onderzoekt wat de resultaten van het onderzoek betekenen voor het eten van groenten en fruit uit de moestuin. De GGD kijkt mee en samen met de gemeenten komen ze uiteindelijk met een advies.

Extra monsters
Het tweede gedeelte van het onderzoek gaat over de hoeveelheid PFOA en GenX in de grond en in het water dat de planten krijgen. Onderzoeksbureau Tritium heeft monsters uit het grond en water genomen en laten analyseren. Adviesbureau Arcadis beoordeelt de resultaten. Bijderwieden schrijft: “Voor een betere beoordeling hebben zij extra monsters nodig uit een paar tuinen. Tritium neemt contact op met de tuinbeheerders wanneer zij monsters komen nemen.” Zij hoeven voor het nemen van de monsters niet thuis te blijven.

Langer wachten
Duidelijk is dat de rapporten in ieder geval pas na deze maand klaar zijn. “Dat is wederom later dan we hadden gedacht. Wij betreuren dit, omdat u hiermee langer moet wachten op duidelijkheid. We vinden het belangrijk dat het onderzoek nauwkeurig wordt uitgevoerd. Dat vereist tijd en kennis. Het analyseren van de gegevens is namelijk specialistisch werk wat niet iedereen binnen het RIVM kan”, aldus Bijderwieden. Zowel het RIVM als Arcadis willen de rapporten zo snel mogelijk opleveren. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld