door Peter Donk
SLIEDRECHT – Opnieuw een studie (update) over Sliedrecht-Noord. De haalbaarheidsstudie van de woningbouw in het gebied over het spoor. De nieuwe woonwijk wordt gebouwd op een slappe veenbodem. De bodem gaat de nodige aandacht vragen. Dat bleek maandagavond 29 januari 2024 in partycentrum De Lockhorst toen tijdens een beeldvormend werd gesproken over het bouwplan van de gemeente Sliedrecht.
Tijdens deze vergadering werd een update gegeven op het eerder vastgestelde ambitiedocument Sliedrecht-Noord. Wethouder Ton Spek beet het spits af met een korte inleiding. (Foto uit video gemeente Sliedrecht)
Als ontwikkelaars waren uitgenodigd AKRO Consult, Atelier Dutch en de zes partijen Van Wijnen, ABB, AM, Heijmans Vastgoed, Gebroeders Blokland Ontwikkeling en Bouw en BPD Ontwikkeling. Verschillende partijen komen uit Sliedrecht, maar ook van totaal niet uit de regio.
Met elkaar rooien
Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen vertelde dat ‘we in een spannende fase zitten’. Verschillende werkgroepen zijn actief. “Er is veel vertrouwen onderling, maar we moeten wel zakelijk blijven. We moeten het met elkaar rooien en vanavond praten over onze ambities in Sliedrecht-Noord”, aldus Spek. In mei 2024 wordt een besluit ‘voor de toekomst’ verwacht. Dan ligt er een masterplan op tafel.
Bodemkwaliteit
Na een inleiding door programmamanager Ruimtelijke Vernieuwing Jan Freie spraken er ontwikkelaars. De raad werd vooral bijgepraat welke stappen nog gezet moeten worden de komende maanden. De sprekers noemde het ‘een bijzonder traject’. Duidelijk werd dat de betrokken partijen er nog niet zijn, feitelijke zitten tussen de haalbaarheid- en ontwikkelingsfase in. Dagelijks wordt gesproken over ‘hoe werken we met elkaar samen’. Ook is er een verkenning naar de techniek van bodem en water. “Het is een hele slechte bodem. Het vraagt ook iets van water. Eenerzijds vasthouden. Maar hier is het water echt een aandachtspunt. De situatie krijgt het cijgef 8 en 10 is het slechtst”, vertelde Walter Stam van AKRO Consult uit Leidschendam.
Tekst gaat verder onder organogram.
Synergie
Komende tijd gaat het om het opstellen van het masterplan en uitwerking van de financiële haalbaarheid. De gemeente en partijen hebben gronden in het gebied in Sliedrecht-Noord in eigendom, maar nog niet alle gronden. Ook wordt nog gesproken over de publiek-private identiteit in de samenwerking. Michiel van Lotringen van Gebroeders Blokland Ontwikkeling en Bouw sprak over een synergie tussen de marktpartijen en de gemeente Sliedrecht onder begeleiding van AKRO. “Dat betekent dat een fantastisch plan met elkaar kunnen maken”, aldus Van Lotringen, “Eén keer in de drie groepen bespreken we het in de projectgroep en in de stuurgroep worden beslissingen genomen onder voorzitterschap van de wethouder.”
Doel
Rob van der Velden van Atelier Dutch uit Almere vertelde over het stedenbouwkundig plan van aanpak (stappenplan). Begonnen wordt met een programma van eisen gevolgd door scenario’s en een ruimtelijke verbeelding. Daarna wordt een ruimtelijk raamwerk en bouwvelden opgesteld, een proefverkaveling gevolgd door een masterplankaart (profielen en thematische kaarten) en dat resulteert in een document ‘Masterplan Sliedrecht-Noord’ (tweede kwartaal 2024 – red.). Over dit traject moeten de betrokken partijen het over eens worden. Van der Velden gaf aan hoe Atelier Dutch zijn visie en het doel: “Hoe maken we het plan ruimtelijk, technisch en financieel haalbaar is ons doel. Naar de politiek en de besluitvorming is sensitiviteit en overtuigingskracht nodig. Het College van B & W en de gemeenteraad moeten meegenomen in de planvorming.”
Tekst gaat verder onder kaart.
Dit wordt een ‘concept-vlekkenplan’ genoemd. Een overzicht van ‘uitgeefbaar’ gebied voor woningen en voorzieningen. De peilen moeten volgens Van der Velden ‘het gevoel met de polder geven’ en ‘niet het oprukken richting Wijngaarden. (Kaart Atelier Dutch)
Participatie
Het ambitiedocument is volgens Van der Velden erg compleet. “Als je kijkt naar de thema’s, dan zit het er eigenlijk allemaal in.” Zorgen waren er vanuit de zaal over de invulling. De komende maanden worden plannen ontwikkeld. “Hoe ziet u de participatie. Ik zie dat als een essentieel onderdeel”, aldus een inwoner. Wethouder Spek vertelde vervolgens dat zestig procent van de woningen die in Sliedrecht-Noord moeten komen betaalbaar moeten zijn. Hij verduidelijkte ook dat ‘haalbaar en betaalbaar’ fluctureert. “Dat betekent dat het aantal woningen in het masterplan wordt genoemd”, aldus Spek, die reageerde op een inwoner. Hij herinnerde Spek eraan dat het aantal van 1850 staat in de laatste stukken. In 2019 is de teller gaan lopen om 2500 toe te voegen. PRO Sliedrecht wil daarover een technische vraag stellen: hoeveel woningen zijn er tot heden van dat aantal gerealiseerd.
Provincie en voorzieningen
Volgens Spek heeft de Provincie Zuid-Holland besloten dat er woningbouw in Sliedrecht-Noord mag komen. “Het betekent niet dat we meteen de goedkeuring hebben. We zijn wel met de provincie in gesprek over ons coalitieakkoord. Dat is de feitelijke situatie. Het mag als je aan de voorwaarden voldoet en dat is waar we nu aan werken”, aldus Spek. Hij gaat er ook vanuit dat er in de wijk voorzieningen komen. Spek: “Dat heeft ook zijn interactie met de zuidkant van Sliedrecht, zoals de retails, ouderenzorg…hoe en wat precies hoort u van ons in het masterplan. Er wordt volop gesproken over de voorzieningen. Is er gesproken met de scholen? Ja, er is gesproken met onderwijsinstellingen. De enige die zich nog niet gemeld hebben zijn schippers en religieuze genootschappen. En of de winkels op zondag open zijn? Het is aan de noordkant van de A15 en we weten nog niet hoe we dat te zijner tijd moeten regelen.” Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Onderwijs vertelde dat aan een Intergraal Onderwijshuisvestingplan wordt gewerkt en dat ook wordt gesproken met het onderwijs over huisvesting in Sliedrecht-Noord. “Daarvoor is belangstelling”, volgens Paas.
Terugbrengen polder
‘Lyrisch’ noemde Spek zich over ‘verbinding maken met de polder’. “De verbinding willen we herstellen tussen de rivier en de polder, tussen noord en zuid, dat je vanaf de waterbus zo de polder in kan fietsen”, sprak Spek, “De biodiversiteit krijgt een belangrijke rol daarin. We gaan ook de polder herstellen, ondanks de woningbouw. Als het kan willen we in de groene inkleding willen we kijken of we dus de polder kunnen herstellen.”
Participatie
Spek noemde de participatie ‘hartstikke belangrijk’. Spek: “Dat doen we successievelijk! Ook de MAG blijft voortdurend in gesprek en zien we een stukje participatie. Het is nog niet vergeten en zal niet vergeten worden in de aanloop naar het masterplan.”
PFAS
PRO Sliedrecht drong aan op PFAS-onderzoek naar de bodem. Spek had weinig zin erop in te gaan. “Als u denkt dat we daar lichtzinnig mee omgaan. Natuurlijk wordt daarmee rekening mee houden. We hebben nog niet het antwoord. Ik ga ervanuit dat de projectontwikkelaars die met een schep in de grond gaan en weten hoe ze daar mee omgaan”, sprak Spek. Raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht) drong aan op meten met ‘een stok in de grond’. Pauw was bang dat nu geld in een bodemloze put verdwijnt als je nu al plannen maakt.
Park Zestienhoven heeft nog steeds geen voorzieningen zoals een supermarkt. Het gaat dus gigantisch druk worden in een dorp zonder parkeerplaatsen.
Ook gaan huisartsen met pensioen.
Zitten de zwemlessen vol.
Hebben we geen politie.
En moet die alles vervuilende slopende Noord Zuid verbinding er voor worden aangelegd.
Zoveel woningen
Teveel auto’s
Hoeveel woningen koop gaan er naar Sliedrechtse inwoners mogen die inderdaad maar tot 350.000 euro kosten?
Van de 40% huurwoningen hoeveel gaan er naar Sliedrechtse inwoners? Hoeveel naar status houders en hoeveel nu echt naar jongeren?
Door vergrijzing komen er zowieso veel huizen helaas vrij.
Waarom moet Sliedrecht Eén Spijkenisse worden?
Met straks een jacuzzi met een dak erboven voor zwemles ipv ons prachtige zwembad nu en Partycentrum de Lockhorst?
Wat is er nu eigenlijk zo positief aan voor de mensen die hier al wonen?
En inderdaad Timo Pauw eerst overal de grond checken voordat er überhaupt helemaal niet gebouwd mag worden en de korfbal , zwembad, sociale moestuin en ijsbaan al jaren in puin liggen net als dat probleem naast Winklerplein project de Windroos. Gelukkig zijn PRO Sliedrecht en Slydregt.NU iets minder Lyrisch over al deze stadse plannen. Waarbij je lekker naar de polder kan fietsen. Dat kun je nu ook, nu het daar nog groen is
“Het is een hele slechte bodem. Het vraagt ook iets van water. Eenerzijds vasthouden. Maar hier is het water echt een aandachtspunt. De situatie krijgt het cijfer 8 en 10 is het slechtst”, vertelde Walter Stam van AKRO Consult uit Leidschendam.
Oei, zullen de kosten hierdoor niet nog verder stijgen ? Zo ja, wie betaalt dat dan ?
Bezint eer ge begint lijkt mij…..
Als de heer Ton Spek zo’n reactie geeft over ‘mogelijk’ vervuilde grond, dan weet je genoeg zou je zeggen.