SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht heeft dinsdagavond 8 februari 2022 unaniem de motie ‘Samen tegen seksueel overschrijdend gedrag’ aangenomen. Op initiatief van raadslid Maria Stam-Smeets (PRO Sliedrecht), die eind januari 2022 over haar eigen ervaringen naar buiten was getreden, is de motie voorbereid door de vrouwelijke (burger)raadsleden en dinsdagavond dus gesteund door iedereen.
Hier voert Maria Stam-Smeets dinsdagavond het woord tijdens het indienen van de motie. (Foto Ria de Mul-Donker)
Aanleiding voor de motie zijn de aanhoudende berichten in de media bij verschillende bedrijven en organisaties, waaronder bij mediabedrijf Talpa (‘The Voice Of Holland). Steeds meer mensen in heel Nederland durven hun
verhaal te doen over wat zij zelf hebben meegemaakt op dit gebied. In de motie zijn ter overweging ook meegenomen dat ieder jaar in heel Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 100.000 slachtoffers van aanranding, verkrachting en/of misbruik zijn. Volgens het Centrum Seksueel Geweld één op de vier vrouwen en één op de drie mannen hier niet over durft te praten uit angst, schuldgevoel of schaamte. Ook binnen Sliedrecht hebben volgens de indieners van de motie nu meer mensen behoefte om hun verhaal te doen in een veilige omgeving.
Bespreekbaar maken
In de motie wordt de gemeente Sliedrecht opgeroepen om een promotionele campagne te beginnen, waarin via verschillende kanalen ruchtbaarheid wordt gegeven aan de bestaande lokale en landelijke punten waar slachtoffers terecht kunnen met hun verhaal. Ook is in de motie gevraagd om een aparte pagina te verzorgen op de website van Het Bonkelaarhuis, waar uitgebreide informatie staat over dit onderwerp en hoe mensen in contact kunnen komen met de juiste persoon in Het Bonkelaarhuis die hen kan bijstaan in het luisteren en indien gewenst verdere stappen. Daarnaast moet op die pagina een stappenplan komen, waaruit duidelijk wordt wat een slachtoffer mag verwachten na het delen van diens verhaal, met als belangrijkste punt dat een aangifte geen vereiste is en de belofte dat het slachtoffer altijd de regie blijft houden over het wel of niet nemen van eventuele vervolgstappen. Ook is in de motie gevraagd om in gesprek te gaan met scholen en jongerenwerkers over preventieprogramma’s waarin zij handvatten krijgen hoe zij het beste de communicatie kunnen oppakken met kinderen, jongeren en hun ouders. Daarbij moet de nadruk niet alleen liggen op zelfbescherming, maar ook het eigen gedrag richting de ander en de invloed van voorbeeldgedrag van ouders op hun kinderen. En om verder in gesprek te gaan met lokale huisartsen om de bestaande meldpunten nog eens onder de aandacht te brengen en te bespreken hoe zij omgaan met een eventuele melding.