PvdA zet vraagtekens bij verplaatsen vervuilde grond

SLIEDRECHT – Het verplaatsen van vervuilde grond en bouwrijp maken in Baanhoek-West waarbij o.a. vervuilde grond vanuit dezelfde wijk wordt verplaatst naar deze locatie leidt tot vragen bij PvdA Sliedrecht. “Past dit binnen de huidige wet bodemverontreiniging en worden potentiële kopers van nog te realiseren woning hierover geïnformeerd?”, vraagt fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) woensdag 6 december 2017 aan het college van B & W. 

Het gaat volgens Anton van Rees om grond vervuild met PFOA en GenX. Deze foto maakte hij woensdagmiddag 6 december 2017. (Foto Anton van Rees). 
  
De PvdA zegt kennis te hebben genomen van de uitspraak van de staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat dat er snel een depot moet komen voor de met GenX vervuilde grond. “De staatssecretaris geeft aan hierover met u in gesprek te gaan en stelt u ook verantwoordelijk voor de realisering ervan”, schrijft Van Rees aan het college van B & W. 

Kosten
Momenteel wordt er vervuilde grond in Baanhoek-West bouwrijp gemaakt, waarbij o.a. vervuilde grond vanuit dezelfde wijk verplaatst wordt naar deze locatie. “Past dit binnen de huidige wet bodemverontreiniging en worden potentiële kopers van nog te realiseren woning hierover geïnformeerd? Bent u voornemens de kosten vraag te stellen in het overleg met het Ministerie over een door u te realiseren grond depot? Bent u het met ons eens dat deze kosten niet op Sliedrecht afgewenteld mogen worden?”wil Van Rees weten. 

Veel vragen
Verder wil Van Rees weten hoe het college aankijkt tegen de nog steeds voortdurende emissie van GenX aan terwijl nu al binnen een straal van 10 kilometer hier schade door wordt ondervonden. Van Rees: “Gaat u in het overleg met ministerie, provincie en Chemours nu aandringen op volledig afvangen van het GenX? Kunt u ons actief informeren over de huidige problematiek in Sliedrecht en omgeving met betrekking tot deze bodemverontreiniging, de consequenties en de schade voor zowel bedrijven als particulieren? Bent u voornemens een depot in te richten op de gemeentewerf t.b.v. Particuliere tuinbezitters als daar behoefte aan is?” Van Rees verwacht binnen veertien dagen antwoord.

2 gedachten over “PvdA zet vraagtekens bij verplaatsen vervuilde grond

 1. Prima stuk en heldere vragen.
  Ik ben het volledig met u eens.
  Het kan niet!
  Het mag niet!
  Het gebeurt wel!
  En de overheid doet vervolgens niets.
  Gaan wij in Sliedrecht zo met onze gezondheid van onze burgers om?

 2. Hoezo moeten wij daarvoor opdraaien?
  Kosten voor het bedrijf Chemours of voor die Dordtenaren en anders de grond lekker voor de slagbomen van het chemiebedrijf dumpen.
  En dan nog het gezondheidverhaal. Gewoon belachelijk!

Een reactie plaatsen