Column: Parlementaire enquête

Waar blijft deze? Ja, een parlementaire enquête en geen provinciale enquête over chemie-uitstoot met o.a. PFOA en GenX door Chemours, DuPont in Dordrecht, de vergunningverlening door bestuurders en de gevolgen. En dan beginnen we bij 1970. 

Het Binnenhof in Den Haag. Wie vraagt de parlementaire enquête aan? Wie heeft er lef?

Als niet-geboren Sliedrechter ben ik hier in 2007 komen wonen voor woonplezier, familiebinding (van mijn vrouw) en de omgeving. En die laatste is niet gezond! Het stinkt regelmatig in Sliedrecht en dan zijn er vast geurtjes die je niet ruikt. Wat heb ik al ingeademd, uit de tuin gegeten? Wat betekent dit (nu of later) voor mijn / onze gezondheid? Kennelijk zijn de belangen groot en spekken er mensen hun portemonnee.

Laat is beginnen met de vergunningverlener, de provincie Zuid-Holland. Als je vergunningen verstrekt voor de emissie van stoffen waar de bevolking mee wordt vergiftigd of dat je nog onvoldoende kennis hebt over de gevolgen van stoffen, dan ben je crimineel in mijn ogen. Dan gaat het zakelijke belang (centjes verdienen) en dat krijgt dan voorrang op gezondheid. Bestuurders op provinciaal niveau maken zich daar nog steeds schuldig aan.

Wie roept hen tot de orde? De statenleden? Opent het kabinet de ogen door hen te overrulen? Of wordt Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zelf wakker over wat er de afgelopen jaren is veroorzaakt door giftige stoffen. De onrust, het wantrouwen, de onveiligheid en de zorgen die dit tot gevolgen heeft bij inwoners in het gebied? De gemeenten horen vooral aan, maar gaan niet over vergunningen en wetgeving. Daar hoef je niets van te verwachten, dan alleen doorgeefluik te zijn van provincie of ministerie. 

In Sliedrecht is een steeds grotere groep mensen bezorgd. Erg bezorgd! Over wat er de afgelopen jaren over ons heen is gekomen. De zorgen om drinkwater, de zorgen om chemie zo dichtbij, de zorgen dat bestuurders doof en slechtziend lijken en maar besluiten nemen over gifuitstoot. Het wordt niet langer geaccepteerd, Den Haag! Ik hoop dat u meeleest! Kamerleden maken zich soms druk, maar het blijft bij vragen stellen en antwoorden. “We doen onderzoek, het RIVM dit of dat,…” Ondertussen rookt de pijp door aan de overkant…

Waarom is er inmiddels zoveel vervuilde grond in ons gebied? Waar blijft dat? Hoe wordt gezuiverd? Wat moeten wij woningeigenaren beginnen als we willen verhuizen, maar ons huis niet kunnen verkopen omdat elke koper Sliedrecht inmiddels kent van vervuiling, vervuiling in de buurt? Ik heb nog geen oplossingen gehoord. Politici, jullie maken er een puinhoop van! Ook wij hebben kinderen!

Kunnen we nu wel of niet uit onze tuin nog eten? Ik hoor niks hierover. Persoonlijk heb ik met mijn gezin dit jaar niets uit de tuin gegeten, omdat ik het niet meer weet en u niet informeert. Groente die er stond is in de kliko verdwenen en druiven lieten zelfs de vogels dit jaar hangen! Deze dieren voelen het kennelijk ook aan dat er iets niet klopt. U doet aan milieucriminaliteit en daar staan straffen op. Omdat niet dit durft uit te spreken rechtstreeks, doe ik dit in deze column. Wat is dit en hoe lang gaat u hiermee door? 

Ik pleit voor een parlementaire enquête, want u vergiftigd ons, bestuurders! U heeft er een potje van gemaakt en doet dat nog steeds. Het toestaan van uitstoot begint bij de provincie Zuid-Holland. En het steeds meer uitstoten de afgelopen jaren met duizenden kilo’s of zelfs tonnen. 

Met een parlementaire zouden de belangen-lijnen goed kenbaar worden en kunnen (oud-)bestuurders onder ede worden gehoord. Het zou de burgers, de inwoners in Sliedrecht in ieder geval recht doen. Reken maar dat de publieke tribune afgeladen is. 

Ik zou me als bestuurder schamen en in de nacht geen oog meer dichtdoen.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Parlementaire enquête

 1. Ambtelijke molens draaien nu eenmaal langzaam en dat komt goed uit voor dat “mooie bedrijf” in Dordrecht. Daar weten ze wél van doorpakken en gaat de gifuitstoot dan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week gewoon door, ongeacht de risico’s.

  En v.w.b. onze bestuurders. Ik vraag me af zij wel de juiste kennis in huis hebben om naar behoren te handelen. Het lijkt er in ieder geval niet op en laat Jan met de korte achternaam zodoende gewoon zitten met hun dagelijks (gezondheids) probleem. Het raakt ze niet, dus hoor je ze ook niet.

  De Haagse politiek dan?
  Tja, die laten alleen van zich horen als men je stem nodig heeft bij de nationale verkiezingen. Trekken zich daarna met een diep en vooral lang stilzwijgen terug, sluiten vervolgens onderling een deal, en doen dan juist dátgene waar bijna niemand zich in kan vinden.

  Als je gisteravond Nieuwsuur hebt gezien waarin duidelijk wordt gemaakt hoe men vanuit de politiek er niet voor schroomt om wetenschappelijke onderzoeken te “sturen” dan is mij wel duidelijk dat jij wel heel veel vraagt Peter.

 2. Het onderwerp van deze column is zonder twijfel het grootste probleem waar wij in Sliedrecht en in de regio mee te maken hebben. Het is hoog tijd dat er snel duidelijkheid komt, anders is de schade niet te overzien. Nu weet niemand waar hij aan toe is.

 3. Ik zou nu al plaats op die tribune willen reserveren om er zeker van te zijn dat ik te zijner tijd er ook bij te zijn, als mijn gezondheid het toelaat, Peter. Ik hoop en bid dat het ooit zover komt, want zoals het nu gaat kun je niet meer spreken van bestuur maar is er sprake van wanbestuur. En wanbestuur dient te worden verbannen!

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld