PvdA Sliedrecht neemt woord ‘Drexit’ in de mond

SLIEDRECHT – De bezuinigingstaakstellingen van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden en de Dienst Gezondheid & Jeugd houdt de PvdA Sliedrecht bezig. Tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Sliedrecht dinsdagavond 12 november 2019 nam fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA) het woord Drexit in de mond. “De sfeer in de Dordtse raad geeft in ieder geval al wel aan dat ze een Drexit van een of meerdere gemeenten niet eens meer zo heel erg verrassend zullen vinden”, aldus Huijzer.

Fractievoorzitter Anton Huijzer in de gemeenteraad. Dinsdag noemde hij het woord ‘Drexit’. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Naar aanleiding van die bezuinigings voorstellen hebben we allemaal kunnen vaststellen en meegenieten dat binnen het drechtstedenbestuur er sprake was van een gemeenschappelijke ONTregeling en die er misschien nog steeds wel is maar niet meer zo duidelijk waarneembaar op de stoep van de Spuiboulevard wordt uitgevochten. Heel benieuwd of de provincie hier nog publiekelijk iets van gaat vinden. Laat vooral helder zijn dat de PvdA niet zal instemmen met bezuinigingen binnen het sociaal domein omdat elders binnen sociaal de vraag toegenomen is. daarom kijken wij vol belangstelling uit naar de pilot “jeugdhulp naar de voorkant” waarin we samen optrekken met Hardinxveld-Giessendam – Papendrecht en Alblasserdam. Al moest ik wel mijn Google zoekopdracht tweemaal aanpassen om het juiste Zweedse model weer helder via mijn scherm voor de geest te krijgen”, aldus Huijzer, “Maar wie weet waar de samenwerking tussen de eerder genoemde noordelijke drechtsteden nog toe kan leiden na een mogelijke Drexit. Maar wij zijn wel benieuwd hoe het college de raad tussentijds tot aan de evaluatie meeneemt in de ontwikkelingen van deze pilot jeugdhulp.”

Onevenredig gedeelte
Slydregt.NU was eerder op de avond van mening dat voortzetting van de relatie met de verbonden partijen een uitzichtloze weg is. “De gemeenschappelijke regelingen zijn uitgegroeid naar volwassen bureaucratieën met een eigen agenda. De toegevoegde waarde is onduidelijk en een onevenredig gedeelte van de gemeentelijke budgetten wordt opgeslokt door niet effectieve en efficiënte processen. Het bewijs is geleverd door de voortdurende budgetoverschrijdingen bij GR Dienst Gezondheid en Jeugd en de onmogelijkheid om enige toegevoegde waarde kwantitatief vast te stellen. De Gemeenschappelijke Regelingen moeten dringend worden getransformeerd naar een licht samenwerkingsverband, bestaande uit een strategisch overlegplatform en (mogelijk) een shared service center met specifieke diensten tegen vaste vergoedingen zoals reeds in diverse rapporten is aangegeven”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld