SLIEDRECHT – Uit de brief van de winkeliersvereniging spreekt volgens PvdA Sliedrecht duidelijk een verlies aan vertrouwen in zowel de ontwikkelingscombinatie Windroos als de rol van de Gemeente. “Uit de informatiebrief van het college blijkt uit de toon van de eerste alinea dat de relatie inderdaad vertroebeld is. Ik kan met ook niet voorstellen dat een brief anders door de winkeliers op deze manier wordt gestuurd. Niet geheel toevallig vlak voor de verkiezingen”, zegt lijsttrekker Anton van Rees (PvdA) zondag 10 maart 2018.
Fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Sliedrecht en lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen Anton van Rees. (Foto gemeente Sliedrecht)
Natuurlijk spelen in een project als het Burgemeester Winklerplein volgens Van Rees allerlei zaken en belangen mee, zakelijke en financiële. Van Rees: “Niet alleen project gerelateerd maar ook privé van eigenaren van panden en ondernemers die opzien tegen een periode van mindere omzet tijdens de bouw en huurverhoging na oplevering. Grote en kleinere ondernemers met verschillende belangen die niet altijd parallel lopen met het gemeenschappelijke doel. Namelijk een modern hedentijds winkelplein.”
Veel tijd verstreken
Om al deze belangen te coördineren en tot een draagvlak bij alle betrokkenen te komen ligt er volgens Van Rees dus een grote rol en belangrijke taak bij de ontwikkelaar en de projectbegeleider. Van Rees: “Juist daar lijkt door meerdere personele wisselingen de schoen te wringen. Aan de hand van het door de winkeliers bijgevoegde historische tijdpad vanaf 2006 kan een leek al wel zien dat er veel tijd is verstreken waarin niets is veranderd. Als ondernemer kun je zo niet toekomstgericht ondernemen en investeren en als pand eigenaar moet je op enig moment ook toestaan dat huurovereenkomsten verlengt of met nieuwe huurders worden aangegaan. Dat kun je ze niet kwalijk nemen als er geen licht aan het eind van de tunnel is. Ze moeten gewoon verder. In de reactie van het college lijkt dit een verwijt of kritiekpunt te zijn maar ik zou niet weten wat voor alternatief er zou zijn anders dan leegstand en verpaupering.”
Meer kikkers uit kruiwagen
Maar ook de projectontwikkelaar Windroos heeft volgens Van Rees zo zijn belangen. “Het project willen ze met winstmarge afsluiten dus als er geen voldoende winkel en woon vierkante meters in het project zitten is het voor hun niet interessant meer. Wie herinnert zich de hoogte discussie niet meer? Maar ook pandeigenaren/ondernemers kunnen wispelturig zijn en besluiten een eerder gegeven akkoord weer in te trekken. Die ondermijnen een bestaand plan dan weer op hun beurt waardoor weer opnieuw een aantal zaken herberekend en getekend dienen te worden. Kortom de hele procedure mist regie waardoor er gaande weg de rit steeds meer kikkers uit de kruiwagen springen. In de reactie van het college valt te lezen dat de portefeuillehouder van dit project nog wel eens bezien of de inhoudelijke en financiële uitgangspunten nog kloppen”, aldus Van Rees.
Lang aangemodderd
De marktomstandigheden zijn bijvoorbeeld inmiddels sterk gewijzigd ten gevolge van de aantrekkende economie. Dat klink volgens Van Rees een beetje als ‘we willen nog wel eens kijken of we er financieel nog wat aan kunnen doen’. Van Rees: “Dan vergeet de portefeuillehouder dat de laatste keer dat dat gebeurde de raad heeft gezegd tot hier en niet verder. Het hele project, ooit begonnen als kosten neutraal, heeft inmiddels al vele tonnen gemeenschapsgeld gekost. Zo is het oude busstation, wat nu tijdelijk een parkeerplaats is voor niets ter beschikking gesteld aan de ontwikkelaar om de westflank op te kunnen realiseren. Wat nu belangrijk is, is dat de kikkers in de kruiwagen blijven. De kikkers die eruit gesprongen waren een eenmalig terugkeer aanbod te doen en vervolgens met een sterke duidelijke regie en taakstelling een projectleider op deze klus te zetten die van alle partijen op enig moment water bij de wijn verwacht en zegt nu gaan we het zo doen. We hebben te lang aangemodderd we gaan nu baggeren.”