Provincie Zuid-Holland: ‘Experiment groene sedumdaken R-netbushokjes’

DEN HAAG / SLIEDRECHT – R-netbushokjes in Sliedrecht, maar ook in Papendrecht en Molenlanden, zijn voorzien van een groen sedumdak. Het is een proef volgens de provincie Zuid-Holland. In Sliedrecht is de halte Willem Dreespark van een groen dak voorzien; de halte Grienden volgt in september 2022.

Het dak wordt gevuld wordt met sedumplanten, vetplanten, die goed tegen wisselende weersomstandigheden kunnen en weinig onderhoud nodig hebben. Ook zijn ze licht van gewicht, wat ideaal is voor een dak. (Foto Provincie Zuid-Holland)

In juni is het eerste groene dak geplaatst bij de halte Jan van Nassauplein in Nieuw-Lekkerland. De haltes Markt van Matena en Viaduct N3 Oost in Papendrecht volgen in juli. Het moet uitwijzen of een groen sedumdak een standaard mogelijkheid wordt bij de bouw van nieuwe R-netbushokjes.

Natuur
De provincie zegt te bekijken hoe ook het openbaar vervoer kan verduurzamen, kan worden gewerkt aan een fijne leefomgeving en de lokale natuur wordt versterkt. “Tegelijkertijd onderzoeken we hoe we natuurinclusief kunnen werken. Dat betekent dat we bouwen, inrichten en leven op een manier die bijdraagt aan een fijne leefomgeving en de lokale biodiversiteit en natuur versterkt”, bericht de provincie. Bussen rijden inmiddels op waterstof en de bushokjes zijn gebouwd van materialen die lang mee gaan. Ook wordt er energiezuinige ledverlichting gebruikt.

Onderzoek
Het onderzoek naar groene daken is volgens de provincie de volgende stap en heeft veel voordelen. “Het vangt water op, biedt voedsel voor insecten zoals bijen en vlinders, en werkt verkoelend in de zomer. Met meer groen op het dak dragen we bij aan een gezonde en prettige leefomgeving”, aldus de provincie, “Het komend half jaar onderzoeken we hoe de planten groeien, hoe het onderhoud gaat en wat de reacties van de omgeving zijn.” Op basis daarvan wordt volgens de provincie bepaald of een groen sedumdak een standaard mogelijkheid wordt bij het bouwen van nieuwe R-netbushokjes.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld