College: ‘Camera’s weg op nagenoeg alle stations aan Merwedelingelijn’

SLIEDRECHT – Het cameratoezicht langs de MerwedeLingeLijn gaat verdwijnen. Dat bevestigt het College van B & W naar aanleiding van vragen van raadslid Vincent Prins (CDA). “Het is juist dat op nagenoeg alle stations aan de Merwedelingelijn de camera’s worden uitgeschakeld en verwijderd”, aldus het college.

Het Sliedrechtse college was betrokken bij het besluit om de camera’s op de stations langs de MerwedeLingeLijn uit te schakelen en te verwijderen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Prins stelde de vragen maandag 18 juli 2022 en vandaag, donderdag 21 juli 2022 kwam er een antwoord. 

Ingestemd
Vanuit de stuurgroep ‘Platform Sociale Veiligheid MerwedeLingelijn’ is destijds besloten en de opdracht verstrekt cameratoezicht te plaatsen op de stations aan de Merwedelingelijn op basis van artikel 151c Gemeentewet. “Het station Baanhoek en vervolgens het station Sliedrecht zijn hier destijds later op aangesloten, omdat onder meer de herinrichting van de stationsomgeving nog niet geheel was afgerond”, schrijft het college, “Bij voornoemde stuurgroep is een collegelid van de gemeente Sliedrecht aangesloten. Door de leden van genoemde stuurgroep, waaronder ons collegelid, is woensdag 8 juni 2022 ingestemd met het besluit de camera’s uit te schakelen en te verwijderen.”

Nauwelijks incidenten
De mogelijkheid tot het inzetten van cameratoezicht in het kader van openbare orde en veiligheid is geregeld in artikel 151c Gemeentewet. College: “Inmiddels is het noodzakelijk om cameratoezicht en de inzet daarvan te blijven evalueren. Bij het ontbreken van openbare orde problematiek is er geen grondslag om cameratoezicht op grond van artikel 151c gemeentewet in te zetten, dan wel te continueren. Op onderhavig traject vinden nauwelijks incidenten plaats die onder de noemer openbare orde vallen. De incidenten zijn veelal bekend bij de vervoerder en zien meer toe op incidenten met reizen zonder vervoersbewijs en af en toe een diefstal van een fiets op één van de stations.

11 gedachten over “College: ‘Camera’s weg op nagenoeg alle stations aan Merwedelingelijn’”

 1. Camera’s werken ook preventief,dus vindt het heel bijzonder wat het college verteld.laten ze in het weekend een dienst meedraaien.

 2. Onbegrijpelijke en zeer domme beslissing anno 2022, waarbij criminaliteit en vernielingen orde van de dag zijn.
  Ik reis dagelijks met de trein en ook ik stal mijn fiets met tegenzin op het station. Dagelijks zie ik daar gesloopte fietsen, doorgeknipte sloten enzovoort..
  Sliedrechtse college en Stuurgroep waar zijn jullie mee bezig? In mijn ogen vrij spel geven aan daders en verspillen van ons zuurverdiende belasting/gemeensschaps geld!

 3. Wij zijn van nieuws. Het is normaal dat de journalistiek bericht over de komst en nu het weghalen van de camera’s. Wij zijn niet van het achterhouden van informatie, zoals u zou willen.

 4. @redactie: is geen verwijt naar jullie. Meer van “ lekker laten hangen zonder dat ze werken en hun preventieve werk laten doen omdat je als kwaadwillende niet weet of ze werken ja of nee”. Nu is dit publiek gemaakt en dat lijkt me dus niet handig.

 5. Let maar op !
  Over een jaar of 2 lezen we dat camera toezicht dringend gewenst is . Kunnen we weer een paar ton gemeenschap geld investeren. Deze ambtenaren kunnen zo doorstromen naar Den Haag . Daar snappen ze er ook niets van wat er in de samenleving speelt .

 6. Is inderdaad een mooi voorbeeld van weinig realiteitsbesef bij de stuurgroep. Wat kost het weghalen van die camera’s afgezet tegen het laten hangen puur als preventieve maatregel? Niet voor niks hangen mensen bij hun huis nepcamera’s op om mogelijke inbrekers af te schrikken. Ook dit ook nog eens via de media te communiceren, snap ik weinig van.

 7. mijn reactie is wel over onderwerp en beetje niet.
  Vermoed wat in krant las teveel moeite wordt zit in gorichem noem alarm centrale.
  voor die door gegeven hebben fiets dief op station is die weg.
  Was ooit bij rabobank is camera iemand beweerde ik zijn 50 euro in gepikt hebben.
  contact met bank gezocht men keek niet oke ik had geeneens een 50 euro biljet.

 8. Beste leden van de stuurgroep.
  Wellicht werken de camera’s preventief? Lekker laten hangen dus…..

 9. Jaren bezig geweest om dit te realiseren. Nu weer afbreken en criminaliteit weer de gelegenheid geven. Weer zijn we met bezig!!!!
  Wat gaat er gebeuren met de apparatuur? Gooi maar weg, zal wel afgeschreven zijn. We willen criminaliteit bestrijden en ondermijning tegen gaan. Onbegrijpelijke beslissing. Je fiets zal maar gejat worden waar totaal geen onderzoek naar gedaan wordt.
  Nu kan je beelden opvragen bij incidenten. Dat had zo moeten blijven war mij betreft.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld