DEN HAAG / DORDRECHT – Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland hebben chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. in Dordrecht formeel een reactie gevraagd na de berichtgeving over de mogelijk kankerverwekkende stof GenX, de vervanger van de kankerverwekkende stof PFOA, die gebruikt wordt bij de productie van teflon. Ook is een formele reactie van het RIVM gevraagd.
De brief is maandag 25 juli 2016 namens GS verzonden door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) aan Chemours Nederland. De leden van provinciale staten hebben een afschrift per e-mail gehad van de brief, die ook in handen is van Sliedrecht24. De brief is ondertekend door mr. R. Visser, directeur van de OZHZ. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In het schrijven staat dat het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland samen met andere overheden streeft naar transparantie en helderheid in het belang van veiligheid van de omgeving. De provincie zegt eenzelfde inspanning van het bedrijf Chemours Nederland B.V. te vragen. “Op korte termijn vindt daarom ook een bestuurlijk overleg plaats tussen de provincie en Chemours. Veiligheid en gezondheid staan voor de provincie centraal. Uitgangspunt bij vergunningverlening, toezicht en handhaving is dat bedrijven zich houden aan vergunningvoorwaarden en wet- en regelgeving. Tegelijkertijd mogen burgers ervan uitgaan dat de overheid op een adequate manier vergunningen verleent, toezicht houdt en bij overtredingen consequent handhaaft”, valt in de brief te lezen.
GenX
De provincie Zuid-Holland verleende 28 juni 2012 een vergunning aan DuPont, waarbij GenX is vergund ter vervanging van PFOA. GenX is vervolgens ook opgenomen in de revisievergunning die op 3 oktober 2013 is verleend. De GenX technologie maakt gebruik van een drietal stoffen FRD-901, FRD-903 en ammoniak. Leidend bij vergunningverlening was volgens de OZHZ de Nederlandse Emissierichtlijn Lucht (NeR). Per 1 januari 2016 is het normatieve deel van de NeR ondergebracht in het Activiteitenbesluit.
Aard en hoeveelheid
Stoffen worden ingedeeld in klassen op basis van informatie over gezondheids- en milieurisico’s. De klasse indeling van de stof is bepalend voor de vast te stellen emissie grenswaarde in de vergunning, wordt door de Rijksoverheid bepaald en sluit aan bij internationale criteria. Met andere woorden: bij het verlenen van vergunningen is er een verband tussen de aard van de stof (klasse-indeling) en de hoeveelheid die uitgestoten mag worden.
Vragen
In de brief vraagt de OZHZ namens GS aan Chemours Nederland B.V.of er “bij het chemiebedrijf of voorganger DuPont, dan wel binnen het concern, enige nieuwe kennis en / of inzichten bekend zijn over de gezondheidsrisico’s (mutageniteit, carcinogeniteit, reprotoxiciteit, etc.) en milieurisico’s van de stoffen die gebruikt worden bij de GenX technologie.” De OZHZ wil weten als dit met ‘ja’ wordt beantwoordt of rechtvoorganger DuPont de bevoegde instanties in Nederland daarover heeft geinformeerd? Als de GenX-berichtgeving volgens Chemours niet juist is, wordt het bedrijf gevraagd waarom dat dan volgens hen zo is. Uiterlijk maandag 22 augustus 2016 wordt een reactie vanuit Dordrecht in Den Haag verwacht.