‘Provincie ontving tot heden geen officieel plan voor woningbouw in noord’

DEN HAAG / SLIEDRECHT – De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. Dat is dinsdag 19 maart 2024 bekendgemaakt. Daar zit woningbouw in Sliedrecht-Noord nog niet bij volgens de provincie. “Er is wel gesproken over woningbouw in Sliedrecht-Noord met de gemeente, maar er is nog geen officieel plan”, zegt de provincie Zuid-Holland dinsdagmiddag tegen online krant Sliedrecht24. 

De provincie beoordeelde bijna drieduizend ingediende plannen uit de verschillende regio’s en keurde daarvan 98 procent goed. Volgens de provincie heeft Sliedrecht nog geen officieel plan ingediend. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd, waaronder nieuwe huizen in Sliedrecht-Noord. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

“Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis”, zegt gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA) van Wonen, “We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi om te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen.”

Gemeenteraad
Het plan (ambitiedocument) is volgens wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen bekend bij de provincie. “Op basis daarvan staat Sliedrecht-Noord immers in hún coalitieakkoord. Op basis van coalitieakkoord is Sliedrecht in gesprek met provincie voor het verkrijgen van toestemming. Maar die ‘vergunningsaanvraag’ (incl. masterplan) is nog niet ingediend. Dat kan ook pas als de gemeenteraad het masterplan kent en daarover een uitspraak heeft gedaan. Zo’n ‘vergunningsproces’ bij de provincie is een lang proces, want Sliedrecht moet het plan goed onderbouwen”, reageert dinsdagmiddag wethouder Spek.

Kritiek
Koning kreeg de afgelopen maanden nogal wat kritiek op haar aanpak van de wooncrisis. Volgens verschillende partijen in de Provinciale Staten remt de gedeputeerde de bouw juist af met enkele maatregelen, die bedoeld zijn om vooral betaalbare woningen te krijgen en om landbouwgrond en natuur zoveel mogelijk te ontzien. Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volkshuisvesting denkt ook dat de Zuid-Hollandse aanpak wel eens averechts kan werken. De Jonge dreigt zelfs ‘juridische instrumenten’ in te zetten om ‘de impasse’ te doorbreken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld